Iruñeko haur-eskoletan bertako elikagaiak, sasoikoak eta ekologikoak prestatzeko bidean

  • Udaleko 12 haur-eskoletako jantokiak kudeatzea udalak bere gain hartu du berriz. Menu osasuntsuagoak txertatzeko txostena eskatu dio INTIAri eta lan honek bertako ekoizleei garaiko elikagai ekologikoak zuzenean erostearen alde egiten du.


2017ko otsailaren 09an - 08:15
Hello Buztintxuriko jantokia. Bera eta Donibane dira, txostenaren arabera, aldaketa abiatzeko prestatuenak.
Zarata mediatikoz beteriko garai nahasiotan, merkatu logiketatik urrun eta irakurleengandik gertu dagoen kazetaritza beharrezkoa dela uste baduzu, ARGIA bultzatzera animatu nahi zaitugu. Geroz eta gehiago gara, jarrai dezagun txikitik eragiten.

2017an udalaren esku geratu dira 12 haur-eskoletako 11 jantokiak (Jose Maria Huarte haur-eskola da salbuespena, egun erdiko zaintza soilik eskaintzen baitu, bazkaririk eman gabe). Orain arte 6 haur-eskola hauetako jantokiak Aibak enpresak kudeatzen zituen: Mendillorri, Hello Buztintxuri, Mendebaldea, Goiz Eder, Izartegi eta Hello Azpilagaña.

Osasuntsuagoa izateko, bertakoa

Menu osasuntsuagoak txertatzeko prozesua martxan du udalak, eta INTIAk (gaztelerazko sigletan, Nafarroako Agroekologiako Azpiegitura eta Teknologia Institutua) egin du proposamena aurkezten duen txostena.

Txosten honek ekoizleei zuzenean erostearen alde egiten du, bertako produktuak, garaian garaikoak eta ekologikoak lehenetsiz. Menuetan aldaketak ekarriko dituen produktu zehatzak proposatzen ditu.

Enpresek urrundik garraioz ekarritako elikagaien aldean, sistema berriak onurak ekarriko ditu bai osasunean, bai zaporean, bai gizartean, bai ingurumenean eta bai bertako ekonomian.

Kontratazio publikoan parte hartu ahal izango dute elikadura kate osoko enpresa txikiek, autonomoek eta irabazi asmorik gabekoek, "kontratu erreserba" bidez, beren neurri eta beteko duten funtziora egokituta.

Oinarrizko elikagaiak aldaketaren ikur

Txostenak dio oinarrizko elikagaiek protagonismoa eta kalitatea berreskuratu behar dutela. Ogia, esnekiak, olioa eta patata kalitate gorenekoak izan behar direla eta aldaketaren ikur gisa hartuko direla.

Hello Buztintxuri eta Donibane, aldatzen hasteko egokienak

Jantokia duten 11 haur-eskoletako sukaldeko langileekin eta zuzendaritzekin bildu da INTIA eta ondorioztatu du froga piloturako prestatuenak Hello Buztintxuri eta Donibane haur-eskolak direla. Lehen hilabeteetan, menu zehatzak diseinatu bitartean, orain arte bezala jarraituko dute.

Garestiagoa baina bideragarria

Haur-eskola hauetan menuak lau adin taldetan banatzen dituzte: edoskitzaileak (4tik 10 hilabetera), oinezkoak (11tik 19 hilabetera), ertainak (20tik 23 hilabetera) eta handiak (24tik 31 hilabetera).

INTIAren txostenak menu bakoitzaren bataz besteko egungo kostua eta proposatzen dituzten elikagaiak sartuta kostako litzakeenaren zenbakiak eman ditu: edoskitzaileen menua, batez beste, egun 0,762 euro da eta proposatzen dutena 1,057 euro lirateke.

Oinezkoena egun 0,186 euro eta proposatzen dutena 0,319 euro. Ertainena egun 0,319 euro eta proposatzen dutena 0,506 euro. Eta handiena egun 1,073 euro eta proposatzen dutena 1,468 euro.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Eskola jantokiak
“Eskolako jangela orduetan gauza asko gertatzen da, ez da bakarrik jateko leku bat”

Bi ordu edo bi ordu eta erdiz haur eta gazte andana hartzen ditu jantokiaren tarteak eskoletan. Jateko, jolasteko eta elkarbizitzeko espazio horretan jantokiko arduradunak esku hartzeko dituen mugez, jarraitzen diren irizpideez, begiraleen rolaz eta duten formazioaz arituko... [+]


Eskola-jantokietan catering-enpresen zerbitzua blindatu du Jaurlaritzak

Catering-enpresarik gabe jardun nahi duten eskolentzat bestelako eredu bat arautzea adostu zuen Eusko Legebiltzarrak 2019an. Horren ordez, catering-enpresen bidezko zerbitzua ematera derrigortzen ditu ikastetxeak Eusko Jaurlaritzak berriki argitaratu duen aginduak. Bitartean,... [+]


Bultzatu den elikadura politikaren ondorioak:
Nekazariak kaleetan eta gurasoak haurrekin plazetan protestan

Nekazariak protestan ari dira, baina eredu agroindustrialak hartu du lidergoa. "Itun Berdea" ere, Europar Batasunaren hurrengo hamarkadako estrategia nagusia zena, pikutara bota dezakete, begirik kliskatu gabe. Bitartean, euskal eskoletan zorriak eta harrak... [+]


Ikastetxeetan jantoki-zerbitzua ematen zuen Serunion enpresari kontratua eten dio Jaurlaritzak

Ikasturtean zehar enpresaren jantoki-zerbitzuak hainbat ikastetxeetan sortutako “arazoengatik” eten dute kontratua.


