Euskal Herriko 25 ardo ekologiko edan eta erosi ahalko dira Donostiako Kaxildan

  • Kaxilda eta Biba Ardoak kooperatibek elkarlanean martxan jarri duten ekimena aurkeztu dute abenduaren 15ean. Amarako liburu denda eta jatetxea aurrerantzean Euskal Herriko ardo ekologikoen ardandegi ere izango da eta "ardo kultura berria" sustatzeko ekimenak antolatuko ditu.


2020ko abenduaren 16an - 12:06

Aurkezpenean ideia hauek nabarmendu dituzte Biba Ardoakeko koordinatzaile Arturo Villanuevak, Luisja Oregi mahastizainak eta Kaxilda Jatetxe eta Liburudendako kide Josean Arriolak eta Esteban Zamorak:

Krisi garaiotan ekonomia sozial eraldatzaileko bi proiektu hauek indarrak batu eta elikadura burujabetzaren bidea elkarrekin jorratzea eta sakontzea erabaki dute, interkooperazioa eta erresilientzia eraikiz. Horrela Kaxilda mahastizain eta ardozaleentzat topagune berria izatea nahiko lukete.

"Ardo kultura berria" sustatzea helburu

Ardandegiaren sorrerarekin landa eremua eta hiriaren arteko lotura berrosatzen lagundu nahi dute mahastizainen lana ikusgarritasuna eta balorea emanez. Elkarrekin "ardo kultura berria, bizia, osasungarria eta herrikoia" bultzatu nahi dute, egoerak ahalbidetzen duenean ardo kultura berriaren inguruko egitarauen bidez: topaketak, liburuak, dastaketak, hitzaldiak, afariak...

Euskal Herriko 25 ardo ekologiko aukeran

Aurrerantzean Kaxildan Euskal Herriko 25 ardo ekologiko erosi ahalko dira etxera eramateko. Eta hurrengo asteetan jatetxearen barran eta kartan ardo hauen eskaintza zabala eskainiko dute.

Artikulu honetan azaldua du Garazi Zabaletak Biba Ardoak egitasmoa.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Ardoa
Ana Iriarte
“Nekazaritzaren erritmoa ez dator bat gaur egungo gizartearen abiadurarekin”

Titulu handia iruditzen zaio “nekazari”. Bera “mahastizain” omen. Baina, izan, da nekazari mahastizaina. Eta da, izan, emakume nekazari mahastizaina. Eta mahatsaren orpotik mama goxoa nola, halaxe aletu ditu Ana Iriarte Bañezek lanbidearen... ez... [+]


2024-04-12 | Estitxu Eizagirre
Esti Besa, ardogintzaz
“Upategietan parakaidisten eredua nagusitu da”

Ardogintza borborka dago: mundu mailan gaineskaintza dagoela-eta, iaz milaka litro erosi zituen Jaurlaritzak destilatzeko. Espainiako Gobernuak diruz lagundu zuen mahats berdea lurrera botatzea. Aurten ere antzeko neurriak hasi dira agertzen. Baina nola iritsi gara egoera... [+]


Basque Culinary Center, Arabako Guardian ere

Edariak eta Ardoa (EDA) Drinks & Wine Campusak bigarren egoitza bat izango du Arabako Errioxan, Gasteizkoarekin batera. EDA Basque Culinary Centerrek “garatu eta gidatutako” proiektua da, Eusko Jaurlaritzak eta Arabako Foru Aldundiak sustatu dute. “EDAk... [+]


Arabako ardogintza, agortutako eredua aldatzeko unea?

Igandean eman zitzaion hasiera ofiziala mahats bilketari Araban, Navaridaseko Mahats-bilketaren Jaiaren XXVIII. edizioa eginda. 2023an Jaurlaritzak 15,3 milioiko laguntzak eman dizkio sektoreari, milioika litro ardo erabilera industrialerako destilatu edo mahatsa zuzenean... [+]


Errioxako mahatsen esklusibotasunaren araua baliogabetzeko eskatu dio Jaurlaritzak Espainiako Gobernuari

Errioxa Jatorri Izendapenaren estatutu aldaketari oniritzia eman zion Espainiako Nekazaritza Ministerioak, eta merkatuaren eta lehiaren ikuspegitik desegokia delakoan, Jaurlaritzak errekerimendua bidali du Madrilera.


Traba gehiago Arabako ardoen izendapen propioari: esklusibotasunaren baldintza onartu du Espainiako Gobernuak

Errioxa ardoen jatorri izendapenak, Arabako Mahastiak sor-markaren aurka bide judizialari ekiteaz gain, esklusibotasunaren eskakizuna onartu zuen bere batzorde arautzailean; mahats ekoizleek, haien mahatsa Errioxako ardo izendapenetik irten eta marka propioa sortzen duten... [+]


2022-10-26 | Hala Bedi
Esti Besa (Ardogilea)
“Inbertsio taldeak lurra erosten ari dira”

"Azken urteetan Arabako upategi txikiak desagertzen ari dira. 1995ean 700 inguru izatetik, gaur egun 200 eta gutxi gelditzen gara", adierazi du Esti Besak.


Ibilbide geologikoak (V)
Toloño: faila erraldoi bat Pirinioen mugan

Arabako Errioxako lurretan mahasti onenak hazi eta ardoak gustuz ontzen badira, ez da soilik mendez mende eta belaunaldiz belaunaldi kultur transmisio baliotsu batek iraun duelako; duela milioika urte izandako gertaera tektoniko baten ondorioz ere bai.


2022-04-07 | ARGIA
Iaz bezala, izotzak berriz ere azkarki kaltetu ditu Irulegiko mahastiak

Izotzak desmasia handiak eragin ditu berriz ere Ipar Euskal Herrian. Irulegiko mahastien erdia baino gehiago kalteturik atera da iragan astetik.


Eltziegoko emakume ardogileak

1899an Eltziegoko (Araba) ardo ekoizpenaren %40aren jabe emakumeak ziren. Datuak adierazten du emakumeek Arabako Errioxako herri horretako ardogintzan pisu handia zutela garai hartan.


Eguneraketa berriak daude