Nafarroako ekoizpen ekologikoak hazten jarraitzen du. CPAEN/NNPEKk 108 alta berri ditu urtearen lehen erdian eta gaur egun, 800 operadore ditu. Guztira, 2022ko urtarriletik uztailera 108 alta berri eman dira: 91 landare-ekoizle, bederatzi abeltzain, lau elaboratzaile eta lau banatzaile. Bizimodu duina eta iraunkorra izateko aukera gisa aurkezten da ekoizpen ekologikoa, elikagai ekologikoen eskaria gero eta handiagoa delako.
Nafarroako ekoizpen ekologikoak hazten jarraitzen du. Guztira, 2022ko urtarriletik uztailera 108 alta berri eman dira: 91 landare-ekoizle, bederatzi abeltzain, lau elaboratzaile eta lau banatzaile. 108 alta horietatik 98 CPAEN/NNPEKen inskribatutako operadore berriak dira, eta hamar beste figura batzuen handitzeak dira.
Landare-ekoizpenaren altei dagokienez, labore nagusiak zerealak, mahastiak eta almendrondoak dira. Bitxikeria gisa, Lesakan ahuakateak ekoizteko alta bat izan da. Abeltzaintzari dagokionez, ustiategi gehienak zaldi-aziendak dira, baina behi- eta ardi-azienda berriak sartu dira. Elaborazio berriak landare-kontserbak, haragi-zatiketak eta olio-ontziratzea dira, besteak beste.
2022 urte ona izaten ari da CPAEN/NNPEKentzat; izan ere, 800era iritsi da operadoreen kopurua. Datu horiek erakusten dute Nafarroako ekoizpen ekologikoak gora egiten jarraitzen duela, eta nekazaritza eta abeltzaintza ekologikorako laguntzen ondorioz, gero eta pertsona gehiagok egiten du apustu ekoizpen ekologikoan aritzearen alde. "Goranzko joera horrek hainbat sektore hartzen ditu, eta bizimodu duina eta iraunkorra izateko aukera gisa aurkezten da ekoizpen ekologikoa, elikagai ekologikoen eskaria gero eta handiagoa delako", dio CPAEN/NNPEK elkarteak.
2021ean 117 alta izan ziren, eta 2022ko urte erdian 107 alta izan dira; beraz, aurten alta gehiago izango direla aurreikusten da.
"Azken urteotan izandako hazkundeak, hala ere, jauzi handia eman behar du Europar Batasunaren eskakizunak betetzeko; izan ere, Europar Batasunak, bere "Baserritik mahaira" estrategian, adierazten du nekazaritza-azalera ekologikoak %25etik gorakoa izan behar duela 2030ean, eta kopuru horiek oraindik ere urrun daude Nafarroako errealitatetik", ohartarazi du elkarteak.
Horretarako, CPAEN/NNPEK-k sektorea ekoizleekin egituratzen eta tokiko elikadura-sistema jasangarriagoak eraikitzen jarraituko duela iragarri du.
"CPAEN/NNPEKek hurrengo urteetan operadoreak eta nekazaritza-azalera ekologikoa handitzea proposatzen du. Horretarako, hainbat helburu ezarri dira: biztanleria orokorra elikagai ekologikoak, tokikoak, sasoiko elikagai freskoak eta lehen mailako ekoizpenak hornitutakoak kontsumitzearen garrantziaz sentsibilizatzeko prozesuarekin lanean jarraituko da, eta ekoizpen ekologikoaren eta ekoizpen hori sortzen duten pertsonen garrantzia azpimarratuko da landa-mundu bizia mantentzeko eta despopulazioaren aurkako borrokan", esan du elkarteak ohar batean.
Nafarroa Europako estrategiarekin lerrokatuta dagoenez, pentsatzekoa da datozen urteetan Nafarroako sektore ekologikoak hazkunde handia izan dezakeela, beste autonomia erkidego batzuetan, Europako herrialdeetan eta munduko gainerako herrialdeetan ematen diren kopuruekin bat etorriz.
EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]
Ekolurrak irailaren 23a, Europar Batasuneko Nekazaritza Ekologikoaren Eguna, aprobetxatu du tresna berria aurkezteko. Elikagai ekologikoak kontsumitzeko erraztasunak eman nahi dizkie herritarrei, Sareko bilatzailearekin: Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako ekoizle ekologikoen 269... [+]
Haziak nola egin azaltzen duen jakintza praktikoa eta hazietan datzan ikuspegi politikoa. Biak uztartu dituzte Haziak liburuan Miguel Arribas Kelo-k eta Marc Badal-ek. Hamaika auzi baitaude jokoan hazi bakoitzean: biodibertsitatea vs estandarizazioa, autonomia vs menpekotasun... [+]
Sarako Nicolas Chretien dago Hiru Xilo baratzegintza proiektuaren atzean. Urtarrilean hasi zen baratzea lantzen, eta martxoaren hasieran ekin zion ekoitzitako produktuak merkaturatzeari. “Banuen formazioa baratzegintzan, baina orain arte honekin zerikusirik ez zuten... [+]
Nafarroako sektore ekologikoa egonkor mantendu da azken urtean eta nekazaritza ekoizpena %5 handitu da. Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluak erronka du 2030. urterako: lurren %25 ekologikoa izatea. "Bide horretan ari gara lanean, ahalik eta nekazari eta... [+]
Gorantz egiten ari da nekazaritza ekologikoko eredua Araba, Bizkaia eta Gipuzkoan, Ekolurra Kontseiluak baieztatu duenez, baina Europako Itun Berdeak 2030erako helburutzat duen %25etik urrun dago oraindik.
2011n abiatu zuten Lekorneko Garroko Etxaldean laborantza biologikoko proiektua: “Lurrak Herriko Etxearenak ziren, eta bertako eta Herri Elkargoko hautetsiek sortu zuten proiektua”, azaldu du Argitxu Ithourria kideak. Laborantza biologikoa bultzatzeko helburuz abiatu... [+]
Nekazaritza eta abeltzaintza “errotik” aldatzeko trantsizio agroekologikoaren aldeko elkarretaratzea eginen dute, hilaren 16an, Gipuzkoako Foru Aldundiaren egoitzaren aurrean.
Miriam eta Igone Saldias ahizpek baserriari eta familiako proiektuari eusteko apustua egin dute. Berrobiko Soronea baserrian barazkiak ekoizten dituzte eredu ekologikoan, eta Tolosako Soronea dendan saltzen, modu zuzenean.
EHU buru duen ikerlan batek Osakidetzan bertako elikagai jasangarriak erabiltzeko beharrezko diren hamairu erronka eta 30 ekintza plan zehaztu ditu. “Elikagaien Erosketa Jasangarrirako Estrategia Osakidetzako Ospitaleetan, Euskal Osasun sisteman elikadura sistema... [+]
Gipuzkoako kostaldean, Urola ibaiaren meandroan daude Amillubi baserria eta bere lurrak (toponimoaren arabera “Amilibia”). Udalerriz Zestoa da eta Iraeta auzoan dago naturaren paradisu txiki hau. Aurten 30 urte bete dituen nekazaritza ekologikoaren aldeko Biolur... [+]
Krisi klimatikoaren inpaktu negatiboak hain agerikoak diren honetan, zeharka soilik kezkatzen gaituzte. Indar korrelazio bat dago, zeinak, behetik gorako proiektu agroekologikoak tentsio konstantean mantentzen dituen, eta “greenwashing”-aren bitartez, elikagai... [+]
Gipuzkoako Biolur elkarteak iaz aurkeztu zuen Duina ikerketa proiektuaren txostena. Baratzegintza ekologikoko esperientzia desberdinen diagnostikoa egin zuten bertan, hainbat alor kontuan hartuta: ekonomikoa, ingurumenekoa, bizi baldintzena, zaintzena eta beste. Denbora eta datu... [+]
Noaingo Zentzumenen parkean egingo da. Nafarroako elikagai ekologikoen merkatu handiena da; gune gastronomikoa, jarduerak, haurrentzako gunea eta gehiago eskainiko dute.
EAEn 2.600 elikagai desberdin daude eredu ekologikoan ziurtatuta. Bertako elikagai ekologikoen "aniztasun hau plazaratzeko" Udako Azoka Ekologikoak antolatu dituzte EAEko 14 herrietan elkarlanean, herrietako kontsumo taldeek eta hiru lurraldeetako ekoizpen... [+]