Elikadura kate osoan eragiteko asmoz, marko berri bat sortu da azken hilabeteotan Bergaran: Elikadura Mahaia. “Gure bailara oso industriala izan arren, elikaduraren eta lehen sektorearen bueltan eragile dezente genbiltzala sumatzen genuen, eta sinergiak lantzeko eta guztiak norabide berean jartzeko asmoz sortu dugu mahaia”, azaldu du Ekaitz Aranberri Zezeaga zinegotziak. Udaleko ordezkariez gain, Debagoienako Landa Garapenerako Elkarteak, Ereindajan proiektuak, herriko ekoizle eta nutrizionistek eta eraldaketa soziala bultzatzeko sortu berri den Ehundu proiektuak hartzen dute parte marko horretan.
“Badirudi kontsumo ohiturak pixkanaka aldatzen ari direla, baina ekoizpen nahikorik ez egotea ere bada arazoa”, dio Aranberrik. Izan ere, azken urteotan herrian eta eskualdean nekazaritzako eta abeltzantzako jarduerek beheranzko joera izan dute, eta horregatik, Elikadura Mahaitik arreta berezia jarri nahi izan diote ekoizpenaren alorrari. “Nekazaritzako erreleboan eragiteko lantalde bat sortu da, erreleboa bermatzeko eta pertsona berriak lehen sektorera erakartzeko lanean ari dena”. Belaunaldi berriak sektorera erakartzeko eta honezkero horretan ari direnak babesteko, ezinbestekoa da baliabideetarako sarbidea erraztea. Zentzu horretan, herrian landu litezkeen lur bila ari da lantaldea.
Erreleboaren inguruko lanketaz gain, herriko baserritarren azokan ere jarri du fokua mahaiak. “Bere garaian, azokaren inguruan parte hartze prozesu bat egin zen, eta horri jarraipena eman diogu orain”, azaldu du zinegotziak. Azoka eraldatzeko eta indartzeko asmoz, arkitektura enpresa bati proiektua egiteko eskatu diote, beste zenbait herritako azokak eredutzat hartuz. Etorkizuneko azoka definitzea eta obra egitea da haien asmoa.
Aurreko bi lanketa horiez gain, hirugarren zutabe bat ere hartu du mahaiak beregain: duela zenbait urtetik bailaran martxan den Debagoiena 2030 sarean sartuta dago, eta eskualdeko jangela kolektiboen inguruan lanketa egiten ari dira bertatik. “Jantokien gaia lantzea eta alor horretan eragitea ere bada gure asmoa. Momentuz, proiektu piloto moduko bat abian jartzea da ideia”, gehitu du.
Oraindik hastapen fasean badago ere, ari da martxa hartzen Bergarako Elikadura Mahaia, eta egitasmoko kideak pozik daude izaten ari diren erantzunarekin. “Azken batean, eragileen aldetik kezka partekatua zegoen gaiaren inguruan, eta buruan geneuzkan proiektu horiek guztiak ildo berean jartzeko beharra zegoen”, dio Aranberrik. Udaletik, gobernantza eredu berrien aldeko apustua egiten dute, eta proiektu hau ere ildo horretan kokatzen dute: “Espazio partekatuak sortzea da asmoa, pixkanaka gobernantza eredu parte-hartzaileagoak bultzatzeko”.
Euskal literaturaren eta kulturaren topaleku garrantzitsuenetakoa da abenduaren 5etik 8ra egingo den Durangoko Azoka, eta 59. edizio honetan ere, Bizi Baratzeak bere postua izanen du, ARGIAkoaren ondoan.
Garbiñe Larreak Kosmetikoak sendabelarrekin liburua argitaratu berri du ARGIArekin. "Egin ezazu zuk zeuk" filosofia kosmetikoen mundura ekarrita, egunerokoan behar diren produktuak egiteko liburu teoriko-praktikoa da. Eskuragarri dago azoka.argia.eus webgunean.
Naturopatiaren eta iridiologiaren mundutik iritsi zen Eztizen Agirresarobe Pineda ezkiotarra kosmetika naturalaren mundura: “Hirugarren urtea dut naturopatia eta iridiologia ikasketetan, baina lehenagotik ere egiten nituen ukenduak, kakaoak, eta antzekoak”, azaldu... [+]
Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]
Lehen sektorea bultzatzeko eta indartzeko lanean dihardute Nafarroako Pirinioetan azken urteotan, eta lanketa horren baitan sortu zuten Pirinioetako Mahaia. Diagnostikoa ondu dute azken urteotan, eskualdean lehen sektoreari lotuta dituzten hutsuneak identifikatzeko, eta ondorio... [+]
EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]
Urteak dira Bergaran kontsumoaz eta lehen sektoreaz lanketa zabala egiten hasi zirela. Ereindajan kooperatibaren eta Elikadura Mahaiaren sorrerak bultzada izan ziren lanketa orokor horretan. Azken urteotan, azoka plazaren inguruko hausnarketa prozesuan buru-belarri aritu dira... [+]
2014an sortu zuten Birika Permakultura proiektua Leioako lursail okupatu batean. Jurgi Uriarte Idiazabalek eta beste bi kidek jarri zuten martxan egitasmoa. “Lursail hartatik bota egin gintuzten gerora, aparkalekua egin behar zutelako, eta, etenaldi baten ondoren, bakarrik... [+]
Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]
Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]
Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]
Aurreko urte bukaeran Elizondoko zahar-etxearen kudeaketa publifikatzeko jauzia eman zuen Baztango Udalak, eta geroztik, haren esku gelditu da egoitzaren antolaketa. Eskualdaketa horrekin batera, elikaduraren alorrean eraldaketa sustatzea izan da udalaren erabakietako bat... [+]
Mahaño Lanathoua 2017an hasi zen aitaren lurretan arbolak landatzen, oihan baratzea lantzeko ideiarekin. “Hasieran asmoa ez zen horretatik ekonomia bat sortzea, gure buruaskitasunerako bidean pausoak ematea baizik”, gogoratu du laborariak. Baina, landaketekin... [+]
Nekazaritzaz eta abeltzaintzaz askotan entzuten da lanbide "oso lotua" dela, jai egunik edo oporrik ez dela existitzen. Ipar Euskal Herriko Onetik eta Etxaldia gasnategiek, Berria eta Aldudeko Esne Kooperatibekin elkarlanean, laborariei bakantzak bermatzeko egitasmoa... [+]