Goxoa.eus-en ekoizleei salmenta kate justuagoa eskaintzen diegu

  • Mikel Arbulu (Urretxu, 1999) goxoa.eus egitasmoko bazkideetako bat da. Euskal Herriko elikagai ekoizleen produktuak saldu eta erosleen etxeetara eramaten dituzte.


2022ko martxoaren 18an - 12:50
Argazkia: Goierriko Hitza
Zarata mediatikoz beteriko garai nahasiotan, merkatu logiketatik urrun eta irakurleengandik gertu dagoen kazetaritza beharrezkoa dela uste baduzu, ARGIA bultzatzera animatu nahi zaitugu. Geroz eta gehiago gara, jarrai dezagun txikitik eragiten.

Nolatan elikadurarekiko kezka?

Amak elikadura ekologiko eta osasuntsuari garrantzia eman dio beti. Umetatik gauza batzuk noizean behin bakarrik jan behar direla irakatsi digute etxean. Kaletarra naiz, baina nire izebak ortutik ekartzen ditu barazkiak etxera. Horrek guztiak eragina izan du nire bizitzan.

Ze ikasketa egin zenituen?

Lidertza, Ekintzailetasuna eta Innobazioa gradua egin nuen. San Franciscora joan ginen eta bertako ekimenak ezagutu genituen. Han ikusitakoak hemen abian jartzea interesgarria iruditu zitzaigun eta duela urtebete, gutxi gorabehera, Federico Pacharekin elkartu ginen. Pacha gure bazkidea da eta gure egitasmoa aurrera eramaten lagundu digu.

Zeintzuk parte hartzen duzue egitasmo honetan?

Lau gara guztira: unibertsitateak ikaskideak izan garen hiru gazte eta Fede. Azken hau Orona enpresaren jangelaz arduratzen da eta lehen sektorea oso ondo ezagutzen du. Egitasmo askotan parte hartzen du eta Irizar sukaldaritza eskolako irakaslea izan da. Esperientzia handia du eta berarekin lan egitea zorte handia da. Beste bi bazkideak Aitor eibartarra eta Gorka zarauztarra dira. Ilusio eta gogo handia dugu.

Zer da zehazki eskaintzen duzuena?

Goxoa plataforma bat da. Ekoizleei orain artekoa baino salmenta kate justuagoa eta erosoagoa eskaintzen diegu. Gurekin lan egiten duten ekoizleek prezioak ezartzeko askatasun osoa dute eta gu banaketaz arduratzen gara.

Zenbat ekoizlerekin lan egiten duzue?

Dagoeneko 40 ekoizle baino gehiagorekin lan egiten dugu. Horien artean, 27 gipuzkoarrak dira.

Zer aurki daiteke goxoa.eus plataforman?

Plataforman denetik aurki daiteke: esnekiak, baratzeko produktu ekologikoak, ore amaz egindako ogia, haragi ekologikoa, Oronan bertan elikagai ekologikoekin eta modu ez industrialean egiten diren platerak… Ahalik eta eskaintza zabalena eskaintzen saiatzen gara.

Zeintzuk dira zuen bezeroak?

Gure bezeroak familiak, jatetxeak, enpresak eta ikastetxeak dira. Bertako eta garaian garaiko produktu ekologikoen kontsumoa sustatu nahi dugu. Gainera, plataforma handietan eskuragarriak ez diren produktuak eskaintzen ditugu.

Goierriko ekoizleekin ere lan egiten al duzue?

Bai. Olaberriako Behieko gaztak, Zaldibiako Euskaber arrautzak, Lazkaoko Iztueta esnekiak, Zeraingo Lumagorri oilaskoak eta Oiharte sagardoa eta Itsasoko Gorka Sasietaren haragia eros daitezke goxoa.eus plataforman.

Ekoizleak dira zuen webguneko protagonista nagusiak.

Webean enpresako bazkideon irudia ez da inon ageri. Ekoizleak dira protagonistak. Bakoitzak bere atala du eta bertan beraien lanari buruzko informazioa eskaintzen dute: nola lan egiten duten, zein filosofia duten, zein produkturekin lan egiten duten… Produktua nondik datorren eta nola egiten den jakitea oso garrantzitsua da.

Primeran jateko behar dugun guztia etxean jasotzeko aukera ematen duzue.

Gure salmenta egunak astelehena, asteartea, osteguna eta ostirala dira. Eskaera aurreko eguneko 22:00ak baino lehen egin behar da.

Zergatik komeni da bertako produktu ekologikoak erostea?

Erosketa guztiek ondorioa dute: gure dirua modu kontzientean gastatu behar dugu. Guk erabakitzen dugu ze negozio, ekoizle, elikagai… mota sustatu nahi dugun. Guk erabakitzen dugu gure inguruan ze negozio, ekoizle eta elikagai nahi ditugun.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura
2024-11-05 | Estitxu Eizagirre
Zentral fotovoltaiko eta eolikoen olatua
Araba, sakrifikatu nahi duten alaba?

