Hazparne aldeko hamar laborarik ‘Xixtroak’ antolatu dute, internet bidezko kontsumo taldea

  • Hazparne (Lapurdi) inguruko hamar bat laborari bildu dira, ekoizpen multxo bat proposatzeko saskietan. Berezitasuna: internet bidez eskatzen direla, astero eta nahi dena hautatuz. Xixtroak izena hartu dute, Hazparne inguruan horrela deitzen baitziren lehen, astoen gainean finkatzen ziren saskiak, etxaldeko ekoizpenak merkaturat eramaiteko.

"Xixtroak" saski edo kontsumo taldeko hamar laborariak beren produktuetako batzuen aurrean jarririk.

2016ko urriaren 11n - 04:25
Zarata mediatikoz beteriko garai nahasiotan, merkatu logiketatik urrun eta irakurleengandik gertu dagoen kazetaritza beharrezkoa dela uste baduzu, ARGIA bultzatzera animatu nahi zaitugu. Geroz eta gehiago gara, jarrai dezagun txikitik eragiten.

Astoa kamioarekin ordezkatu dutela diote bainan izpirituan jarraitzen du, etxean ekoiztua herritarreri eskaini nahi diete. Sei etxalde dira taldean, hamar gizon eta emazte, laborariak, kalitatea lehenesten dutenak. Molde ekologikoan, Idoki marka pean ala jatorrizko izendura bateko kide dira. Hau da ere taldean izaiteko baldintza.

Komerzializazio bideak errexteko abiatu zuten gogoeta. Denda bat ideki edo merkatuan etxalde guzietako ekoizpenak mahain amankomunean bildu, bi ideia hauek gogoetatu zituzten internet proietua abiatu aintzin. Bietan, edo gastu gehiegiak edota denbora asko pasatzeak gibel eginarazi zieten. Euskal Herriko Laborantza Ganbararekin burutu zuten gogoeta eta internet gune baten sortzea erabaki zuten.

«Internet tresna praktikoa da, denda bat baino gastu gutiago sortzen du. Martxan eman dugun moldean, ekoizle eta kontsumitzailearen arteko  harremana mantentzen dugu guk baitugu paketa emaiten jendeari. Pantaila soil batekin ibiltzea ez dugu nahi, kontsumitzaileak ikusi behar gaitu», dio Corinne Minaberrik, Lekuineko laboraria eta Xixtroak taldeko kidea.

Xixtroaken ibilmoldea sinplea da. Jendeak astero egin dezake manaketa xixtroak.com web gunean, hemen aurkeztuak dira proposatutako ekoizpen guziak bai eta etxaldeen deskribapena. Hautu guztiz librea daukate erosleek. Web gunearen bidez, hots aintzinetik, pagatzen da saskia. Astelehen gaueko manatu ondoan, ostiraletan banatuak dira.

Xixtroak proietua abiatu aintzin, merkatu azterketa eraman zuten taldeko kideek, batez ere neurtzeko erosle aski bazeukaten lurralde hurbilean ala Baionaraino joan beharko zuten. Hazparne inguruko lan eremuetan ibili ziren, enpresa desberdinetako langileri proietua aurkeztuz. Oso ondo hartu zuten ideia jendeek eta banaketa guneak arabera antolatu ziren. «Azterketa hori eraman dugularik, ohartu gira ainitz enpresa bazirela gure inguruan, eta langileek gure proietua begi onez ikusten zutela». Sei tokitan ibiltzen dira laborariak: Kanbo, Hazparne eta Beskoitzeko lan eremuetan (poligonoetan), Hazparneko hiri erdian bai eta Aiherran eta Lekornen bi etxaldeetan.

Sei etxaldetarik proposatzen diren ekoizpenak anitzak dira: gasna desberdinak (ahuntz, ardi, behi, idorrak ala freskoak), esnekiak (esne freskoa, gurina, kremak), haragia (pittika, bildoskia, atzarkia, ahatxekia, euskal xerria, oilaskoak, pintarrak), barazkiak eta sagar zukua. Iraila hastapenean abiatu dira banaketak. Epe ertainean, astero 35 euro inguruko 50 bat saski banatzea dute helburu laborariek. «Xixtroaki esker, gutarik batzuk merkatuetan denbora gutiago pasatzea espero dugu, beste batzuk transformazioa azkartu nahi dute, beste batzuk langile bat kontratatu. Gure etxaldeetako ibilmoldea errextu nahi dugu, ekonomikoki bainan ere lanaren aldetik», dio Emilie Dubois, Lekorneko laboraria eta Xixtroakeko kideak.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Laborantza ekologikoa
2024-06-10 | Garazi Zabaleta
Hiru Xilo
Baratzegintza ekologiko intentsiboa

Sarako Nicolas Chretien dago Hiru Xilo baratzegintza proiektuaren atzean. Urtarrilean hasi zen baratzea lantzen, eta martxoaren hasieran ekin zion ekoitzitako produktuak merkaturatzeari. “Banuen formazioa baratzegintzan, baina orain arte honekin zerikusirik ez zuten... [+]


Nafarroako nekazaritza-ekoizpen ekologikoak lurren %25 kudeatu nahiko lituzke 2030ean

Nafarroako sektore ekologikoa egonkor mantendu da azken urtean eta nekazaritza ekoizpena %5 handitu da. Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluak erronka du 2030. urterako: lurren %25 ekologikoa izatea. "Bide horretan ari gara lanean, ahalik eta nekazari eta... [+]


2024-03-14 | Leire Artola Arin
EAEko nekazaritza lurren %5ak soilik dauka ziurtagiri ekologikoa

Gorantz egiten ari da nekazaritza ekologikoko eredua Araba, Bizkaia eta Gipuzkoan, Ekolurra Kontseiluak baieztatu duenez, baina Europako Itun Berdeak 2030erako helburutzat duen %25etik urrun dago oraindik.


