Gasteizko auzo okupatuko lurretan ortua egiteko lursail bat hartu dezakete herritarrek. Hainbat dozena baratze martxan dira jada, eta kopurua handitzeaz gain proiektuaren izaera komunitarioa indartu nahi dute orain.
“Proiektu komunitario batean lur zati bat lantzea gustatuko balitzaizu... Esperientzia pertsona gehiagorekin partekatu nahi baduzu... Autogestioa eta horizontaltasuna interesatzen bazaizkizu... Jar zaitez gurekin harremanetan porrupatata@protonmail.com helbidean” azaldu dute proiektuaren arduradunek sare sozialetan.
Elikadura eta komunitatea
Lau urte dira Errekaleorreko auzokideek auzoaren inguruko lurrak gasteiztar guztiei ireki zizkietela. Gonbidapenak harrera oso ona eduki zuen, eta gaur egun ehun pertsona baino gehiagok lantzen dituzte hainbat dozena baratze txiki: adinekoak, gazteak, umeak, migratzaileak, auzotarrak, Gasteizen jaioak, familiak, norbanakoak, taldeak. Bada ortu komun bat ere, Errekaleorreko asanbladatik kudeatzen dena, eta bertan sortutako elikagaiak auzoaren beharrak asetzera.
Lur zati bat hartzeko parada ireki du berriz ere Errekaleorrek orain, denbora batez aukera hori gelditu ostean proiektua birpentsatzeko. Deialdi berriarekin, baratze berriak sortzeaz gain partaide guztien arteko elkar ezagutzea sustatu nahi dute arduradunek, eta proiektuaren izaera komunitarioa eta autogestionatua sakondu. Esaterako, auzolan kolektiboak deituz edo zenbait ardura kolektiboki kudeatzeko batzordeak sortuz.
Herri mugimenduak ere
Herri mugimenduek ere badute aukera baratze bat hartzeko. Horrela egin zuen urtebete dela Gasteizko Herrizoma elikadura sareak. Taldean lantzen dute lurra auzokideek, eta ekoizpena Gasteizko Alde Zaharrean duten lokalean uzten dute nahi edo behar duenak musu-truk hartu dezan. Asteartean hain zuzen ere, auzolanerako deia zabaldu dute: “Udan barazki komunalak jaso ahal izateko lanean hasi behar dugu! Baratza lantaldea topera hasi da eta ahalik eta esku gehien behar ditugu tomateak eta tipulak landatzeko”.
Errekaleorreko baratza komunalak berriro ireki dira!
— Errekaleor Bizirik! (@Errekaleor) May 6, 2022
???????
Las Huertas comunales de Errekaleor se vuelven a abrir! pic.twitter.com/ohD51SYucf
???? Udan barazki komunalak jaso ahal izateko lanean hasi behar dugu! Baratza lantaldea topera hasi da eta ahalik eta esku gehien behar ditugu tomateak eta tipulak landatzeko. ?? Maiatzak 10, asteartea
— Herrizoma Elikadura Sarea (@herrizoma) May 6, 2022
Arratsaldeko 16:30etan
ERREKALEORRKO BARATZEAN
AUZOLANA ! ???? pic.twitter.com/eTC7BOl7H5
EHNE Bizkaiak bultzatutako azterketaren emaitzek baieztatu dute eredu agroekologikoan ekoiztuak diren tomateek berotegi efektuko gasen isurketan, eta batez ere energia kontsumoan, inpaktu txikiagoa dutela eredu agroindustrialean ekoiztuak diren tomateekin alderatuta. Honetan,... [+]
Europar Batasunak abuztuan onartutako araudi baten arabera, 2030erako degradaturiko eremuen %20 lehengo egoerara itzularazi behar da. Hori dela-eta, hainbat eragilek Jaurlaritza, natura leheneratu orain dokumentua sortu dute, eta asteazken honetan aurkeztu dute publikoki... [+]
Emakume bat ikusi zuen Xabier Arriagak Gernikako kafetegi batean kafesnea esne gaingabetuarekin eta gurinezko opil batekin hartzen. Orduan konturatu zen nolako kontraesanetara ohitu nahi gaituen sistema kapitalistak.
Hitzordua Noaingo Zentzumenen Parkean izango da. Herritarrak eta ekoizleak elikagai ekologikoen inguruan biltzeko Nafarroako topagune handiena da azoka. Bederatzigarren edizioa da aurtengoa eta laugarren urtez jarraian Noaingo Zentzumenen Parkean egingo da.
Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]
Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseilutik herritarrak animatu dituzte azoketan erostera eta ekoizleak gertutik ezagutzera. Uztailaren 29an Zigoitian izango dira, eta abuztuaren 23an, Zarautzen. Urriaren 27an amaituko dute udako denboraldia, Villabonan.
Sektoreko beharrak hainbat eragilerekin identifikatu ostean, lurrak ezagutu eta martxan jartzeko aitzakia tarteko erronka zehatz bati ekin zion Amillubik: baratzezainentzat porru landare ekologikoa bertan ekoiztea. Igandean hogei lagun baino gehiago bildu ziren, Amillubiko talde... [+]
Zestoako Iraeta auzoan, Urola ibaiaren meandroan daude Amilibia baserria eta bere lurrak. Horiek modu kolektiboan erosteko dirua biltzen ari da Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkartea. 2025 bukaerarako dute hitzartua azken ordainketa, baina erosketa fasean egon arren,... [+]
Bost hilabete bete dira otsailaren 6an traktoreen mobilizazioak hasi zirenetik. Mirene Begiristainek eta Isabel Alvarezek ekofeminismoaren betaurrekoak jantzita aztertu dituzte mobilizazio hauek eta fokutik kanpo geratu diren laborariak eta aldarrikapenak ekarri dituzte lehen... [+]
Zestoako Amilibia baserria eta bere lurrak eskuratzea eta bertan elikadura burujabetzari loturiko laborantza proiektu agroekologikoak martxan jartzea; horixe du helburu Biolur elkarteak. Horretarako, besteak beste, abenduan ekin zion interneteko diru bilketa kanpainari eta... [+]
Zestoako Amilibia baserria eta bere lurrak eskuratzeko eta bertan elikadura burujabetzari loturiko Amillubi proiektu kolektiboa martxan jartzeko apustua egina du Biolur elkarteak: "Herritarrek elikagaiak eta nekazariek lurrak bermatuta izatea izango litzateke mugimendu... [+]