Durangoko Azoka, bagoaz

  • Euskal literaturaren eta kulturaren topaleku garrantzitsuenetakoa da abenduaren 5etik 8ra egingo den Durangoko Azoka, eta 59. edizio honetan ere, Bizi Baratzeak bere postua izanen du, ARGIAkoaren ondoan.


2024ko azaroaren 18an - 05:00
Azken eguneraketa: 2024-11-21 14:43
Durangoko Azokan Bizi Baratzearen postuan egongo diren egileak, elkarrekin eta bakoitza bere argitalpena eskuan. Ezkerretik eskuinera: Jakoba Errekondo, Marc Badal, Miguel Arribas "Kelo, Garbiñe Larrea eta Josebe Blanco. Dani Blanco / ARGIA-CC-BY-SA
Zarata mediatikoz beteriko garai nahasiotan, merkatu logiketatik urrun eta irakurleengandik gertu dagoen kazetaritza beharrezkoa dela uste baduzu, ARGIA bultzatzera animatu nahi zaitugu. Geroz eta gehiago gara, jarrai dezagun txikitik eragiten.

Lasai, erraz aurkituko gaituzue-eta: jendetzaren artean gora begiratu, eta urrutira ikusiko duzue kanaberak sabaian dituen postua. Eta, literatura bezala, konbentzituta gaude nekazaritza iraunkorra eta haziak ere ondare kultural garrantzitsu direla gurean. Horregatik, liburuekin batera, Alkartasuna kooperatibako letxugekin eta Aleka elkarteko haziekin ere beteko duzue poltsa gure postuan. Noski, idazleekin zuzeneko harremana izateko aukera ezin hobea ere bada Durangokoa.

Haziak eta Kosmetikoak nobedade

Jakingo duzue honezkero, Haziak liburua argitaratu berri dutela Marc Badalek eta Miguel Arribas Kelok. Norbere haziak ekoizten hasteko gida argigarri bezain mardula da Aleka eta Haziera elkarteko kideek idatzi eta Dani Blancok haziei egin dizkien makro argazki ederrekin osatu dutena.

Garbiñe Larreak hirugarren liburua argitaratu du aurtengoan: Kosmetikoak sendabelarrekin. Xaboiak eta gelak, hortzetako pasta, xanpua, kremak, ukenduak, baltsamoak, desodoranteak… horiek eta gehiago egiten ikasteko gida da Larrearen azken lana, “zure bizitzatik 100 substantzia toxiko oraintxe kentzeko liburua”.

Aurtengo uzta osatzeko, eta urteroko legez, Jakoba Errekondok eta Antton Olariagak argitaratu duten 2025eko Ilargia eta Landareak agenda ere eskuragarri izanen duzue. Eta 2025eko Ilargiaren Egutegia eskuratu nahi duenak, urtero bezala, izango du aukera.

Baina, nobedadeez gain, aurreko urteetako lanak ere eramanen ditugu Durangora: Josebe Blancoren Hausnarrean, Jakoba Errekondoren Bizi Baratzea eta Etxeko Landareak, Garbiñe Larrearen Sendabelar baratzea eta Sendabelarrek dakitena... Norberarentzat edo oparitarako, aukera zabala.



Liburu aurkezpenak
Ilargia eta Landareak 2025eko agenda: Abenduaren 6an, 17:00etan, Arte eta Historia Museoan.

Haziak liburua: Abenduaren 6an, 17:30ean, Arte eta Historia Museoan.

Kosmetikoak Sendabelarrekin liburua: Abenduaren 7an, 17:00etan, Talaia Areto Nagusian.

Ilargiaren egutegia 2025: Abenduaren 7an, 17:30ean, Talaia Areto Nagusian.

Egileekin aurrez aurreko harremana

Liburuen egileak ere Durangoko postuan izanen dira haien lanak sinatzen. Sinadurarena, idazleekin aurrez aurreko harremanak bultzatzeko aitzakia bat da. Egileei zalantzak galdetzeko, proposamenak egiteko, edo, besterik gabe, haiekin elkarrizketa bat izateko aukera ederra izanen da azokan.

Jakoba Errekondo eta Garbiñe Larrea egunero egonen dira postuan; Kelo Arribas ostiralean eta larunbatean; Marc Badal ostiralean; eta Josebe Blanco larunbatean.

Lurra eta landareak gustuko badituzue, bada, hurbildu zaitezte Bizi Baratzearen postura.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2025-03-17 | Garazi Zabaleta
Giberri gazta
“Gaztetatik ditugu ahuntzak, honetatik bizitzeko apustua egin nahi dugu orain”

Ubidekoak (Bizkaia) dira Imanol Iturriotz eta Aritz Bengoa gazteak. “Lagunak gara txikitatik, eta beti izan dugu buruan abeltzaintza proiektu bat martxan jartzeko ideia”, azaldu du Iturriotzek. Nekazaritzari lotutako ikasketak izan ez arren, baserri munduarekin eta... [+]


2025-03-10 | Garazi Zabaleta
Bordaxaki
Euskal txerriak hazteko eta eraldatzeko proiektu txikia Nafarroako Pirinioan

Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]


2025-03-03 | Garazi Zabaleta
Amillubi
Lanerako, proiektua zabaltzeko eta komunitatea egiteko auzo(p)lanak

Gipuzkoako hamaika txokotatik gerturatutako hamarka lagun elkartu ziren otsailaren 23an Amillubiko lehen auzo(p)lanera. Biolur elkarteak bultzatutako proiektu kolektiboa da Amillubi, agroekologian sakontzeko eta Gipuzkoako etorkizuneko elikadura erronkei heltzeko asmoz Zestoako... [+]


2025-02-24 | Estitxu Eizagirre
Ziminttere
Sukaldea emakumeen jakintzak partekatzeko botere eta plazer espazio denean

Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.


