Idoki eta Sarde-Sardexka elkarlana, haurrei laborantza herrikoia erakusteko

  • Usaia onak gaztedanik hartzen baitira, Idoki eta Sarde Sardexka elkarteek haurreri buruzko lanari inportantzia berezia emaiten diote. Uda huntan, hainbat hitzordu finkatu dituzte elgarrekin.

Sarde Sardexkaren atelier batean erlezain baten etxaldea bisitatzen. (Argazkia: Laborari)

2015eko ekainaren 29an - 13:55

 

Idoki marka pean diren etxaldeak kalitatea eta laborantxa molde herrikoi eta iraunkorrak sustatzen dituzte aspaldi danik. Sarde Sardexka elkarte berria da, Ezpeletan jarria, eta gai berdinetaz hezkuntza lana egin nahi du tailer pedagogikoen bidez bereziki. Bi egituren arteko lotura naturalki egin da beraz eta lehen entseguak eraman ziren jaz, Sarde Sardexkak haurren xokoa animatzen zuela Idokiren udako merkatuetan.

Aurten hedadura haundiagoa hartzen du partaidetzak. Alde batetik, Baionako besten kari, haurren piknika bere gain duela Idokik, Sarde Sardexka egun osoan presente izanen da, eskutan duten janaria eta laborantxa moldeen arteko lotura erakutsi nahiz haur bai eta heldueri ere. Bestalde, formula berezia sortu du uda huntako Ezpeletako elkarteak. “Euskal Herriko ekoizpenen bidean” deitzen da xedea.

Bi zirkuito pentsatuak dira, Idokiko bi etxalde hartuz ibilaldi bakotxean. Itsasu-Ezpeleta eta Sara aldean, udako asteart guziz, 15 bat jendeko taldeak

errezebituko dituzte Sarde Sardexkako animatzaileek eta tokiko laborariak. “Rallye gisa antolatua da, desafioekin. Ofizioaren ezagutzea, ekoizpenen

deskubritzea eta, bisita bukatzean, bilanaren egitea ekoizpenak jastatuz, hara zer den programa”, zehazten du Jenofa Irubetagoiena, Sarde Sardexkako animatzaileak.

Urtean zehar ere tailerrak proposatzen ditu elkarteak, eskola, kolegio eta lizeoetan. “Partaidetza hunek laguntzen gaitu gure lan moldeak beste manera batez aipatzen. Tailerrak biziki untsa landuak dira”, komentatzen du Ttele Leizagoien, Idokiko lehendakariak.

Baionako besten kari, haurren piknikak ekoizleak biziki hartzen dituela lan aldetik eta pedagogiarendako ahal guti dutela ikusiz, hortan berezituak direneri

gogo onez uzten dute xede hori etxe ekoizleek. “Haur eta burrasoekin Idokiren aipatzeko xantza bada Baionako bestetan. Untsa da hortan dakitenekin egitea”, dio Idokik.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Laborantza
Laborantza bozen usaina

Berriz hasi dira laborarien manifestaldiak frantses estatu guzian. Sindikatu desberdinek aldarrikapenak hedatzen badituzte ere, entzun den lehena eta komunikabide nagusietan gomit izan dena, FNSEA "nagusia" izan da. Zer du saltzeko? Gezur andana bat ahal bezainbat boz... [+]


2025-01-06 | Garazi Zabaleta
Trebatu elkartea
Lehen sektoreko erreleboa bultzatzeko egitasmoa Gipuzkoan

Urteak daramatza martxan Ipar Euskal Herrian Trebatu elkarteak, laborantzan proiektua abiatu nahi duten pertsonek aurrez trebatzeko aukera izan dezaten. Ipar Euskal Herriko proiektua eredutzat hartuta eta ideia berari tiraka, Gipuzkoan ere izen bereko elkartea sortu dute aurten... [+]


Sostengua adierazi diote Marieniako lurren aldeko borrokari hogei kolektibok

Kanboko Marienia eremuan etxebizitzak eraikitzeko proiektua badu Bouygues Immobilier agentziak. "Elkarlanaren bidez" zein "indar harremana" mantenduta, proiektua ezeztatzeko borroka eramateko determinazioa plazaratu dute adierazpen bateratu... [+]


2024-12-26 | Estitxu Eizagirre
Laborari palestinarrek jasaten dituzten indarkerien lekuko izan dira Via Campesinako ordezkariak

Via Campesinako ordezkaritza bat Palestinan izan da abenduaren 8tik 18ra, bere kide den Palestinako Lan Komiteen Batasuna-k (UAWC) gonbidatuta. Bidaia horrekin herri palestinarrari elkartasuna adierazi nahi izan diote, "Gazan egiten ari diren genozidioaren erdian eta... [+]


