Biolur Nekazaritza Ekologikoaren Aldeko Elkarteak 30 urte betetzen ditu aurten. Hori ospatzeko, jaia antolatu du uztailaren 9an, igandea, Zestoako Iraetako frontoian. "Elikagai artifizialen bidez kapitalaren interesak soilik lehenesten dituzten proposamenen aurrean" beraien irakurketa plazaratu dute eta jaia baliatuko dute eskuartean duten Amillubi proiektua herritarrei aurkezteko. Beraz, Euskal Herriaren elikadura burujabetzaren alde dagoen eragile, erakunde zein herritar orori egin diete bertaratzeko deia.
Biolur elkarteak honela gogoratzen ditu 1993an eman zituen lehen urratsak: "Hasiera haiek zalantza eta aurreiritzi asko eta laguntza gutxiko garaiak izan ziren; jendartean oraindik ere kontzientzia ekologiko oso gutxi zegoen. Printzipio etiko batetik gauzak beste modu batera egiteko gogo eta satisfazioak akuilu hartuta, sarerik gabe pausua eman zuten eta eredu bihurtu ziren Biolur sortu zuten kideak".
Egun 300 kidek baino gehiagok osatzen dute Biolur, eta jai honetan elkartu nahi dute, "errekonozimendua, poza eta ilusioa ospatzeko; proiektu garrantzitsuak ditugulako esku artean, eta baita taldea eta indarra ere horiek lurreratzeko".
Mugimendu agroekologikoko eragile gisa, irakurketa hau plazaratu du Biolurrek: "Egun bizi dugun krisi ekologikoaren testuinguruan eta elikagai artifizialen bitartez kapitalaren interesak soilik lehenesten dituzten proposamenen aurrean, etorkizun desiragarriak eraikitzeko gure konpromisoa adierazi nahi dugu; eta epe motz, ertain eta luzeko ekintzak eta estrategiak behar ditugula azpimarratu nahi dugu. Estrategia horiek guztientzako justuak, askatzaileak eta bizitzen aldekoak izatea oinarrizkoa dela uste dugu. Horretarako, Gipuzkoako zein Euskal Herriko Elikadura Burujabetza eta Nekazaritza Ekologiaren aldeko eragile, erakunde zein herritar ororekin etorkizun iraunkorra eta oparoa eraikitzea dugu lan ildo nagusietakoa, sarea eta ekintza agroekologikoa oinarri hartuta. Ildo horri heltzeko deia egiten dugu.
Biolurren 30 urteurreneko festa uztailaren 9an, igandean izango da, Iraetako frontoian. 12:30ean Amillubi Txiki baserri eremura bisita egingo dute eta bertan azalduko dute Biolurrek aurrera begira duen "proiektu garrantzitsua".
Ondoren, 14:00etan ospakizun ekitaldia egingo dute Iraetako frontoian eta jarraian, bazkaria. 16:30ean Monsanto Kilombo taldeak girotuko du frontoia.
Hona hemen kartel osoa:
EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]
Ekolurrak irailaren 23a, Europar Batasuneko Nekazaritza Ekologikoaren Eguna, aprobetxatu du tresna berria aurkezteko. Elikagai ekologikoak kontsumitzeko erraztasunak eman nahi dizkie herritarrei, Sareko bilatzailearekin: Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako ekoizle ekologikoen 269... [+]
Haziak nola egin azaltzen duen jakintza praktikoa eta hazietan datzan ikuspegi politikoa. Biak uztartu dituzte Haziak liburuan Miguel Arribas Kelo-k eta Marc Badal-ek. Hamaika auzi baitaude jokoan hazi bakoitzean: biodibertsitatea vs estandarizazioa, autonomia vs menpekotasun... [+]
Sarako Nicolas Chretien dago Hiru Xilo baratzegintza proiektuaren atzean. Urtarrilean hasi zen baratzea lantzen, eta martxoaren hasieran ekin zion ekoitzitako produktuak merkaturatzeari. “Banuen formazioa baratzegintzan, baina orain arte honekin zerikusirik ez zuten... [+]
Nafarroako sektore ekologikoa egonkor mantendu da azken urtean eta nekazaritza ekoizpena %5 handitu da. Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluak erronka du 2030. urterako: lurren %25 ekologikoa izatea. "Bide horretan ari gara lanean, ahalik eta nekazari eta... [+]
Gorantz egiten ari da nekazaritza ekologikoko eredua Araba, Bizkaia eta Gipuzkoan, Ekolurra Kontseiluak baieztatu duenez, baina Europako Itun Berdeak 2030erako helburutzat duen %25etik urrun dago oraindik.
2011n abiatu zuten Lekorneko Garroko Etxaldean laborantza biologikoko proiektua: “Lurrak Herriko Etxearenak ziren, eta bertako eta Herri Elkargoko hautetsiek sortu zuten proiektua”, azaldu du Argitxu Ithourria kideak. Laborantza biologikoa bultzatzeko helburuz abiatu... [+]
Nekazaritza eta abeltzaintza “errotik” aldatzeko trantsizio agroekologikoaren aldeko elkarretaratzea eginen dute, hilaren 16an, Gipuzkoako Foru Aldundiaren egoitzaren aurrean.
Miriam eta Igone Saldias ahizpek baserriari eta familiako proiektuari eusteko apustua egin dute. Berrobiko Soronea baserrian barazkiak ekoizten dituzte eredu ekologikoan, eta Tolosako Soronea dendan saltzen, modu zuzenean.
EHU buru duen ikerlan batek Osakidetzan bertako elikagai jasangarriak erabiltzeko beharrezko diren hamairu erronka eta 30 ekintza plan zehaztu ditu. “Elikagaien Erosketa Jasangarrirako Estrategia Osakidetzako Ospitaleetan, Euskal Osasun sisteman elikadura sistema... [+]
Gipuzkoako kostaldean, Urola ibaiaren meandroan daude Amillubi baserria eta bere lurrak (toponimoaren arabera “Amilibia”). Udalerriz Zestoa da eta Iraeta auzoan dago naturaren paradisu txiki hau. Aurten 30 urte bete dituen nekazaritza ekologikoaren aldeko Biolur... [+]
Krisi klimatikoaren inpaktu negatiboak hain agerikoak diren honetan, zeharka soilik kezkatzen gaituzte. Indar korrelazio bat dago, zeinak, behetik gorako proiektu agroekologikoak tentsio konstantean mantentzen dituen, eta “greenwashing”-aren bitartez, elikagai... [+]
Gipuzkoako Biolur elkarteak iaz aurkeztu zuen Duina ikerketa proiektuaren txostena. Baratzegintza ekologikoko esperientzia desberdinen diagnostikoa egin zuten bertan, hainbat alor kontuan hartuta: ekonomikoa, ingurumenekoa, bizi baldintzena, zaintzena eta beste. Denbora eta datu... [+]
Noaingo Zentzumenen parkean egingo da. Nafarroako elikagai ekologikoen merkatu handiena da; gune gastronomikoa, jarduerak, haurrentzako gunea eta gehiago eskainiko dute.
EAEn 2.600 elikagai desberdin daude eredu ekologikoan ziurtatuta. Bertako elikagai ekologikoen "aniztasun hau plazaratzeko" Udako Azoka Ekologikoak antolatu dituzte EAEko 14 herrietan elkarlanean, herrietako kontsumo taldeek eta hiru lurraldeetako ekoizpen... [+]