Ja(ki)tea, gertuko ekoizleek hasitako lana borobildu nahi duen sukaldari elkartea

  • Sukaldean ere tokian tokiko produktuekin lan egitearen garrantzia nabarmentzeko asmoz, Ja(ki)tea elkarteko bazkideek ezagutarazi nahi dute “euskal gastronomia tradizionala” sustatzen dihardutela euren jatetxeetan; horretarako, zenbait otordu berezi eta ikastaro antolatzen ari dira.

2009an sortu zuten elkartea eta egun Gipuzkoako ia 40 jatetxe dira bazkide.

2024ko maiatzaren 03an - 12:26
Azken eguneraketa: 15:01
Zarata mediatikoz beteriko garai nahasiotan, merkatu logiketatik urrun eta irakurleengandik gertu dagoen kazetaritza beharrezkoa dela uste baduzu, ARGIA bultzatzera animatu nahi zaitugu. Geroz eta gehiago gara, jarrai dezagun txikitik eragiten.

Sukaldaritzak hamaika forma hartu dituen garaiotan, Ja(ki)tea elkarteko bazkideek gogorarazi nahi izan dute otorduaren oinarria produktua dela: “Gu saiatzen gara ekoizleek hasitako lana borobiltzen”, azaldu dute Xabier Zabaleta donostiarra gidari duen elkarteko sukaldariek. Horixe da hainbat sukaldariren artean eskainitako azken otorduaren bidez helarazi nahi izan duten mezua: gertuko ekoizlerik gabe ezingo luketela kalitatezko platerik eskaini.

Hain zuzen, bertako produktuekin eginiko “euskal gastronomia tradizionalari” bultzada emateko sortu zuten elkartea 2009an, sukaldaritzaren bueltan jarduten zuten bost lagunek. Egun, Gipuzkoako ia 40 jatetxe dira bazkide, eta sarea zabaltzen dihardute.

Euskal Herriko garaiko elikagaiekin lan egiteari ematen diote garrantzia, eta bertako ekoizleen produktuak sustatzea dute xede. Bertako produktua ezagutarazteko, hamarnaka sukaldari horiek erronkatzat dute “betiko sukaldaritza, gertukoa eta kalitatekoa” egitea, argitu dutenez. Bide horretan, jendartera zabaltzeko hainbat ekintza antolatzen dihardute, hala nola gertuko elikagaiekin ondutako otorduak eta ostalarientzako ikastaroak.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Sukaldaritza
Suaren kolorea duen azaroa, hazien aroa

Zer da zuretzat sukaldea? Niretzat, suaren tokia, sua dagoen aldea. Etxearen bihotza da, lapikokoa mimoz eta maitasunez  prestatzeko lekua. Gero, mahai inguruan  jateko, dastatzeko, partekatzeko eta disfrutatzeko tokia. Sasoikoa jateko sukaldera sartuko gara.


2024-07-23 | ARGIA
Ostalari eta ekoizleei “ilusioa piztu” dieten Ja(ki)tea sariak banatu dituzte Adunan

Hamahiru sukaldari edo ekoizle saritu ditu “euskal gastronomia tradizionala” sustatzen duen Gipuzkoako elkarteak, VI. edizio honetan. Sariekin nabarmendu nahi izan dute bertako ekoizleekin elkarlanean egindako gastronomia jasangarria.


2024-05-14 | Garazi Zabaleta
Ja(ki)tea
Betiko eta bertako sukaldaritza sustatzeko elkartea

2009an sortu zen Ja(ki)tea elkartea zenbait jatetxe, sukaldari eta gastronomia kritikariren arteko elkarlanetik. “Hasiera hartan, Gipuzkoako 14 bat jatetxe elkartu ginen, baina pixkanaka hazten joan da proiektua, eta gaur egun 37 gara”, azaldu du Xabier Zabaletak,... [+]


Propoliz ondutako izokina egiten ikasi nahi?

Erlezaintza dastatzeko hona errezeta: propoliz ondutako izokina pipermin eztiaz eta limoi erre kremaz.


2023-03-09 | Garazi Zabaleta
Ekoizpen Duina Kontsumo Herrikoia
Osagaien atzean dagoenari erreparatzen dion sukaldaritza saioa hasi da

Modan daude azken urteotan sukaldaritzako saioak, telebistako edozein katetan topa ditzakegu horietako asko. Baina, errezetak aurkezteko orduan, kontuan hartzen al dute saiook erabiltzen dituzten lehengaiak non, nola eta zein baldintzatan ekoizten diren? Argi dago ezetz…... [+]


2019-06-05 | Reyes Ilintxeta
Iñaki Andradas. Ideiak borborka ditu
“Bi belaunalditan ikusiko dugu nola desagertuko diren sukaldeak etxeetatik”

Bertako sukaldaritzari astindua eman nahi dio Iñaki Andradas sukaldariak, eta ikusten denez, bere proposamenek ez dute inor epel uzten. Sanfermin hauetan festa jateko moduan eskainiko digu Mikel Urmeneta marrazkilariarekin batera abian jarri duen denda berrian.


2019-04-01 | Usurbilgo Noaua
“Felix Sarasola, Usurbilek eta Euskal Herriak izan duten euskal enbaxadorerik onena”

Hitza, kantua eta musika batu ditu igande eguerdian, Felix Sarasolaren alde Usurbilgo frontoian ospatu den herri omenaldi hunkigarriak. Felixen bizitza irudikatuz, Kuba eta Euskal Herrira joan etorrian ibili da omenaldia, ozenoaren bi aldeak elkartu ditu, eta omenduak hain... [+]


Felix Sarasola: Lapur Handiak eramandako laguna

Habanako Bonbilla Berdean omenaldia egin diogu Felixi Santo Tomas egunean, urtero bazkaria antolatzen zuen egun berean. Ruper Ordorikaren Lagunaren heriotza entzun dugu lehenengo, Luigi Anselmiren letrarekin:


2018-12-27 | ARGIA
Pelix Sarasola sukaldari hil berriari azken agur hunkigarria egin diote Habanan

Abenduaren 16an 72 urterekin hil zen Usurbilen (Gipuzkoa) Pelix Sarasola sukaldari eta euskal kulturzale ezaguna. Sorterrian egin zaizkion azken agurrez gain, oroimenezko ekitaldi hunkigarria eskaini diote Habanan bai bertan diren euskaldunek eta bai Pelixen bitartekaritzarekin... [+]


2018-10-22 | Jakoba Errekondo
Baratxuriak itsasoa du maite

Baratxuriaren sasoia hemen da. Baratxuria ereiteko sasoia. Bere uztarena geroago izango da, eta hura buruan ekin behar lanari. Burua buruan, baratxuriarena zeurean. Baina denok ez dugu baratxuriaren burua helburu. Gero eta maizago ikusten da baratzeetan berdetarako ereindako... [+]


Eguneraketa berriak daude