2019ko apirilean sortu zuen Mutturfin proiektua Donamartiriko Guilhem Marrimpoey sukaldari gazteak. Herri batetik bestera mugitzen duen sukalde ibiltaria da Mutturfin, baina badu berezitasun bat: hurbileko ekoizleen produktuak dira nagusi bertan. “Aski gauza sinpleak egiten ditugu Mutturfineko kamioian: bio hanburgesak, astero aldatzen goazen plater bat… hori bai, hemengo ekoizleekin lan egitea da proiektuaren ideia nagusia”, dio egitasmoaren sortzaileak.
Hanburgesak eta eguneko platerak eskaintzen dituzte Mutturfineko kideek astean zehar mugitzen diren herrietan, eta erabiltzen duten produktu guztia Ipar Euskal Herrikoa izan dadin saiatzen dira: Donapaleuko La Ferme Elizaldia etxeko eta Mauleko Axuria kooperatibako haragiak, Irisarriko ogia eta barazki ekologikoak, Donazaharreko gasna… “Alimaleko aukera daukagu hemen”, dio Marrimpoeyk. Erabiltzen dituzten produktuen zerrenda eskuragarri dute webgunean; guztira, inguruko 14 ekoizleri hartzen dizkiete osagaiak. Eta produktu horietako asko jasotzera, gainera, zuzenean pasatzen dira Mutturfineko kideak.
Gertutik bizi izan du ekoizpenaren alderdia proiektuaren sortzaileak: “La Ferme Elizaldian aritu nintzen lanean, bertako txerriak ekoizten dituen enpresan”. Sukaldean aritu zen zenbait urtez, eta han hasi zen sumatzen jendeari asko interesatzen zitzaiola haragia eta beste produktuak nondik zetozen jakitea. “Badago horrekiko ardura, asko galdetzen didate orain ere ea nola moldatzen naizen bertako ekoizleekin lan egiteko”.
Bertan ekoiztutakoa bertan kontsumitzea ahalbidetzen du Mutturfin food truck-ak. Izan ere, beraien plateretarako osagaiak datozen zenbait herritatik pasatzen da astero: asteartetan Donamartiritik eta Izturitzetik, asteazkenetan Irisarritik eta Heletatik, ostegunetan Ortzaizetik eta ostiraletan Hazparnetik. “Donamartirikoa naiz ni, eta hasieratik nuen hemengo herriei eta jendeari zerbait eskaintzeko gogoa, barnealderako proiekturen bat egitekoa”.
Lapurdiko kostaldean eta hirietan zerbitzu eta eskaintza askoz handiagoa dagoela ikusita, barnealdean zerbait sortzeko mugitzea zegokiola pentsatzen zuen Marrimpoeyk. Ideia horretatik sortu zen Mutturfin, eta buruan zuen proiekturako food truck-aren forma zen egokiena. “Asteartetik ostiralera furgonetarekin aritzen gara, eta asteburuetan, berriz, jendearen etxeetan pintxo bidezko otorduak edo afari klasikoak prestatzen ditugu”. Jendearen beharretara egokitzen dira Mutturfineko bi lankideak. Momentuz, urte eta erdiko ibilbidean izan duten erantzunarekin oso pozik dago sukaldaria.
2021 inguruan hasi zen Itziar Presa Blasco gernikarra konbutxaren munduan murgiltzen. “Magisteritza ikasi nuen nik, eta hezkuntzan aritu nintzen urteetan lanean, baina semeak jaio zirenean etxean geratzeko aukera izan nuen, eta ordu arteko guztia, nolabait, apurtu egin... [+]
Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]
Duela lau urte abiatu zuten Azpeitian Enkarguk proiektua, Udalaren, Urkome Landa Garapen Elkartearen eta Azpeitiako eta Gipuzkoako merkatari txikien elkarteen artean. “Orain proiektua bigarren fasera eraman dugu, eta Azkoitian sortu dugu antzeko egitasmoa, bere izenarekin:... [+]
Donostiako Amara auzoko Izko ileapaindegi ekologikoak 40 urte bete berri ditu. Familia-enpresa txikia da, eta hasieratik izan zuten sortzaileek ile-apainketan erabiltzen ziren produktuekiko kezka. “Erabiltzaileen azalarentzat oso bortzitzak dira produktu gehienak, baina... [+]
Ubidekoak (Bizkaia) dira Imanol Iturriotz eta Aritz Bengoa gazteak. “Lagunak gara txikitatik, eta beti izan dugu buruan abeltzaintza proiektu bat martxan jartzeko ideia”, azaldu du Iturriotzek. Nekazaritzari lotutako ikasketak izan ez arren, baserri munduarekin eta... [+]
Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]
Gipuzkoako hamaika txokotatik gerturatutako hamarka lagun elkartu ziren otsailaren 23an Amillubiko lehen auzo(p)lanera. Biolur elkarteak bultzatutako proiektu kolektiboa da Amillubi, agroekologian sakontzeko eta Gipuzkoako etorkizuneko elikadura erronkei heltzeko asmoz Zestoako... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.
Mauleko Euskalduna ostatuak urteak daramatza Zuberoako etxe ekoizle txikien produktuekin lanean, eta hiriburuko ostatu parean eraikin bat erosi zutenean proposamena egin zien laborari horiei berei: zergatik ez ireki hurbileko ekoizleen saltokia bertan? “Motibatuta zegoen... [+]
Pandemiaren ondorengo testuinguruan, elikadura –ustez oinarrizko eskubide den hori– lantzeko mugitzen hasi zen talde bat Gasteizen. “Militantzia esparruan beste gaiak jorratzen ari ziren ordurako, etxebizitzarena kasu, baina elikadura ardatz hartuta ez zegoen... [+]
Errezilera bizitzera joan eta sagarrondoak landatu zituen Satxa Zeberiok, Bio-K proiektuaren bultzatzaileak, duela zenbait urte. “Iritsi zen sagarrekin zerbait egiteko momentua, eta sagar zukua eta sagardoa ekoizteari ekin genion orduan”, azaldu du. 2015ean sortu... [+]
Urteak daramatza Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkarteak (BLE) bioaniztasun landatuaren inguruan lanean. “Hainbat proiekdu ditugu abian, eta horietako bat baratzeko hazien ingurukoa da”, azaldu du Nico Mendiboure Hazi Sareko kideak. Duela lau bat urte hasi... [+]
Nekazaritzan trebatzeko eta proiektu propioak abiatu aurretik ekoizpenean eta merkaturatzean norbere burua probatzeko, abian dira gurean nekazaritzako hainbat test gune. Araban, 2023an abiatu zuten Aleko nekazaritzako test gunea, baina, antzeko egitasmo gehienekin alderatuta,... [+]
Itsason (Gipuzkoa) elkarren ondoan dauden bi baserri dira Urteaga eta Urkulegi, duela zenbait urte elkartu eta proiektu bateratua martxan jarri zutenak. “Bi baserriak elkartu eta ekoizpen proiektua abiatu genuen, eta 2011tik dedikazio osoarekin ari naiz honetan”,... [+]
Urteak daramatza martxan Ipar Euskal Herrian Trebatu elkarteak, laborantzan proiektua abiatu nahi duten pertsonek aurrez trebatzeko aukera izan dezaten. Ipar Euskal Herriko proiektua eredutzat hartuta eta ideia berari tiraka, Gipuzkoan ere izen bereko elkartea sortu dute aurten... [+]