Euskal Herriko Ikasleen Gurasoen Elkarteak (EHIGE) artikulu honetan jakitera eman duenez, Eusko Jaurlaritzak EAEko ikastetxeetako jantokietarako argitaratu dituzten pleguak "caterin-enpresa handientzat pentsatutakoak dira". Alderdi pedagogikoan "ez dagoela aurrerapenik" salatu du elkarteak, eta elikagaien kalitatea hobetzen dela bermatzeko "ez dagoela kontrol-mekanismorik". Plegu hauek "enpresa handien interesen arabera egin beharrean, hezkuntza komunitatearen premien arabera" egitea eskatu du EHIGEk eta baita ere "adostuak izan daitezela".
Azaroaren 18an, garraiatutako janaria duten ikastetxe publikoetako jantokiak kudeatzeko kontratuak argitaratu ziren, hau da, sukalderik ez dutenentzako kontratuak. Lurralde historiko bakoitzeko kontratu bat argitaratu zen (Araba, Bizkaia, Gipuzkoa), eta sukaldea duten ikastetxeen kontratuak noiz argitaratuko zain gaude.
Kontratuak noiz ebatziko zain, beste behin ere, caterin-enpresa handientzat pentsatutako pleguak aurkituko ditugu. Horrela, lote kopurua handitu den arren (20 garraiatutako janarirako), enpresa bakar batek kudeatu ahal izango lituzke sukalderik ez dituzten Arabako jantoki guztiak. Gainera, loteen dimentsioak (sorta bakarra Gasteiz osorako, egunean 8.704 menukoa, 38 zentrotan banatu beharrekoa, adibidez) enpresa txiki eta ertainetara eta interes sozialeko enpresetara iristeko aukera guztiak urruntzen ditu. Kaudimenari, azpiegiturei eta ibilgailuen ezaugarriei buruzko irizpideak ere makroenpresentzat pentsatuta daude.
Alderdi pedagogikoan ere ez dago aurrerapenik. Ratio berberekin jarraitzen dugu, eta enpresei ez zaie inolako eskakizunik egiten begiraleen prestakuntzari dagokionez, elikagaiak manipulatzeko ohikotasunetik harago. Jantokiaren potentzial pedagogikoa kontuan hartuta, ez da ulertzen arlo horretan inolako aurrerapenik ez egotea.
Elikagaien kalitatea hobetzeari dagokionez, kontratu berriek produktuen kalitatearekin lotutako irizpide batzuk jasotzen dituzte (etiketa ekologikoak, Euskolabel bezalako kalitate-ziurtagiriak edo Fairtrade zigiluak), baina ez dago kontrol-mekanismorik enpresek hitzemandakoa betetzen dutela egiaztatzeko. Ildo horretan, Administrazioari dagokion lanaz gain, ikastetxeek, jantokiko arduradunaren eta jantoki-batzordearen beraren bitartez, kontrolatzeko eta zigortzeko gaitasuna izan beharko lukete, oraingoz jaso ez diren alderdiak.
Azkenik, plegu horiek hezkuntza-komunitatea kontuan hartu gabe egin dira, Eusko Legebiltzarrak 2019an erabaki zuen bezala, eta horien iraupenak (3 urte, 5 urtera luza daitezkeenak) epe luzera aldatzeko aukera ixten du.
Gure platera, gure aukeran uste dugu pleguak ezin direla egin catering enpresa handien interesen arabera, hezkuntza komunitatearen premien arabera baizik. Horretarako, ezinbestekoa da erkidegoarekin adostuak izatea, Eusko Legebiltzarrak erabaki bezala.
