Emakume Baserritarren Azoka Gardena egingo du EHNEk larunbatean Donostian

  • Euskal Herri osoko 20 salmenta postu egongo dira eta elikagaiak prestatzeko tailerrak ere bai. EHNEko kide Maider Aramendik azaldu du ekintzaren asmoa eta Eusko Jaurlaritzak urriaren 15ean aurkeztuko duen Emakume Baserritarren Estatutuaren auzia.


2015eko irailaren 25an - 07:37
Zarata mediatikoz beteriko garai nahasiotan, merkatu logiketatik urrun eta irakurleengandik gertu dagoen kazetaritza beharrezkoa dela uste baduzu, ARGIA bultzatzera animatu nahi zaitugu. Geroz eta gehiago gara, jarrai dezagun txikitik eragiten.

Info 7 Irratian, Kale Gorrian saioan (irailaren 24an), Jon Mikel Fernandezek Maider Aramendiri (EHNE) egingiko elkarrizketa (entzuteko, hemen):

Zer helbururekin antolatu duzue larunbat honetarako azoka?

Azken urteetan desio bat izan dugu EHNEko emakumeok: gure figura den bezala gizarteratzea. Ez itxura bakarrik, baita egiten dugun lana ere. Sektoreko langile izaki, nola ekoizten dugun, nola saltzen dugun, gizarteratu nahi dugu. Asko hitz egiten da sektoreaz, asko hitz egiten da elikaduraz, eta jakintza ez da behar adinakoa. Ekoizten duguna nola eta zergatik ekoizten dugun modu horretan,  guk geuk, protagonista zuzenek adierazi nahi dugu.

Zein egitarau prestatu duzue?

Euskal Herri osoko emakume ekoizleen 20 salmenta postu egongo dira. Baina ez da salmenta leku hutsa izango. Horrez gain, tailer eta ikus-entzunezkoen bidez ekoizpen horiek nola egiten diren aurkeztuko dugu larunbatean. Gardenki azaldu nahi dugu prozesu osoa, hazia lortzeko modutik, erein, zaindu, jaso eta mahaira nola ekartzen den. Eta mahairatzeko nola bihurtu daitekeen jasotako ekoizpen hori elikagai osasuntsu. Kiosko aldean sei tailer postu egongo dira eta tailerretan konpota egitea, sendabelarrekin kremak egitea, argizariarekin xaboiak eta kandelak egitea, mamia egitea, artilearekin gauzak egitea... landuko dugu. Dena kokatzen dugu elikadura burujabetzaren barruan.

Komunikazio postu bat ere egongo da: Emakumeen Mundu Martxa abian da (Euskal Herrian irailaren 27an sartuko da, urriak 4 bitartean). Ekitaldi  hau baliatu nahi dugu bat egiteko Emakumeen Mundu Martxarekin.

Emakume baserritarren irudia agerrarazi nahi duzue... ezkutuan egon delako orain arte?

Ezkutatua baino, erabilia izan delako. Emakume Baserritarren Estatutu famatu hori ez da berria. Azken 7-8 urteetatik hona datorren proposamen bat da. Emakume baserritarron sektoreak aspaldidanik egin dugun aldarrikapen bat da. Lanean aritu gara Eusko Jaurlaritzako batzordearekin, egikaritu nahian estatutu duin bat, langile estatutu bat. Eusko Jaurlaritzan zeuden alderdi politikoak aldatzen joan dira, eta interes politiko eta propagandistikoen menpe, ez da egikaritu benetako lege txukunik. Interes politiko eta propagandistiko handia du, eta horregatik esaten dugu emakume baserritarron irudia erabilia izaten ari dela. Eta Emakume Baserritarren Estatutu hori hutsala dela. Ez ditu zerrendatzen emakume baserritarrak benetan izan behar dituen eskubideak, eta ez ditu hauek betearazten edo kontrako egoerak zigortzen. Triste gaude, 7-8 urtetako lana ezerezean geratzeko arriskua dugulako. Eta aurkezten digute estatutu zoragarri bat bailitzan. Ezertara behartzen ez duen estatutu batean geratuko da guztia. Sektorea soilik behartzen du, baina ez administrazioak eta ez erakundeek ez dute eurengan hartzen inolako lantegirik: ez informatzekoa, ez ahalbideratzekoa, ez neurri positiborik... Azoka Gardenarekin hori guztia ere salatu nahi dugu eta gizarteari adierazi irekita gaudela benetan duina den langile estatutu bat lantzeko.

Zertan da Emakume Baserritarren Estatutua? Onartzear?

