Goxoa.eus-en ekoizleei salmenta kate justuagoa eskaintzen diegu

  • Mikel Arbulu (Urretxu, 1999) goxoa.eus egitasmoko bazkideetako bat da. Euskal Herriko elikagai ekoizleen produktuak saldu eta erosleen etxeetara eramaten dituzte.


2022ko martxoaren 18an - 12:50
Argazkia: Goierriko Hitza

Nolatan elikadurarekiko kezka?

Amak elikadura ekologiko eta osasuntsuari garrantzia eman dio beti. Umetatik gauza batzuk noizean behin bakarrik jan behar direla irakatsi digute etxean. Kaletarra naiz, baina nire izebak ortutik ekartzen ditu barazkiak etxera. Horrek guztiak eragina izan du nire bizitzan.

Ze ikasketa egin zenituen?

Lidertza, Ekintzailetasuna eta Innobazioa gradua egin nuen. San Franciscora joan ginen eta bertako ekimenak ezagutu genituen. Han ikusitakoak hemen abian jartzea interesgarria iruditu zitzaigun eta duela urtebete, gutxi gorabehera, Federico Pacharekin elkartu ginen. Pacha gure bazkidea da eta gure egitasmoa aurrera eramaten lagundu digu.

Zeintzuk parte hartzen duzue egitasmo honetan?

Lau gara guztira: unibertsitateak ikaskideak izan garen hiru gazte eta Fede. Azken hau Orona enpresaren jangelaz arduratzen da eta lehen sektorea oso ondo ezagutzen du. Egitasmo askotan parte hartzen du eta Irizar sukaldaritza eskolako irakaslea izan da. Esperientzia handia du eta berarekin lan egitea zorte handia da. Beste bi bazkideak Aitor eibartarra eta Gorka zarauztarra dira. Ilusio eta gogo handia dugu.

Zer da zehazki eskaintzen duzuena?

Goxoa plataforma bat da. Ekoizleei orain artekoa baino salmenta kate justuagoa eta erosoagoa eskaintzen diegu. Gurekin lan egiten duten ekoizleek prezioak ezartzeko askatasun osoa dute eta gu banaketaz arduratzen gara.

Zenbat ekoizlerekin lan egiten duzue?

Dagoeneko 40 ekoizle baino gehiagorekin lan egiten dugu. Horien artean, 27 gipuzkoarrak dira.

Zer aurki daiteke goxoa.eus plataforman?

Plataforman denetik aurki daiteke: esnekiak, baratzeko produktu ekologikoak, ore amaz egindako ogia, haragi ekologikoa, Oronan bertan elikagai ekologikoekin eta modu ez industrialean egiten diren platerak… Ahalik eta eskaintza zabalena eskaintzen saiatzen gara.

Zeintzuk dira zuen bezeroak?

Gure bezeroak familiak, jatetxeak, enpresak eta ikastetxeak dira. Bertako eta garaian garaiko produktu ekologikoen kontsumoa sustatu nahi dugu. Gainera, plataforma handietan eskuragarriak ez diren produktuak eskaintzen ditugu.

Goierriko ekoizleekin ere lan egiten al duzue?

Bai. Olaberriako Behieko gaztak, Zaldibiako Euskaber arrautzak, Lazkaoko Iztueta esnekiak, Zeraingo Lumagorri oilaskoak eta Oiharte sagardoa eta Itsasoko Gorka Sasietaren haragia eros daitezke goxoa.eus plataforman.

Ekoizleak dira zuen webguneko protagonista nagusiak.

Webean enpresako bazkideon irudia ez da inon ageri. Ekoizleak dira protagonistak. Bakoitzak bere atala du eta bertan beraien lanari buruzko informazioa eskaintzen dute: nola lan egiten duten, zein filosofia duten, zein produkturekin lan egiten duten… Produktua nondik datorren eta nola egiten den jakitea oso garrantzitsua da.

Primeran jateko behar dugun guztia etxean jasotzeko aukera ematen duzue.

Gure salmenta egunak astelehena, asteartea, osteguna eta ostirala dira. Eskaera aurreko eguneko 22:00ak baino lehen egin behar da.

Zergatik komeni da bertako produktu ekologikoak erostea?

Erosketa guztiek ondorioa dute: gure dirua modu kontzientean gastatu behar dugu. Guk erabakitzen dugu ze negozio, ekoizle, elikagai… mota sustatu nahi dugun. Guk erabakitzen dugu gure inguruan ze negozio, ekoizle eta elikagai nahi ditugun.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura
Zergatik ez gara arreta mantentzeko gai?