Ikastetxeentzako bestelako jantoki eredu baten inguruko azterketa egingo du Hernaniko Udalak

Herriko ikastetxe eta ikasle guztientzako bestelako jantoki eredu bat bideragarria ote litzatekeen aztertzea izango du helburu lanketak. Hernaniko ikastetxe bakoitzeko gurasoen ordezkariarekin elkarlanean egingo dute.


Gasteizko Salburuako ikastetxeek sukalde propioa nahi dute, baina Jaurlaritzak ez die bide ematen

Arantzabela, Errekabarri eta Salburua ikastetxeek sukalde propioa nahi dute, auzoko eskoletako jangelak hornitzeko, baina hilabeteak joan hilabeteak etorri, administrazioaren erantzunik gabe jarraitzen dutela salatu dute: "Arduragabekeria eta utzikeria zantzuak sumatzen... [+]


2023-11-23 | ARGIA
Hernaniko ikastetxeetako jangeletan oihalezko ahozapiak erabiltzen hasi dira paperezkoen ordez

Hernaniko ikastetxe guztietako Haur Hezkuntza zikloan eta ikastetxe bateko Lehen Hezkuntza zikloan jangelan oihalezko ahozapiak erabiltzen hasi dira, paperezkoen ordez. Udalak izan du ekimena eta berak erosi ditu 213 ikaslerentzako kotoizko zapiak herriko oihal denda batean... [+]


“Zomorroak” aurkitu dituzte Murgiako institutuko jantokiko janarian ere

Aurretik beste eskola batzuetan gertatu bezala Serunion enpresa da zerbitzuaren arduraduna. Murgiako Bigarren Hezkuntzako Institutuak ohartarazi du asteartean lehen platera zerbitzatzeari utzi diotela jantokian, eta “aurrekoetan bezala” Hezkuntza Ordezkaritzari... [+]


Gurasoen protestak berriz ere, jangeletako janarien kalitate txarra salatzeko

Hernaniko Langile Ikastolako gurasoek jakinarazi dute iragan ostiralean haurretako batek har bat aurkitu duela zerbitzatutako janarian; eta Duranako Ikasbidea Ikastola zentro publikoan ere joan den asteazkenean bigarren platera erretiratu behar izan dute, ohi baino garratzagoa... [+]


Catering enpresarik gabe lan egin nahi duten eskola-jantokiak, lau urte Jaurlaritzaren zain

Eskola-jangeletako elikaduraren kalitatea kritikatu du guraso elkarte ugarik, eta gaiaz galdetu dio EH Bilduk Jokin Bildarratz Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza sailburuari. Catering enpresen inguruko intzidentziak helarazi zaizkienean, auditoretza-kontrolak egin dituztela erantzun... [+]


Ikastetxean bertan sukaldea eraikitzeko eskaera egin diote Hezkuntza Sailari EAEko hamazazpi eskola eta institutuk

Eskolako jangelan menu osasungarriak, kalitatezkoak eta jasangarriak eskaintzeko lehen urrats gisa, menu horiek ikastetxean bertan prestatu ahal izateko eskolan sukaldea eraikitzea eskatu diote EAEko hamazazpi eskola eta institutu publikok Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza Sailari.


Eskola-jangeletako elikaduraren kalitatea kritikatu dute guraso elkarteek

Eskola jantokietan haur eta gazteei eskaintzen zaien janariaren inguruan “ezin konta ahala dei, kontsulta eta kexa” jaso ostean, inkesta egin du Bizkaiko Ikasleen Guraso Elkarteak. 96 ikastetxetako guraso elkarteek erantzun dute eta jakien kalitate, kopuru eta... [+]


2022-10-03 | ARGIA
"Gozo" II. Nazioarteko Jardunaldiak
Eskola jantokietan bertako elikagai ekologikoak ematen dituzten esperientziak ezagutzeko aukera Bilbon

Urriaren 3tik 5era Eskola-Elikadura Osasungarri eta Iraunkorrari buruzko II. Nazioarteko Jardunaldiak egiten ari dira Bilbon, Bidezko Elikadura eta Euskal Herriko Ikasleen Gurasoen Elkarteak (EHIGE) antolatuta. "Gozo" dute izena jardunali hauek. Bertako eta nazioarteko... [+]


2022-06-15 | ARGIA
Euskal Herriko hamar jantoki kolektibotara hedatu da aurten Errigora

Nafarroa hegoaldean nekazaritza-ekoizpena eta euskara sustatzeko xedea duen Errigora ekimenean parte hartzen duten ekoizleen produktuak hamar jantoki kolektibotan baliatu dituzte ikasturte honetan. Hurrengo urteetan ere ildo horretan sakontzeko asmoa dute.


Eguneraketa berriak daude