Hernaniko Udalak janaria xahutzea saihesteko eta hondakin organikoak gutxitzeko Zero zabor hozkailua ekimena jarri du martxan. Txantxila auzo inguruan kalean jarri duten makina gaur bete dute lehen aldiz Aratz eta Langile ikastetxeetako ikasleek: haiek dira jangelan sobratu zaien janaria ontziratzeaz eta kaleko makinara eramateaz arduratuko direnak. Pertsona guztientzat dago eskuragarri janari hau, eta ez da ordaindu behar.
Eskola jantokietan janariaren %8 inguru zaborretara botatzen zela ikusita, Hernaniko Udalak Zero zabor hozkailua jarri du martxan: janaria saltzen duten kaleko makina horietako bat da, baina berau herriko seigarren mailako ikasleek hornitzen dute, jantokian sobratu zaien janariarekin.
Ehun ontzi gordetzeko aukera ematen du hozkailu honek. Gaur bete dute lehen aldiz Aratz eta Langile ikastetxeetako ikasleek. Proba pilotu honen emaitzaren arabera, herriko beste ikastetxeei programan parte hartzeko gonbidapena egingo die Udalak.
Makinara hurbiltzen denak, espero lezake "sartu txanpona eta sakatu botoia" bezalako oharrik, baina ez du horrelakorik aurkituko Hernaniko makina hauetan. Jaki hauek doan etxeratu ditzake edonork, baina merezi du arauak irakurtzeak, ekimen honen filosofia islatzen baitute:
1) Pentsatu besteengan, hartu soilik behar duzuna.
2) Elikadura intolerantzia edo alergiarik baduzu, kontrolatu hartzen duzuna eta kontsumitu aurretik, etiketa ondo irakurri.
3) Iraungitze data konprobatu. Epez kanpo dagoen ontzirik ez kontsumitu.
4) Ontzien erabilera eta kontserbazioa: Hozkailu honetako ontziak etiketan ezarritako tenperaturan kontserbatu behar dira, eta, hortaz, hozkailutik eskuratutako ontziak, ahalik eta azkarren kontsumitu edota gorde behar dira hozkailu batean 4 ºC-tan edo izozkailu batean -18ºC-tan. Ezin da hotzaren-katea eten. Ontziak ez du inoiz ordu erdi baino gehiago (30 minutu) egon behar girotenperaturan. Kontsumitzaileak bere gain hartu behar du elikagai baten segurtasunari buruzko erantzukizuna, ontzia eskuratzen duenetik, mahai gainean jartzen duenera arte.
5) Hozkailua pertsona guztiek erabil dezakete eta erabili behar dute, haien egoera sozioekonomikoa edozein dela ere. Helburu nagusia, elikagaiak alferrik ez galtzea da eta horretarako, ontziak ahalik eta lasterren kontsumitu behar dira.
6) Hozkailu honetan utzitako ontziek ez dute jaberik, eta, beraz, proiektuaren partehartzaileak diren Hernaniko ikastetxeak eta Hernaniko Udala osasun-erantzukizunetatik salbuetsita daude. Jasotzen duen pertsonari dagokio erantzukizuna.
7) Ontzia eta honen estalkia konpostagarriak dira eta hortaz, behin hustuta organikoarekin batera (kubo marroian) bota beharko dira.
Bi ordu edo bi ordu eta erdiz haur eta gazte andana hartzen ditu jantokiaren tarteak eskoletan. Jateko, jolasteko eta elkarbizitzeko espazio horretan jantokiko arduradunak esku hartzeko dituen mugez, jarraitzen diren irizpideez, begiraleen rolaz eta duten formazioaz arituko... [+]
Catering-enpresarik gabe jardun nahi duten eskolentzat bestelako eredu bat arautzea adostu zuen Eusko Legebiltzarrak 2019an. Horren ordez, catering-enpresen bidezko zerbitzua ematera derrigortzen ditu ikastetxeak Eusko Jaurlaritzak berriki argitaratu duen aginduak. Bitartean,... [+]
Nekazariak protestan ari dira, baina eredu agroindustrialak hartu du lidergoa. "Itun Berdea" ere, Europar Batasunaren hurrengo hamarkadako estrategia nagusia zena, pikutara bota dezakete, begirik kliskatu gabe. Bitartean, euskal eskoletan zorriak eta harrak... [+]
Ikasturtean zehar enpresaren jantoki-zerbitzuak hainbat ikastetxeetan sortutako “arazoengatik” eten dute kontratua.
Herriko ikastetxe eta ikasle guztientzako bestelako jantoki eredu bat bideragarria ote litzatekeen aztertzea izango du helburu lanketak. Hernaniko ikastetxe bakoitzeko gurasoen ordezkariarekin elkarlanean egingo dute.
Arantzabela, Errekabarri eta Salburua ikastetxeek sukalde propioa nahi dute, auzoko eskoletako jangelak hornitzeko, baina hilabeteak joan hilabeteak etorri, administrazioaren erantzunik gabe jarraitzen dutela salatu dute: "Arduragabekeria eta utzikeria zantzuak sumatzen... [+]
Hernaniko ikastetxe guztietako Haur Hezkuntza zikloan eta ikastetxe bateko Lehen Hezkuntza zikloan jangelan oihalezko ahozapiak erabiltzen hasi dira, paperezkoen ordez. Udalak izan du ekimena eta berak erosi ditu 213 ikaslerentzako kotoizko zapiak herriko oihal denda batean... [+]
Aurretik beste eskola batzuetan gertatu bezala Serunion enpresa da zerbitzuaren arduraduna. Murgiako Bigarren Hezkuntzako Institutuak ohartarazi du asteartean lehen platera zerbitzatzeari utzi diotela jantokian, eta “aurrekoetan bezala” Hezkuntza Ordezkaritzari... [+]
Hernaniko Langile Ikastolako gurasoek jakinarazi dute iragan ostiralean haurretako batek har bat aurkitu duela zerbitzatutako janarian; eta Duranako Ikasbidea Ikastola zentro publikoan ere joan den asteazkenean bigarren platera erretiratu behar izan dute, ohi baino garratzagoa... [+]
Eskola-jangeletako elikaduraren kalitatea kritikatu du guraso elkarte ugarik, eta gaiaz galdetu dio EH Bilduk Jokin Bildarratz Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza sailburuari. Catering enpresen inguruko intzidentziak helarazi zaizkienean, auditoretza-kontrolak egin dituztela erantzun... [+]
Eskolako jangelan menu osasungarriak, kalitatezkoak eta jasangarriak eskaintzeko lehen urrats gisa, menu horiek ikastetxean bertan prestatu ahal izateko eskolan sukaldea eraikitzea eskatu diote EAEko hamazazpi eskola eta institutu publikok Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza Sailari.
Eskola jantokietan haur eta gazteei eskaintzen zaien janariaren inguruan “ezin konta ahala dei, kontsulta eta kexa” jaso ostean, inkesta egin du Bizkaiko Ikasleen Guraso Elkarteak. 96 ikastetxetako guraso elkarteek erantzun dute eta jakien kalitate, kopuru eta... [+]
Nafarroa hegoaldean nekazaritza-ekoizpena eta euskara sustatzeko xedea duen Errigora ekimenean parte hartzen duten ekoizleen produktuak hamar jantoki kolektibotan baliatu dituzte ikasturte honetan. Hurrengo urteetan ere ildo horretan sakontzeko asmoa dute.