Erosketa saskiaren garestitzea eta horretaz etekinak ateratzen dituen eredu agroindustriala salatzeko hamarnaka auzokide bildu dira larunbatean Judimendin (Gasteiz), Somos lo que nos dejan comer: agroindustriaren aurrean auzoak burujabetza jardunaldian. Egun osoko egitaraua antolatu du Batuta Judimendiko Elkartasun Sareak, elikaduraz kolektiboki hausnartu, Arabako produktuekin egindako otorduaz disfrutatu, elkar ezagutu eta sareak ehuntzeko.
Jardunaldietan, batetik, salatu dute erosketa saskiaren garestitzearen atzean enpresa handien eredu agroindustrial kapitalista dagoela, oinarrizkoa den ondasun batekin ahalik eta etekin handienak lortzea duena helburu. Bestetik, egoeraren aurrean eredu alternatiboak eskaintzen dituzten egitasmoak ezagutarazi dituzte.
Antolatzaileek positiboki baloratu dute eguna: "Judimendik argi adierazi du isolatuta eta bananduta nahi gaituen sistema baten aurrean auzokideok batuta erantzungo dugula".
Era berean, azpimarratu dute erosketa saskiaren garestitzea "arazo kolektiboa eta egiturazkoa" dela, eta "komunitatea indartu eta alternatiba kolektiboak eraikitzeko aletxo bat" jarri dutela, elikagaien eredu agroindustrialaren aurrean.
Egun osoko egitaraua
Mahai inguru batekin eman diote hasiera egunari. Bioalai, Bionekazaritza, Herrizoma eta Aguraingo ekonomatuko kideei esker, agroindustriaren aurrean alternatibak eskaintzen dituzten proiektu eta esperientzia ezberdinak ezagutu ahal izan dituzte. "Argi erakutsi digute alternatibak egon badaudela", adierazi dute antolatzaileek.
Hamaiketako baten ondoren, Landa eta auzoa hurbilduz izeneko tertulia eskaini dute Arabako nekazari gazte batek eta Sarainenea basoko kide batek. Nekazari txikiek ezartzen dizkieten oztopoez eta modu agroekologikoan ekoizteko dauden zailtasunez aritu dira.
Arabako elikagaiekin egindako bazkaria gozatu dute eguerdian, eta bazkalostean bingo musikatua egin dute. Ondoren, Ya llegó la revolución hormonal (Heldu da iraultza hormonala) antzerkia eskaini du Betina Campoalegrek.
Egunari amaiera emateko, kalejira salatzailea egin dute, enpresa handi eta supermerkatuen papera salatzeko. "Haiek kontrolatzen dute elikaduraren merkatua, bai ekoizpena eta baita salmenta ere, ekoizleak eta auzoko denda txikiek haien alboan zaila dutelarik bizirautea", salatu du Batutak.
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.
Mauleko Euskalduna ostatuak urteak daramatza Zuberoako etxe ekoizle txikien produktuekin lanean, eta hiriburuko ostatu parean eraikin bat erosi zutenean proposamena egin zien laborari horiei berei: zergatik ez ireki hurbileko ekoizleen saltokia bertan? “Motibatuta zegoen... [+]
Pandemiaren ondorengo testuinguruan, elikadura –ustez oinarrizko eskubide den hori– lantzeko mugitzen hasi zen talde bat Gasteizen. “Militantzia esparruan beste gaiak jorratzen ari ziren ordurako, etxebizitzarena kasu, baina elikadura ardatz hartuta ez zegoen... [+]
Errezilera bizitzera joan eta sagarrondoak landatu zituen Satxa Zeberiok, Bio-K proiektuaren bultzatzaileak, duela zenbait urte. “Iritsi zen sagarrekin zerbait egiteko momentua, eta sagar zukua eta sagardoa ekoizteari ekin genion orduan”, azaldu du. 2015ean sortu... [+]
Gaur egun, Gazan su-etena dago, eta ez dakigu noiz arte iraungo duen; bitartean, sarraskiak, anexioek, kolonizazioak eta era guztietako giza eskubideen urraketek bere horretan diraute gainerako lurralde okupatuetan. Jarraian irakurriko dituzunak ez dira kasu isolatuak,... [+]
Oporlekuekin soilik lotuko dituzte askok Balear Uharteak, baina agroekologiaren eta kontsumoaren bueltan mugimendu bizia dute Mallorca irlan: Associació de Varietats Locals de Mallorca (tokiko hazi barietateen elkartea) da horren adibide. Abenduaren hasieran, elkarte... [+]
Kolore morez margotu dut urteko lehen hilabetea, sormena, irudimena, jakintza eta espiritualitatearen kolorez.
Via Campesinako ordezkaritza bat Palestinan izan da abenduaren 8tik 18ra, bere kide den Palestinako Lan Komiteen Batasuna-k (UAWC) gonbidatuta. Bidaia horrekin herri palestinarrari elkartasuna adierazi nahi izan diote, "Gazan egiten ari diren genozidioaren erdian eta... [+]
Palestinarren genozidiorako Israelek erabiltzen duen arma nagusietako bat gosea da. Alde batetik, Gazara elikagaiak sartzeko debekuarekin, eta, bestetik, Palestinako elikadura-burujabetza ezabatuta.
Gero eta nekazaritzako test gune gehiago ditugu inguruan, hau da, nork bere proiektua martxan jarri aurretik nekazaritzan eta abeltzaintzan trebatzeko guneak. Nafarroako Zunbeltz espazioa eta Gipuzkoako eta Ipar Euskal Herriko Trebatu dira horietako zenbait adibide, gurean... [+]
Arrasateko Beroña auzoan dago kokatuta Xabi Abasolo Etxabek eta Naiara Uriarte Remediosek bultzatutako Errastiko Ogia proiektua. Bakoitza bere bidetik iritsi ziren okintzaren mundura, baina eredu ekologikoan eta ama orearekin ekoizteko oso ongi uztartu dituzte bi gazteen... [+]
Euskarari Puzka azken kanpainan 16.000 saski saldu dituzte, eta euskararen alde lan egiten duten elkarteentzat bideratuko zaie lortutako etekina.
Bi ordu edo bi ordu eta erdiz haur eta gazte andana hartzen ditu jantokiaren tarteak eskoletan. Jateko, jolasteko eta elkarbizitzeko espazio horretan jantokiko arduradunak esku hartzeko dituen mugez, jarraitzen diren irizpideez, begiraleen rolaz eta duten formazioaz arituko... [+]
Laborantza iraunkor eta herrikoiaren hitzordua den Lurrama azokan izanen da Karine Jacquemart, Frantziako Foodwatch elkarteko zuzendaria. Elikadura-eskubidea herritar orori bermatzeko helburuari tiraka, hainbat ekintza bideratzen dabiltza –herritar mobilizazioak, agintari... [+]
Hego Euskal Herrian energia berriztagarrien makroproiektuen zaparradari zenbakiak jarri dizkiogu erreportaje honetan. Datuek marrazten duten mapan, Nafarroak gori-gori jarraituko du eta Araban daude kontzentratuta EAEn enpresek egin nahi dituzten energia zentralen %75,4. Hori... [+]