Ekologikoak eta osasungarriak diren menuak eskainiko dituzte hemendik aurrera Nafarroako hiru ikastolatan

  • Nafarroako hiru ikastolak menu osasungarri, jasangarri eta ekologiko berriak sartu dituzte eskolako jantokietan, bertako lehen sektoreko ekoizpenak hornituak.

Artikulu hau egilearen baimenari esker ekarri dugu.

2020ko urriaren 16an - 16:06
Zarata mediatikoz beteriko garai nahasiotan, merkatu logiketatik urrun eta irakurleengandik gertu dagoen kazetaritza beharrezkoa dela uste baduzu, ARGIA bultzatzera animatu nahi zaitugu. Geroz eta gehiago gara, jarrai dezagun txikitik eragiten.

Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluak (CPAEN/NNPEK) eta Nafarroako Gobernuko Landa Garapeneko eta Ingurumeneko Departamentuak sinatutako jantoki kolektibo ekologikoak eta iraunkorrak sustatzeko hitzarmenari esker ezarri da proiektua. Menu berri hauek ezartzeko, Nafarroako Ikastolen Elkarteak eta Ekoaldek lagundu dute, kolektibitateetarako eta horeca kanalerako elikagai ekologikoak banatzeko zentro logistiko gisa.

Estatu espainolean, haurren % 30-35ek gehiegizko pisua edo obesitatea dute. Nafarroan kopuru hori txikiagoa da, baina errealitate bat adierazten du: gure dietari proteina eta azukre gehiegi gehitzen dizkiogu, eta, kasu askotan, gure osasunaren aurka doazen elikagai ultra prozesatuak. Horri gehitzen badiogu sasoitik kanpoko elikagaien kontsumoa eta jatorri urrunekoa, emaitza ere negatiboa da ingurumenarentzat eta tokiko ekoizpenarentzat. Elikadura herritarren kezka handienetako bat bihurtu da azken garaietan, eta hori familiek ikastetxeetako eta eskoletako haurren elikadurarekiko duten kezkan islatzen da.

"Lehen sektoretik datozen elikagai ekologikoak, tokikoak, freskoak eta sasoikoak, gure elikadura-ohiturak birbideratzeko, ingurumena errespetatzeko eta landa-garapenean positiboki eragiteko tresna dira", dio Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluak .

Horregatik, azken bi urteotan, menu osasungarriak, jasangarriak eta ekologikoak ezartzea bultzatu du NNPEK Iruñeko Haur Eskoletan, Gure Sustraiak baserri-eskolan eta Tuterako Argia ikastolan. "Horrela, herritarren kezkari erantzuten dio, menuak ezartzeko laguntza eskainiz, eta, aldi berean, elikagai ekologikoak eta tokiko nekazaritza ekologikoa sustatzen ditu", diote. Menu horiek osasun-agintariek nutrizio-irizpideei buruz emandako gomendioei jarraitzen diete, eta garaian garaiko elikagaiak, freskoak, tokikoak eta ekologikoak, sartzen dituzte.

Nafarroako Ikastolen Elkarteak menu horiek ordezkatzen dituen ikastoletan pixkanaka sartzeko apustua egin du. Fase honetan hiru ikastetxe hauek parte hartu dute: Jaso Ikastola, Paz de Ziganda Iruñean eta Tantirumairu Lesakan Ikastola hauek urte osoan lan egin dute menu berriak ezartzeko, CPAEN/NNPEKekin batera, Argia Tuterako ikastolak lortutako emaitzak egiaztatu ondoren. Izan ere, azken ikastola horrek urtebete inguru darama elikadura osasungarri, iraunkor eta ekologikoan murgilduta.

 

Ekoizpen-sektorearen antolaketa

CPAEN/NNPEK eta Nafarroako Gobernuko Landa Garapen eta Ingurumen Departamentuak sinatutako hitzarmenari esker egin ahal izan da proiektua. "Hitzarmena garatzeak elikadura hobetzea dakar, eta tokiko ekoizpen ekologikoari bultzada ematea ere bai, ezinbesteko tresna baita klima-aldaketaren eta nekazari kopuruaren murrizketaren egungo abagunean", esan dute.

