Elikadura iraunkorraren aldeko mugimenduarekin lotutako elkarteek Gaubeako Udalari eskatu diote geldi dezala Hispalus enpresak Tuestako industrialdean martxan jarri nahi duen tomate hidroponikoa landatzeko proiektua. Negutegi horiek eraikitzeak ingurumenean, gizartean eta ekonomian “eragozpen larriak” sortuko dituela ziurtatu dute.
Elikadura jasangarriaren aldeko mugimenduko hainbat elkartek salatu egin dute Hispalus enpresaren almeriarraren jabetzako Cultivos Araba S.L. enpresak Tuestako industrialdean egin nahi duen proiektua, Hala Bedi-k jakinarazi duenez. Hispalusek 20 hektarea baino gehiagoko zabaleran teknologia berriarekin hornitutako negutegiak eta instalazioak sortu nahi ditu tomate hidroponikoa masiboki ekoizteko. Tomate ekoizpen hori Eroskik merkaturatuko du, eta etorkizunean Frantziako Estatura ere esportatzeko asmoa dute.
Elikadura iraunkorraren aldeko mugimendua osatzen duten elkarteen esanetan, proiektua martxan jartzeak "eragozpen sozial, ekonomiko eta ekologikoak" izango lituzke, bai Gaubeako udalerriarentzat, baita Euskal Herriarentzat ere. Ugari dira negutegiak eraikitzea arazo larria dela dioten arrazoiak. Besteak beste, “ekosistemaren eta biodibertsitatearen suntsipena” aipatu dute, proiektuak hainbat hektarea zementatzea ekarriko baitu. "Lurzorua ekosistema-zerbitzu ugari ematen dituen ondarea da, eta ezin da prozesu ekonomikoen bidez kontsumitu", adierazi dute eragileek.
Ekoizpen-ereduan ere jarri dute arreta, eta produkzio-forma horrek “menpekotasuna eta kaltea" sortzen duela ondorioztatu dute, "frankenstein" delako tomatea sortzeko puntako teknologiaren erabilera kontuan hartuta. Gainera, esan dutenez, tomateak "iruzurrezko" tokiko produktu gisa merkaturatuko dituzte. "Lokal" etiketarekin Eroskin salduko dituzte produktuak. Haien ekoizpena, ordea, “urrun dago hurbileko ekoizpenetik”. jasangarritik eta inguruarekin etengabe harremanetan egotetik.
Hispalusek 60 langile kontratatu nahi ditu negutegietan. Proiektuaren aurkako elkarteek ohartarazi dutenez, behargin horiek “lan-baldintza eskasak” izango dituzte. Andaluziako, Belgikako eta Holandako negutegietan bezala, bertan jarduten duten pertsonen “osasuna arriskupean” egongo dela susmatzen dute. Nekazaritza sektoreko hainbat erakundek eta sindikatuk ere gauza bera salatu dute. Ildo beretik, proiektua “berehala geldiarazteko” eskatu diote Udalari. Horretarako, parte-hartze prozesu bat abian jartzea beharrezkotzat jo dute.
Abenduak hostoen kolore marroia dauka: lurrean, intxaurrondo biluziaren azpian, geratu diren hostoena. Intxaurrondoak bukatu du bere zikloa. Atseden hartzera doa: zuztarrak indartuz, elikatuz, nutritzea du helburu. Barrura begira, barrenak osatzeko garaian dago, orain arte egin... [+]
Euskarari Puzka azken kanpainan 16.000 saski saldu dituzte, eta euskararen alde lan egiten duten elkarteentzat bideratuko zaie lortutako etekina.
Bi ordu edo bi ordu eta erdiz haur eta gazte andana hartzen ditu jantokiaren tarteak eskoletan. Jateko, jolasteko eta elkarbizitzeko espazio horretan jantokiko arduradunak esku hartzeko dituen mugez, jarraitzen diren irizpideez, begiraleen rolaz eta duten formazioaz arituko... [+]
Laborantza iraunkor eta herrikoiaren hitzordua den Lurrama azokan izanen da Karine Jacquemart, Frantziako Foodwatch elkarteko zuzendaria. Elikadura-eskubidea herritar orori bermatzeko helburuari tiraka, hainbat ekintza bideratzen dabiltza –herritar mobilizazioak, agintari... [+]
Hego Euskal Herrian energia berriztagarrien makroproiektuen zaparradari zenbakiak jarri dizkiogu erreportaje honetan. Datuek marrazten duten mapan, Nafarroak gori-gori jarraituko du eta Araban daude kontzentratuta EAEn enpresek egin nahi dituzten energia zentralen %75,4. Hori... [+]
Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]
Zer da zuretzat sukaldea? Niretzat, suaren tokia, sua dagoen aldea. Etxearen bihotza da, lapikokoa mimoz eta maitasunez prestatzeko lekua. Gero, mahai inguruan jateko, dastatzeko, partekatzeko eta disfrutatzeko tokia. Sasoikoa jateko sukaldera sartuko gara.
EHNE Bizkaiak bultzatutako azterketaren emaitzek baieztatu dute eredu agroekologikoan ekoiztuak diren tomateek berotegi efektuko gasen isurketan, eta batez ere energia kontsumoan, inpaktu txikiagoa dutela eredu agroindustrialean ekoiztuak diren tomateekin alderatuta. Honetan,... [+]
Catering-enpresarik gabe jardun nahi duten eskolentzat bestelako eredu bat arautzea adostu zuen Eusko Legebiltzarrak 2019an. Horren ordez, catering-enpresen bidezko zerbitzua ematera derrigortzen ditu ikastetxeak Eusko Jaurlaritzak berriki argitaratu duen aginduak. Bitartean,... [+]
'Nafarroako Intxaurra' marka kolektibo berriak Lizarraldeako, Erdialdeko eta Goi Erriberako zortzi ekoizle biltzen ditu. Kanpaina honetan 200 bat tona intxaur merkaturatuko dituzte, Nafarroan ekoizten den intxaur kopuruaren %46 inguru.
Aurtengo udan ez dugu gure hondartzetan marmoka gehiegirik ikusi. Baina ehunka pertsona izan dira Kantauriko postuetan artatuak, Galiziatik Euskal Herrira. Marmokak? Ez. Karabela portugaldarrak orduan? Ezta ere. Oraingoan, arrain baten eztenak izan dira ur-ertzean hankutsik... [+]
Haziak nola egin azaltzen duen jakintza praktikoa eta hazietan datzan ikuspegi politikoa. Biak uztartu dituzte Haziak liburuan Miguel Arribas Kelo-k eta Marc Badal-ek. Hamaika auzi baitaude jokoan hazi bakoitzean: biodibertsitatea vs estandarizazioa, autonomia vs menpekotasun... [+]
Liburuaren lehen aurkezpena irailaren 20an izango da, ostiralarekin, 18:30ean Azpeitiko Elikagunean. Bertan izango dira Miguel Arribas Kelo eta Marc Badal egileak, Markel Lizasoain itzultzailea, Maitane Gartziandia diseinatzailea eta Dani Blanco argazkilaria. Egileen azalpenak... [+]