Hego Euskal Herrian energia berriztagarrien makroproiektuen zaparradari zenbakiak jarri dizkiogu erreportaje honetan. Datuek marrazten duten mapan, Nafarroak gori-gori jarraituko du eta Araban daude kontzentratuta EAEn enpresek egin nahi dituzten energia zentralen %75,4. Hori... [+]


Suaren kolorea duen azaroa, hazien aroa

Zer da zuretzat sukaldea? Niretzat, suaren tokia, sua dagoen aldea. Etxearen bihotza da, lapikokoa mimoz eta maitasunez  prestatzeko lekua. Gero, mahai inguruan  jateko, dastatzeko, partekatzeko eta disfrutatzeko tokia. Sasoikoa jateko sukaldera sartuko gara.


2024-10-28 | Garazi Zabaleta
Artotxiki
Artobeltza, artatxikia, kinoa eta produktu beganoak Lizarraldean

Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]


2024-10-21 | Garazi Zabaleta
"Haziak" liburua
“Liburuarekin jendea animatu nahi dugu haziak ekoizten hastera”

Hazien munduan buru-belarri ari dira urte askotatik Miguel Arribas Kelo eta Marc Badal, Haziak liburuaren egileak. Hazien ugalketari buruzko azalpen praktikoez gain, elementu historiko, ekonomiko, politiko eta kulturalak jaso dituzte; beraz, baratzerik ez dutenentzat ere... [+]


Euskal Herriko tomate agroekologikoek %38,6 CO2 gutxiago isurtzen dute Almeriako tomateek baino

EHNE Bizkaiak bultzatutako azterketaren emaitzek baieztatu dute eredu agroekologikoan ekoiztuak diren tomateek berotegi efektuko gasen isurketan, eta batez ere energia kontsumoan, inpaktu txikiagoa dutela eredu agroindustrialean ekoiztuak diren tomateekin alderatuta. Honetan,... [+]


Eskola-jantokietan catering-enpresen zerbitzua blindatu du Jaurlaritzak

Catering-enpresarik gabe jardun nahi duten eskolentzat bestelako eredu bat arautzea adostu zuen Eusko Legebiltzarrak 2019an. Horren ordez, catering-enpresen bidezko zerbitzua ematera derrigortzen ditu ikastetxeak Eusko Jaurlaritzak berriki argitaratu duen aginduak. Bitartean,... [+]


2024-10-08 | ARGIA
‘Nafarroako Intxaurra’ kalitate-marka sortu dute

'Nafarroako Intxaurra' marka kolektibo berriak Lizarraldeako, Erdialdeko eta Goi Erriberako zortzi ekoizle biltzen ditu. Kanpaina honetan 200 bat tona intxaur merkaturatuko dituzte, Nafarroan ekoizten den intxaur kopuruaren %46 inguru.


Xabiroia
Eztena, marmokena ez dena

Aurtengo udan ez dugu gure hondartzetan marmoka gehiegirik ikusi. Baina ehunka pertsona izan dira Kantauriko postuetan artatuak, Galiziatik Euskal Herrira. Marmokak? Ez. Karabela portugaldarrak orduan? Ezta ere. Oraingoan, arrain baten eztenak izan dira ur-ertzean hankutsik... [+]


2024-09-18 | Estitxu Eizagirre
Haziak eta etorkizuneko auziak

Haziak nola egin azaltzen duen jakintza praktikoa eta hazietan datzan ikuspegi politikoa. Biak uztartu dituzte Haziak liburuan Miguel Arribas Kelo-k eta Marc Badal-ek. Hamaika auzi baitaude jokoan hazi bakoitzean: biodibertsitatea vs estandarizazioa, autonomia vs menpekotasun... [+]


2024-09-16 | Estitxu Eizagirre
‘Haziak’ liburua irailaren 20an aurkeztuko da, Azpeitiko Elikagunean

Liburuaren lehen aurkezpena irailaren 20an izango da, ostiralarekin, 18:30ean Azpeitiko Elikagunean. Bertan izango dira Miguel Arribas Kelo eta Marc Badal egileak, Markel Lizasoain itzultzailea, Maitane Gartziandia diseinatzailea eta Dani Blanco argazkilaria. Egileen azalpenak... [+]


2024-09-16 | Garazi Zabaleta
Barazki bizidunak
Barazki ekoizpen proiektua Berrobin

Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]


Baserritarren oporrak

Baserritarrek badute oporrik? Galdetu dute eskolan. Ezezkoa erantzun dute ikasleek. Orduan, egunero lanean, baserritar izan nahiko zenukete etorkizunean? Eta inork baserritarra izan nahi ez badu, nork egingo du guretzako janaria? Airean gelditu da galdera.

Pertsonaren osasun... [+]


2024-09-08 | Garazi Zabaleta
Hobbea
Zereal ekoizleen eta okinen mugaz gaindiko harremanak sustatzen

Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]


2024-09-02 | Garazi Zabaleta
Habelarte
Leitzako festetako sukaldea, baserritar agroekologikoen eskutik

Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]


Eguneraketa berriak daude