Lehen sektore ekologikoarekin lan egin da, ekoizleek kanal horrekiko duten interesa ezagutzeko; izan ere, horrelako proiektuek kolektiboen elikagai ekologikoen eskaera bultzatzen dute eta eskaintza dinamizatzen dute.

Horretarako, Ekoalde "funtsezko pieza izan da", 70 bazkide biltzen dituen ekoizleen eta egileen elkartea baita, eta ekoizle txikiei aukera ematen baitie kolektibitateen kanalera iristeko, produktuak batera eskainiz. "Lan hori garrantzitsua da, ikastetxeek ezin baitute banakako hornitzailerik jaso, eta, hala, lehen sektorea orain arte iristen ez zen merkatu batean sar daiteke".

Gainera, laboreak planifikatzeko eta eskaintza egituratzeko lan bat egin da ekoizleekin, jatetxe kolektiboen beharretara egokitzeko. Horrek ikastetxeei elikagaiak modu egonkorrean hornitzea bermatzen du, urteko prezio justuekin eta finkoekin eta sukaldeetara egokitutako kalibre eta kalitateekin.

Aldaketak menuetan

Ikastetxeetako proiektuak menu jasangarri eta osasungarrietarako trantsizioari heltzen dio, elikaduraren erabateko aldaketa gisa. "Menuen egituran lan egin da, nutrizio-irizpideei, plateren elaborazioei eta sukaldeek elikagai freskoak eta sasoikoak sartzeko duten gaitasunari jarraiki; horrek eskatzen du zentroen inplikazio aktiboa, bai zuzendaritzarena, bai sukaldeko langileena, bai zaintzaileena eta irakasleena" dio NNPEK-k.

Nutrizionista batek eta CPAEN/NNPEKeko teknikariek osatzen dute zentroetako aldaketarekin batera doan diziplina anitzeko taldea, Menjadors Ecologics elkarteko Nani Moré sukaldariak gainbegiratua. Elkarte horrek antzeko aldaketak egin ditu Espainiako lurralde osoko ikastetxeetan.

Menuaren aldaketa praktikoak osasun-agintariek ezarritako jarraibideetan oinarritzen dira, eta, laburbilduz, hauek dira: frijituak kentzea, animalia-proteinak murriztea eta barazkien eta fruten kontsumoa sustatzea.

 

Proiektua zenbakitan

Menu kopurua eguneko: 1480

Urteko menu kopurua guztira: 260.000

Inplikatutako ekoizle kopurua: 23

Sartutako hurbileko elikagai ekologikoak: arroza, oloa, pasta, lekaleak, irina, kontserba, arrautza, olioa, askotariko barazkiak.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura
2024-07-12 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektua hasia da konponketa lanak, landaketak eta formazio saioak egiten

Zestoako Iraeta auzoan, Urola ibaiaren meandroan daude Amilibia baserria eta bere lurrak. Horiek modu kolektiboan erosteko dirua biltzen ari da Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkartea. 2025 bukaerarako dute hitzartua azken ordainketa, baina erosketa fasean egon arren,... [+]


“Janaria mintzaira bat da, epistemologia alterno bat”

Iruñerrian ondo ezagutzen dute, baina ni neu txundituta geratu nintzen Ana Laura Duarteren janari-instalazioak ikusi nituenean, lehenik Iruñeko Ziudadelan eta handik astebetera Uharteko parke batean, ekainaren erdialdean. Instalazio efimeroak izan ziren biak ala... [+]


“Ebaki eta bota” teknika

Baso naturaletan estratu eta funtzio ezberdinak betetzen dituzten espezieak aurkitzen ditugu. Batzuek gaina hartuko dute, eta mende ugari bertan igaroko dituzte. Beste batzuek lehen urratsak emango dituzte, baso-kideengatik sakrifikatuko dira eta beraien gorpu ustelak sistemari... [+]


2024-06-19 | Estitxu Eizagirre
Nola biziberritu herriko azoka? Bergarako esperientzia

Bergaran Elikadura Mahaia martxan dute eta bertatik hainbat ekintza ari dira aurrera eramaten herriko azoka indartzeko eta baserritarren erreleboa lantzeko. Elikadura Mahaiko kide dira Jon Ruiz de Egino baratzezaina, Eskubaratz proiektuko kidea. Eta Aitziber Plazaola dendaria,... [+]