Duela pare bat urte, urriak 15a izendatu zuen Eusko Jaurlaritzak Emakume Baserritarren Eguna. Eta hori ez da gure eguna, gure eguna Martxoak 8 da. Urriak 15ean egin nahi dute publiko estatutu hau, gobernuko ekitaldi arranditsu horietako batean txertatuta. Aitzindaria litzatekeen lege gisa aurkeztuko dute. Hori da astearte honetan jakin berri duguna. Triste gaude, gurea ez den egun batean halako aukera alferrik galduko delako.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-07-12 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektua hasia da konponketa lanak, landaketak eta formazio saioak egiten

Zestoako Iraeta auzoan, Urola ibaiaren meandroan daude Amilibia baserria eta bere lurrak. Horiek modu kolektiboan erosteko dirua biltzen ari da Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkartea. 2025 bukaerarako dute hitzartua azken ordainketa, baina erosketa fasean egon arren,... [+]


“Ebaki eta bota” teknika

Baso naturaletan estratu eta funtzio ezberdinak betetzen dituzten espezieak aurkitzen ditugu. Batzuek gaina hartuko dute, eta mende ugari bertan igaroko dituzte. Beste batzuek lehen urratsak emango dituzte, baso-kideengatik sakrifikatuko dira eta beraien gorpu ustelak sistemari... [+]


2024-06-19 | Estitxu Eizagirre
Nola biziberritu herriko azoka? Bergarako esperientzia

Bergaran Elikadura Mahaia martxan dute eta bertatik hainbat ekintza ari dira aurrera eramaten herriko azoka indartzeko eta baserritarren erreleboa lantzeko. Elikadura Mahaiko kide dira Jon Ruiz de Egino baratzezaina, Eskubaratz proiektuko kidea. Eta Aitziber Plazaola dendaria,... [+]


2024-06-17 | Garazi Zabaleta
Lurbizi
Lurraren bankua sortzen, nekazaritzarako oinarrizko baliabidea bermatzekoa

Oiartzunen nekazaritza bultzatzeko eta elikadura burujabetzarako bidean pausoak emateko sortu zen Lurbizi egitasmoa, 2016 urte inguruan. “Herritar talde batek denbora zeraman herrian nekazaritzaren eta lehen sektorearen egoera kaxkarraz hausnartzen”, adierazi du Ibon... [+]


2024-06-03
Agroekoop
Arabako gari zaharrak berreskuratzeko proiektua

Arabako Bionekazaritza elkartearen eta Euskadiko Hazien Sarearen arteko lankidetzatik sortu zen duela urte pare bat Agroekoop kolektiboa. “Arabako agroekologiaren bueltako elkarteak lotzeko eta indartzeko, eta sinergiak sustatzeko asmoz sortu genuen”, adierazi du... [+]


2024-05-31 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektuak lehen helburua gainditu du, herritar eta eragileengandik 180.000 euro batuta

Zestoako Amilibia baserria eta bere lurrak eskuratzea eta bertan elikadura burujabetzari loturiko laborantza proiektu agroekologikoak martxan jartzea; horixe du helburu Biolur elkarteak. Horretarako, besteak beste, abenduan ekin zion interneteko diru bilketa kanpainari eta... [+]


2024-05-06 | Jakoba Errekondo
Intsusa lore edariak

Edanari emateko prest? Uda atari hau aproposa da gero berokoak etortzean ez lehortzeko edariak destilatzeko. Hezetasunari eustea garrantzitsua da gorputzari bere onenean atxikitzeko, eta etxean sortutako mamarekin bada zer esanik ez.


2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
“Lurra taupaka” festara deitu du Amillubi proiektuak, maiatzaren 11n

Laborantza lur emankorrak ondasun kolektibo bilakatu nahi ditu Amillubi proiektuak. Horretarako herritarren eta hainbat kolektibo eta erakunderen ekarpenak biltzen ari da eta maiatzaren 11rako egun osoko festa antolatu du Amillubin bertan, egitasmoari bultzada emateko.


2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
Marta Barba Gassó:
“Tomate hidroponikoa lur faltagatik jarri da eta lur falta monolaborantzaren ondorio da”

Tomateaz tesia egina du Marta Barba-k eta Egonarria saioan Eli Pagolarekin elkarrizketan azaldu du zer den hidroponia teknika. Bere hitzetan, gakoa da aztertzea "noiz eta zergatik" sartu zen hidroponia Euskal Herrian: "Lur arazoak daudelako. Eta lur arazoak daude... [+]


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


“Eskolan ortu xume bat lantzeak testuingurua ematen digu planetan ditugun arazoez aritzeko”

Gasteizko Haur eta Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako baratzeak ikertu ditu Iratz Pou EHUko ikasleak. Zenbat eskolek dute ortua? Nolako erabilera ematen diote, zein helburu eta asmorekin? Probetxu pedagogiko eta didaktikoa ateratzen al diote baratzeari? Pourekin eta Igone Palacios... [+]


2024-04-03 | Estitxu Eizagirre
Juanma Intxaurrandieta, ekonomia irakasle eta INTIAko kudeatzaile ohia
“Merkatu globalean elikagaien prezioa oso hauskorra da, zuzenean erosita egonkorragoa”

Elikagaien prezioak zergatik igo dira hainbeste? Nola ezartzen dira prezioak? Juanma Intxaurrandieta Nafarroako Unibertsitateko ekonomia irakaslea eta INTIAko kudeatzaile ohia da, egun erretiratua. Eli Pagolak Egonarria saioan egin dion elkarrizketan, hizkuntza arruntean eta... [+]


Eguneraketa berriak daude