Bi ordu edo bi ordu eta erdiz haur eta gazte andana hartzen ditu jantokiaren tarteak eskoletan. Jateko, jolasteko eta elkarbizitzeko espazio horretan jantokiko arduradunak esku hartzeko dituen mugez, jarraitzen diren irizpideez, begiraleen rolaz eta duten formazioaz arituko... [+]
Catering-enpresarik gabe jardun nahi duten eskolentzat bestelako eredu bat arautzea adostu zuen Eusko Legebiltzarrak 2019an. Horren ordez, catering-enpresen bidezko zerbitzua ematera derrigortzen ditu ikastetxeak Eusko Jaurlaritzak berriki argitaratu duen aginduak. Bitartean,... [+]
Nekazariak protestan ari dira, baina eredu agroindustrialak hartu du lidergoa. "Itun Berdea" ere, Europar Batasunaren hurrengo hamarkadako estrategia nagusia zena, pikutara bota dezakete, begirik kliskatu gabe. Bitartean, euskal eskoletan zorriak eta harrak... [+]
Ikasturtean zehar enpresaren jantoki-zerbitzuak hainbat ikastetxeetan sortutako “arazoengatik” eten dute kontratua.
Herriko ikastetxe eta ikasle guztientzako bestelako jantoki eredu bat bideragarria ote litzatekeen aztertzea izango du helburu lanketak. Hernaniko ikastetxe bakoitzeko gurasoen ordezkariarekin elkarlanean egingo dute.
Arantzabela, Errekabarri eta Salburua ikastetxeek sukalde propioa nahi dute, auzoko eskoletako jangelak hornitzeko, baina hilabeteak joan hilabeteak etorri, administrazioaren erantzunik gabe jarraitzen dutela salatu dute: "Arduragabekeria eta utzikeria zantzuak sumatzen... [+]
Hernaniko ikastetxe guztietako Haur Hezkuntza zikloan eta ikastetxe bateko Lehen Hezkuntza zikloan jangelan oihalezko ahozapiak erabiltzen hasi dira, paperezkoen ordez. Udalak izan du ekimena eta berak erosi ditu 213 ikaslerentzako kotoizko zapiak herriko oihal denda batean... [+]
Aurretik beste eskola batzuetan gertatu bezala Serunion enpresa da zerbitzuaren arduraduna. Murgiako Bigarren Hezkuntzako Institutuak ohartarazi du asteartean lehen platera zerbitzatzeari utzi diotela jantokian, eta “aurrekoetan bezala” Hezkuntza Ordezkaritzari... [+]
Hernaniko Langile Ikastolako gurasoek jakinarazi dute iragan ostiralean haurretako batek har bat aurkitu duela zerbitzatutako janarian; eta Duranako Ikasbidea Ikastola zentro publikoan ere joan den asteazkenean bigarren platera erretiratu behar izan dute, ohi baino garratzagoa... [+]
Eskola-jangeletako elikaduraren kalitatea kritikatu du guraso elkarte ugarik, eta gaiaz galdetu dio EH Bilduk Jokin Bildarratz Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza sailburuari. Catering enpresen inguruko intzidentziak helarazi zaizkienean, auditoretza-kontrolak egin dituztela erantzun... [+]
Eskolako jangelan menu osasungarriak, kalitatezkoak eta jasangarriak eskaintzeko lehen urrats gisa, menu horiek ikastetxean bertan prestatu ahal izateko eskolan sukaldea eraikitzea eskatu diote EAEko hamazazpi eskola eta institutu publikok Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza Sailari.
Eskola jantokietan haur eta gazteei eskaintzen zaien janariaren inguruan “ezin konta ahala dei, kontsulta eta kexa” jaso ostean, inkesta egin du Bizkaiko Ikasleen Guraso Elkarteak. 96 ikastetxetako guraso elkarteek erantzun dute eta jakien kalitate, kopuru eta... [+]
Nafarroa hegoaldean nekazaritza-ekoizpena eta euskara sustatzeko xedea duen Errigora ekimenean parte hartzen duten ekoizleen produktuak hamar jantoki kolektibotan baliatu dituzte ikasturte honetan. Hurrengo urteetan ere ildo horretan sakontzeko asmoa dute.