Naturopatiaren eta iridiologiaren mundutik iritsi zen Eztizen Agirresarobe Pineda ezkiotarra kosmetika naturalaren mundura: “Hirugarren urtea dut naturopatia eta iridiologia ikasketetan, baina lehenagotik ere egiten nituen ukenduak, kakaoak, eta antzekoak”, azaldu du. Erdi kasualitatez, Santa Luziako azokarako postua jartzea proposatu zion lagun batek duela bi urte, eta hor hasi zen, nolabait, Mimogoxo proiektua izanen zena forma hartzen. Ukenduak, xaboiak eta xanpuak, kremak, olio esentzialak, ezpainetako kakaoak eta antzeko produktuak ekoizten dituzte Ezkioko Goetxe baserrian, eta duela urtebete ingurutik Susana Odriozola Zubizarreta kidea ere berarekin ari da.
Naturopatiako ikastaroetan ikasitakoari aterabide praktikoa emateko modu bat da Mimogoxo proiektua ekoizleentzat. “Lan hau osagarria da guretzat, baina aukera ematen digu teoria praktikarekin uztartzeko”, dio ezkioarrak. Kosmetikaren munduak, orokorrean, ez du gehiegi erakarri izan Agirresarobe, eta jarduera horretara bultzatu duena, benetan, osasunarekiko ikuspegia izan da: “Mimogoxo proiektuaren helburua norbere burua eta ingurukoak mimatzeko produktuak sortzea da, baina, betiere, osasunaren ikuspuntutik. Kosmetika ez dugu ulertzen edertasunari lotuta”. Azaleko azkurak, hanturak edo bestelako gaixotasunak arintzeko helburuz ekoizten dituzte xaboi eta kremak eta tailerrak ere ematen dituzte urtean zehar Mimogoxoko kideek..
Baserrian eraldaketa gunerako txoko bat egokitu dute, nahiz eta azpimarratzen duten azpiegitura edo tresneria handiegirik ez dela behar: “Lapikoak, sua… ez dugu tresna berezirik erabiltzen eraldaketak egiteko”. Produktuak egiteko darabiltzaten lehengaiak hurbilekoak eta ekologikoak izatea lehenesten dute. Argizaria Goierriko erlezainei hartzen diete eta oliba olioa Nafarroatik erosten dute. Aizpea Lasa Muxika diseinatzailearen laguntzarekin, bilgarrietan arreta jarri nahi izan dute: bilgarri gutxi eta ekologikoak darabiltzate produktuetan.
Goierriko Biziola proiektuan, Igartubeitia baserrian, eta Itsasoko Alegi auzoko dendan saltzen dituzte Mimogoxoko produktuak, baina, batez ere, zuzeneko salmenta egiten dute, ahoz aho eta azoketan. “Sendabelarrekiko eta produktu hauekiko interes geroz eta handiagoa dagoela sumatzen dugu, baita jende gaztearen partetik ere”, dio Agirresarobek. Bultzada horretan, Garbiñe Larrea bezalako pertsonen ekarpena nabarmena izan dela dio.
Mauleko Euskalduna ostatuak urteak daramatza Zuberoako etxe ekoizle txikien produktuekin lanean, eta hiriburuko ostatu parean eraikin bat erosi zutenean proposamena egin zien laborari horiei berei: zergatik ez ireki hurbileko ekoizleen saltokia bertan? “Motibatuta zegoen... [+]
Pandemiaren ondorengo testuinguruan, elikadura –ustez oinarrizko eskubide den hori– lantzeko mugitzen hasi zen talde bat Gasteizen. “Militantzia esparruan beste gaiak jorratzen ari ziren ordurako, etxebizitzarena kasu, baina elikadura ardatz hartuta ez zegoen... [+]
Errezilera bizitzera joan eta sagarrondoak landatu zituen Satxa Zeberiok, Bio-K proiektuaren bultzatzaileak, duela zenbait urte. “Iritsi zen sagarrekin zerbait egiteko momentua, eta sagar zukua eta sagardoa ekoizteari ekin genion orduan”, azaldu du. 2015ean sortu... [+]
Urteak daramatza Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkarteak (BLE) bioaniztasun landatuaren inguruan lanean. “Hainbat proiekdu ditugu abian, eta horietako bat baratzeko hazien ingurukoa da”, azaldu du Nico Mendiboure Hazi Sareko kideak. Duela lau bat urte hasi... [+]
Nekazaritzan trebatzeko eta proiektu propioak abiatu aurretik ekoizpenean eta merkaturatzean norbere burua probatzeko, abian dira gurean nekazaritzako hainbat test gune. Araban, 2023an abiatu zuten Aleko nekazaritzako test gunea, baina, antzeko egitasmo gehienekin alderatuta,... [+]
Itsason (Gipuzkoa) elkarren ondoan dauden bi baserri dira Urteaga eta Urkulegi, duela zenbait urte elkartu eta proiektu bateratua martxan jarri zutenak. “Bi baserriak elkartu eta ekoizpen proiektua abiatu genuen, eta 2011tik dedikazio osoarekin ari naiz honetan”,... [+]
Urteak daramatza martxan Ipar Euskal Herrian Trebatu elkarteak, laborantzan proiektua abiatu nahi duten pertsonek aurrez trebatzeko aukera izan dezaten. Ipar Euskal Herriko proiektua eredutzat hartuta eta ideia berari tiraka, Gipuzkoan ere izen bereko elkartea sortu dute aurten... [+]
Gero eta nekazaritzako test gune gehiago ditugu inguruan, hau da, nork bere proiektua martxan jarri aurretik nekazaritzan eta abeltzaintzan trebatzeko guneak. Nafarroako Zunbeltz espazioa eta Gipuzkoako eta Ipar Euskal Herriko Trebatu dira horietako zenbait adibide, gurean... [+]
Herritarrak elkarren artean saretzea eta bizitza sozialerako espazioak bultzatzea da Xiberoko Kolektiboa elkartearen lan ildoetako bat. Bide horretan, baratze kolektiboa sortzeko aukera suertatu zitzaien 2020an Maulen, eta zalantzarik gabe, proiektuari ekitea erabaki zuten... [+]
Arrasateko Beroña auzoan dago kokatuta Xabi Abasolo Etxabek eta Naiara Uriarte Remediosek bultzatutako Errastiko Ogia proiektua. Bakoitza bere bidetik iritsi ziren okintzaren mundura, baina eredu ekologikoan eta ama orearekin ekoizteko oso ongi uztartu dituzte bi gazteen... [+]
Nafarroako beste zenbait herritan bezala, duela lauzpabost urte hasi ziren Basaburuan gaztainondoen inguruko lanketarekin. “Bertako gaztain barietateei lotutako ikerketa abiatu zuen Nafarroako Gobernuak, eta orduan hasi zen hemengo herrietan ere gaztainaren historia... [+]
Euskal literaturaren eta kulturaren topaleku garrantzitsuenetakoa da abenduaren 5etik 8ra egingo den Durangoko Azoka, eta 59. edizio honetan ere, Bizi Baratzeak bere postua izanen du, ARGIAkoaren ondoan.
Garbiñe Larreak Kosmetikoak sendabelarrekin liburua argitaratu berri du ARGIArekin. "Egin ezazu zuk zeuk" filosofia kosmetikoen mundura ekarrita, egunerokoan behar diren produktuak egiteko liburu teoriko-praktikoa da. Eskuragarri dago azoka.argia.eus webgunean.
Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]