2024-06-17 | Garazi Zabaleta
Lurbizi
Lurraren bankua sortzen, nekazaritzarako oinarrizko baliabidea bermatzekoa

Oiartzunen nekazaritza bultzatzeko eta elikadura burujabetzarako bidean pausoak emateko sortu zen Lurbizi egitasmoa, 2016 urte inguruan. “Herritar talde batek denbora zeraman herrian nekazaritzaren eta lehen sektorearen egoera kaxkarraz hausnartzen”, adierazi du Ibon... [+]


Ikusten banauzu, egin negar

Elba ibaiaren arroa, 1417. Lehorteak eraginda ibaiaren mailak nabarmen egin zuen behera, eta norbaitek ur maila markatu zuen harri batean, idazkun bat zizelkatuta: “Harri hau berriro ikusten baduzu, negar egingo duzu. Ura maila honetan zegoen 1417... [+]


2024-06-03
Agroekoop
Arabako gari zaharrak berreskuratzeko proiektua

Arabako Bionekazaritza elkartearen eta Euskadiko Hazien Sarearen arteko lankidetzatik sortu zen duela urte pare bat Agroekoop kolektiboa. “Arabako agroekologiaren bueltako elkarteak lotzeko eta indartzeko, eta sinergiak sustatzeko asmoz sortu genuen”, adierazi du... [+]


2024-05-31 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektuak lehen helburua gainditu du, herritar eta eragileengandik 180.000 euro batuta

Zestoako Amilibia baserria eta bere lurrak eskuratzea eta bertan elikadura burujabetzari loturiko laborantza proiektu agroekologikoak martxan jartzea; horixe du helburu Biolur elkarteak. Horretarako, besteak beste, abenduan ekin zion interneteko diru bilketa kanpainari eta... [+]


2024-05-15 | Estitxu Eizagirre
Zer ikasi Kubako laborantza eta elikadura sistema (ezinbestean) agroekologikotik?

Amets Ladislao Kuban egon berri da bertako laborantza eredua eta elikadura sistema ezagutzen. Sobiet Batasuna (SESB) erori zenean eta jasaten duen mundu mailako blokeoa dela-eta, pestizida eta ongarri kimikorik gabe geratu zen Karibeko irla, eta kimiko horien ondorioz, lur oso... [+]


2024-05-14 | Garazi Zabaleta
Ja(ki)tea
Betiko eta bertako sukaldaritza sustatzeko elkartea

2009an sortu zen Ja(ki)tea elkartea zenbait jatetxe, sukaldari eta gastronomia kritikariren arteko elkarlanetik. “Hasiera hartan, Gipuzkoako 14 bat jatetxe elkartu ginen, baina pixkanaka hazten joan da proiektua, eta gaur egun 37 gara”, azaldu du Xabier Zabaletak,... [+]


2024-05-06 | Jakoba Errekondo
Intsusa lore edariak

Edanari emateko prest? Uda atari hau aproposa da gero berokoak etortzean ez lehortzeko edariak destilatzeko. Hezetasunari eustea garrantzitsua da gorputzari bere onenean atxikitzeko, eta etxean sortutako mamarekin bada zer esanik ez.


Erromatar ardoa ez zein hain txarra

Antzinako erromatarrek edaten zuten ardoa gaizki egina, gorputzik gabea eta zapore desatseginekoa zela uste izan da. Baina Gante eta Varsoviako unibertsitateetako ikerlariek Antiquity-n argitaratu duten lanak uste hori  bertan behera uztea eragin du.

Antzinako... [+]


2024-05-03 | ARGIA
Ja(ki)tea, gertuko ekoizleek hasitako lana borobildu nahi duen sukaldari elkartea

Sukaldean ere tokian tokiko produktuekin lan egitearen garrantzia nabarmentzeko asmoz, Ja(ki)tea elkarteko bazkideek ezagutarazi nahi dute “euskal gastronomia tradizionala” sustatzen dihardutela euren jatetxeetan; horretarako, zenbait otordu berezi eta ikastaro... [+]


Eguneraketa berriak daude