Langileen %80ak ez du ordubete irauten arreta galdu gabe eta %20 inguru hamar minuturo distraitzen da. Kontzentratzeko gaitasun falta ez da soilik mugikorren eta estimulu teknologiko andanaren errua, elikadurak, kutsadurak eta oinarrian gure bizi estiloak ere zerikusi handia... [+]


2024-08-26 | Garazi Zabaleta
Baztan
Elizondoko zahar-etxean menu osasuntsu eta jasangarrien bila

Aurreko urte bukaeran Elizondoko zahar-etxearen kudeaketa publifikatzeko jauzia eman zuen Baztango Udalak, eta geroztik, haren esku gelditu da egoitzaren antolaketa. Eskualdaketa horrekin batera, elikaduraren alorrean eraldaketa sustatzea izan da udalaren erabakietako bat... [+]


Iraileko kolore laranjak

Zer behar du momentu honetan gure gorputzak? Kontzientzia hartu, gure ongizatean denborak, atsedenak, mugimenduak eta garaiko elikadurak duten eraginaz. Gure ingurune naturalak, jakintzaz ematen dizkigu urtean zehar behar ditugun elikagaiak eta, hala, elikagai freskoak,... [+]


2024-08-12 | Estitxu Eizagirre
Baratze-oihana
Bizitzaren ederra lantzen buruaskitasunerantz

Odei Etxeberri Bimboire, Gorka Roca Torre eta beraien seme Oihan eta Miru buruaskiak dira elikaduran. Horretarako, aztertu behar izan dute gorputzak zer elikagai eta zein kopurutan behar dituen; horiek zein janaritan dauden; urtaro bakoitzean horiek denak eskuratzeko zer landu... [+]


Su artifizialak

Bitxia egiten zait oso askok su artifizialei dieten miresmena. Ikuskizunak sortzen duen itsutasun eta gorreria aukeran nonahi. Ni uxatu egiten nau giro piroteknikoak. Baina onartzea besterik ez daukat gehiengo batek horretan murgilduta bizi nahi duela; besteak beste, sistema oso... [+]


2024-07-23 | ARGIA
Ostalari eta ekoizleei “ilusioa piztu” dieten Ja(ki)tea sariak banatu dituzte Adunan

Hamahiru sukaldari edo ekoizle saritu ditu “euskal gastronomia tradizionala” sustatzen duen Gipuzkoako elkarteak, VI. edizio honetan. Sariekin nabarmendu nahi izan dute bertako ekoizleekin elkarlanean egindako gastronomia jasangarria.


2024-07-12 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektua hasia da konponketa lanak, landaketak eta formazio saioak egiten

Zestoako Iraeta auzoan, Urola ibaiaren meandroan daude Amilibia baserria eta bere lurrak. Horiek modu kolektiboan erosteko dirua biltzen ari da Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkartea. 2025 bukaerarako dute hitzartua azken ordainketa, baina erosketa fasean egon arren,... [+]


“Janaria mintzaira bat da, epistemologia alterno bat”

Iruñerrian ondo ezagutzen dute, baina ni neu txundituta geratu nintzen Ana Laura Duarteren janari-instalazioak ikusi nituenean, lehenik Iruñeko Ziudadelan eta handik astebetera Uharteko parke batean, ekainaren erdialdean. Instalazio efimeroak izan ziren biak ala... [+]


“Ebaki eta bota” teknika

Baso naturaletan estratu eta funtzio ezberdinak betetzen dituzten espezieak aurkitzen ditugu. Batzuek gaina hartuko dute, eta mende ugari bertan igaroko dituzte. Beste batzuek lehen urratsak emango dituzte, baso-kideengatik sakrifikatuko dira eta beraien gorpu ustelak sistemari... [+]


2024-06-19 | Estitxu Eizagirre
Nola biziberritu herriko azoka? Bergarako esperientzia

Bergaran Elikadura Mahaia martxan dute eta bertatik hainbat ekintza ari dira aurrera eramaten herriko azoka indartzeko eta baserritarren erreleboa lantzeko. Elikadura Mahaiko kide dira Jon Ruiz de Egino baratzezaina, Eskubaratz proiektuko kidea. Eta Aitziber Plazaola dendaria,... [+]


2024-06-17 | Garazi Zabaleta
Lurbizi
Lurraren bankua sortzen, nekazaritzarako oinarrizko baliabidea bermatzekoa

Oiartzunen nekazaritza bultzatzeko eta elikadura burujabetzarako bidean pausoak emateko sortu zen Lurbizi egitasmoa, 2016 urte inguruan. “Herritar talde batek denbora zeraman herrian nekazaritzaren eta lehen sektorearen egoera kaxkarraz hausnartzen”, adierazi du Ibon... [+]


Ikusten banauzu, egin negar

Elba ibaiaren arroa, 1417. Lehorteak eraginda ibaiaren mailak nabarmen egin zuen behera, eta norbaitek ur maila markatu zuen harri batean, idazkun bat zizelkatuta: “Harri hau berriro ikusten baduzu, negar egingo duzu. Ura maila honetan zegoen 1417... [+]


2024-06-03
Agroekoop
Arabako gari zaharrak berreskuratzeko proiektua

Arabako Bionekazaritza elkartearen eta Euskadiko Hazien Sarearen arteko lankidetzatik sortu zen duela urte pare bat Agroekoop kolektiboa. “Arabako agroekologiaren bueltako elkarteak lotzeko eta indartzeko, eta sinergiak sustatzeko asmoz sortu genuen”, adierazi du... [+]


Eguneraketa berriak daude