2024-12-16 | Jon Torner Zabala
Euskal Sagardoa
Ipar eta hego, mendeetako tradizioa txapel beraren pean

Euskal Sagardoa Jatorri Deiturak erronka ezarria dio bere buruari: Euskal Herri osoko sagar eta sagardogileak biltzea. “Sagardoaren kultura lurralde osoan dago, eta lurralde osoan mantendu dira sagardotarako sagarrak”, esan digu Unai Agirrek, sor-markaren... [+]


2024-12-16 | Garazi Zabaleta
Ozaetako (barrundia) sagar zuku ekoizpena
8.000 sagar zuku litro ekoitziak, 900 biztanleko herrian

“Aterako dut sagar zuku bat?”. Galdera horrekin hasi da Barrundiako Ekonomatoko kide Koldo Lopez Borobia, Susana Lopez de Ullibarri eta Santi Txintxurretarekin izandako elkarrizketa. Sagar zukuaren bueltan eta sagarrondoz inguratutako lorategian elkartu gara. Hau ez... [+]


2024-12-13 | Euskal Irratiak
Ardien mihi urdinaren eritasunaren ondorioei elkartasunez ihardetsi nahi die ELBk

ELB sindikatuak ardien mihi urdinaren eritasuna pairatu dutenendako elkartasunera deitzen du. Abendu hastapenean,departamenduko 650 ardi etxalde hunkiak izan dira. Kasu zenbaitetan, hamarka ardi galdu dituzte hazleek, bereziki marroak. Etxalde batzuek erraterako marroen %80... [+]


Idorrak dira munduko lurren %40, eta lehortze bidea egin dute lurren %75ek

Bide honetatik jarraituta, mende amaierarako, 5.000 milioi pertsona baino gehiago biziko dira lur idorretan. Arazo humanitario, ekonomiko eta sozial ugari eragingo lituzke horrek.


2024-11-08 | Euskal Irratiak
Iñaki Berhokoirigoin
“Oraingo munduan, iruditzen zaigu kontsumitzailea ere ez dela irabazle”

Ostegun arratsean abiatu da Lurrama, Bidarteko Estian egin den mahai-inguru batekin. Bertan, Korsika eta Euskal Herriaren bilakaera instituzionala jorratu dute. Besteak beste, Peio Dufau diputatua eta Jean René Etxegarai, Euskal Hirigune Elkargoko lehendakaria, bertan... [+]


Karine Jacquemart (Lurramako aurtengo gomita berezia)
“Egungo elikadura- eta nekazaritza-sistemek ez gaituzte autonomo bihurtzen”

Laborantza iraunkor eta herrikoiaren hitzordua den Lurrama azokan izanen da Karine Jacquemart, Frantziako Foodwatch elkarteko zuzendaria. Elikadura-eskubidea herritar orori bermatzeko helburuari tiraka, hainbat ekintza bideratzen dabiltza –herritar mobilizazioak, agintari... [+]


2024-10-25 | Filipe Lascaray
Jaunttoak, lurra eta herritarrak

Kanboko bi hautetsi nagusiak (auzapeza eta lehen axuanta) errabiatuak dira. Hiru herritarren kontra plainta ekarri dute, Marieneako pentzearen alde protestatzeagatik.  Bigarren aldia da enetzat, goizeko 06:00etan, ohetik ateratzen gaituztela (bizilagunarekin), hamar bat... [+]


2024-10-09 | Onintza Enbeita
Xabier Arriaga, 'Txiplas'. Baserritarra
“Gipuzkoako ENBA-k eta EHNE-k nekazaritza eredu bera defendatzeak asko esaten du”

Emakume bat ikusi zuen Xabier Arriagak Gernikako kafetegi batean kafesnea esne gaingabetuarekin eta gurinezko opil batekin hartzen. Orduan konturatu zen nolako kontraesanetara ohitu nahi gaituen sistema kapitalistak.


2024-10-07 | Garazi Zabaleta
Sareko
Bertako elikagai ekologikoak identifikatzeko bilatzailea

EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]


Marieneko lurren aldeko hiru atxilotuak aske utzi dituzte, baina otsailean epaituko dituzte

 Apirilean Kanboko Herriko Etxean sartu eta han egindako protestekin lotuta hiru lapurtar atxilotu ditu asteazkenean Frantziako Poliziak. Aske geratu badira ere, otsailean epaituko dituzte. Herriko Etxearen babesarekin, Bouygues enpresak duen etxebizitza eraikuntza... [+]


Eguneraketa berriak daude