2024-02-19 | Garazi Zabaleta
Garroko Etxaldea
Herriko etxeak bultzatutako proiektua, laborantza biologikoan erreferente

2011n abiatu zuten Lekorneko Garroko Etxaldean laborantza biologikoko proiektua: “Lurrak Herriko Etxearenak ziren, eta bertako eta Herri Elkargoko hautetsiek sortu zuten proiektua”, azaldu du Argitxu Ithourria kideak. Laborantza biologikoa bultzatzeko helburuz abiatu... [+]


Agroekologiaren alde egiteko dei egin du Egurra ta Kandela baserritar ekintza kolektiboak

Nekazaritza eta abeltzaintza “errotik” aldatzeko trantsizio agroekologikoaren aldeko elkarretaratzea eginen dute, hilaren 16an, Gipuzkoako Foru Aldundiaren egoitzaren aurrean.


2024-02-05 | Garazi Zabaleta
Soronea
“Barazkiak prezio duinean saltzeko bidea dendan topatu zuen osabak”

Miriam eta Igone Saldias ahizpek baserriari eta familiako proiektuari eusteko apustua egin dute. Berrobiko Soronea baserrian barazkiak ekoizten dituzte eredu ekologikoan, eta Tolosako Soronea dendan saltzen, modu zuzenean.


2023-12-19 | ARGIA
Osakidetzako otorduak bertako elikagai jasangarriz eginak izateko bide-orria aurkeztu du EHU buru duen ikerketak

EHU buru duen ikerlan batek Osakidetzan bertako elikagai jasangarriak erabiltzeko beharrezko diren hamairu erronka eta 30 ekintza plan zehaztu ditu. “Elikagaien Erosketa Jasangarrirako Estrategia Osakidetzako Ospitaleetan, Euskal Osasun sisteman elikadura sistema... [+]


2023-12-04 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektua
Lur bat, kolektiboa, itxaropen haziak ereiteko

Gipuzkoako kostaldean, Urola ibaiaren meandroan daude Amillubi baserria eta bere lurrak (toponimoaren arabera “Amilibia”). Udalerriz Zestoa da eta Iraeta auzoan dago naturaren paradisu txiki hau. Aurten 30 urte bete dituen nekazaritza ekologikoaren aldeko Biolur... [+]


Sasi-ekologikoa agroekologiaren etsai?

Krisi klimatikoaren inpaktu negatiboak hain agerikoak diren honetan, zeharka soilik kezkatzen gaituzte. Indar korrelazio bat dago, zeinak, behetik gorako proiektu agroekologikoak tentsio konstantean mantentzen dituen, eta “greenwashing”-aren bitartez, elikagai... [+]


2023-10-09 | Garazi Zabaleta
Duina
Ekoizpen kostuak eta elikagaien balioa haurrekin lantzeko material didaktikoa

Gipuzkoako Biolur elkarteak iaz aurkeztu zuen Duina ikerketa proiektuaren txostena. Baratzegintza ekologikoko esperientzia desberdinen diagnostikoa egin zuten bertan, hainbat alor kontuan hartuta: ekonomikoa, ingurumenekoa, bizi baldintzena, zaintzena eta beste. Denbora eta datu... [+]


2023-08-29 | Ilargi Manzanares
Nafarroako VIII. Azoka Ekologikoa egingo dute irailaren 15etik 17ra

Noaingo Zentzumenen parkean egingo da. Nafarroako elikagai ekologikoen merkatu handiena da; gune gastronomikoa, jarduerak, haurrentzako gunea eta gehiago eskainiko dute.


2023-08-22 | ARGIA
Udako Azoka Ekologikoak martxan dira eta ekoizpen ekologikoa gora doa EAEn

EAEn 2.600 elikagai desberdin daude eredu ekologikoan ziurtatuta. Bertako elikagai ekologikoen "aniztasun hau plazaratzeko" Udako Azoka Ekologikoak antolatu dituzte EAEko 14 herrietan elkarlanean, herrietako kontsumo taldeek eta hiru lurraldeetako ekoizpen... [+]


2023-07-06 | ARGIA
Biolur elkarteak 30 urte
Elikadura burujabetzaren eta nekazaritza ekologikoaren jaia Zestoako Iraetan

Biolur Nekazaritza Ekologikoaren Aldeko Elkarteak 30 urte betetzen ditu aurten. Hori ospatzeko, jaia antolatu du uztailaren 9an, igandea, Zestoako Iraetako frontoian. "Elikagai artifizialen bidez kapitalaren interesak soilik lehenesten dituzten proposamenen aurrean"... [+]


2023-05-15 | Garazi Zabaleta
Bionekazaritza
30 urte Araban agroekologiaren bidean sakontzen

1993an sortu zuen Araban Bionekazaritza elkartea ekoizle talde txiki batek, eta 30. urteurren ospakizunetan dabiltza aurten. “Momentu hartan, ez zegoen gaurko diskurtso ekologistarik eta agroekologiaren aldekorik, edo, behintzat, gizartearen zati oso txiki batek soilik... [+]


2023-03-09 | Garazi Zabaleta
Ekoizpen Duina Kontsumo Herrikoia
Osagaien atzean dagoenari erreparatzen dion sukaldaritza saioa hasi da

Modan daude azken urteotan sukaldaritzako saioak, telebistako edozein katetan topa ditzakegu horietako asko. Baina, errezetak aurkezteko orduan, kontuan hartzen al dute saiook erabiltzen dituzten lehengaiak non, nola eta zein baldintzatan ekoizten diren? Argi dago ezetz…... [+]


Eguneraketa berriak daude