2025-02-17 | Garazi Zabaleta
Xüxenka
Hurbileko laborari txikiek kudeatutako saltoki kolektiboa Maulen

Mauleko Euskalduna ostatuak urteak daramatza Zuberoako etxe ekoizle txikien produktuekin lanean, eta hiriburuko ostatu parean eraikin bat erosi zutenean proposamena egin zien laborari horiei berei: zergatik ez ireki hurbileko ekoizleen saltokia bertan? “Motibatuta zegoen... [+]


2025-02-10 | Garazi Zabaleta
Herrizoma
Gasteizko elikadura sarea eraldaketarako tresna

Pandemiaren ondorengo testuinguruan, elikadura –ustez oinarrizko eskubide den hori– lantzeko mugitzen hasi zen talde bat Gasteizen. “Militantzia esparruan beste gaiak jorratzen ari ziren ordurako, etxebizitzarena kasu, baina elikadura ardatz hartuta ez zegoen... [+]


2025-02-03 | Garazi Zabaleta
Bio-K
Euskal Herriko txukruta eta kimchia

Errezilera bizitzera joan eta sagarrondoak landatu zituen Satxa Zeberiok, Bio-K proiektuaren bultzatzaileak, duela zenbait urte. “Iritsi zen sagarrekin zerbait egiteko momentua, eta sagar zukua eta sagardoa ekoizteari ekin genion orduan”, azaldu du. 2015ean sortu... [+]


2025-01-27 | Garazi Zabaleta
Hazi sarea
Herriko haziak biltzeko eta zabaltzeko tokia Itsasun

Urteak daramatza Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkarteak (BLE) bioaniztasun landatuaren inguruan lanean. “Hainbat proiekdu ditugu abian, eta horietako bat baratzeko hazien ingurukoa da”, azaldu du Nico Mendiboure Hazi Sareko kideak. Duela lau bat urte hasi... [+]


2025-01-20 | Garazi Zabaleta
Aleko
“Nekazaritza birsortzailerako eta proiektu kolektiboetarako test gunea da gurea”

Nekazaritzan trebatzeko eta proiektu propioak abiatu aurretik ekoizpenean eta merkaturatzean norbere burua probatzeko, abian dira gurean nekazaritzako hainbat test gune. Araban, 2023an abiatu zuten Aleko nekazaritzako test gunea, baina, antzeko egitasmo gehienekin alderatuta,... [+]


2025-01-13 | Garazi Zabaleta
Urteaga-Urkulegi baserria
Barazki, fruitu eta haragi, dibertsifikazioa ekoizpenaren oinarri

Itsason (Gipuzkoa) elkarren ondoan dauden bi baserri dira Urteaga eta Urkulegi, duela zenbait urte elkartu eta proiektu bateratua martxan jarri zutenak. “Bi baserriak elkartu eta ekoizpen proiektua abiatu genuen, eta 2011tik dedikazio osoarekin ari naiz honetan”,... [+]


2025-01-06 | Garazi Zabaleta
Trebatu elkartea
Lehen sektoreko erreleboa bultzatzeko egitasmoa Gipuzkoan

Urteak daramatza martxan Ipar Euskal Herrian Trebatu elkarteak, laborantzan proiektua abiatu nahi duten pertsonek aurrez trebatzeko aukera izan dezaten. Ipar Euskal Herriko proiektua eredutzat hartuta eta ideia berari tiraka, Gipuzkoan ere izen bereko elkartea sortu dute aurten... [+]


2024-12-23 | Garazi Zabaleta
Ekin Dulantzi
Nekazaritzako elikagaien test gunea Dulantzin

Gero eta nekazaritzako test gune gehiago ditugu inguruan, hau da, nork bere proiektua martxan jarri aurretik nekazaritzan eta abeltzaintzan trebatzeko guneak. Nafarroako Zunbeltz espazioa eta Gipuzkoako eta Ipar Euskal Herriko Trebatu dira horietako zenbait adibide, gurean... [+]


2024-12-16 | Garazi Zabaleta
Xiberoko kolektiboa
Baratze kolektiboa Maulen, harreman sozialak ereiteko

Herritarrak elkarren artean saretzea eta bizitza sozialerako espazioak bultzatzea da Xiberoko Kolektiboa elkartearen lan ildoetako bat. Bide horretan, baratze kolektiboa sortzeko aukera suertatu zitzaien 2020an Maulen, eta zalantzarik gabe, proiektuari ekitea erabaki zuten... [+]


2024-12-09 | Garazi Zabaleta
Errastiko ogia
Aurrekoen jakintza eta makrobiotika uztartuta sortutako ogia

Arrasateko Beroña auzoan dago kokatuta Xabi Abasolo Etxabek eta Naiara Uriarte Remediosek bultzatutako Errastiko Ogia proiektua. Bakoitza bere bidetik iritsi ziren okintzaren mundura, baina eredu ekologikoan eta ama orearekin ekoizteko oso ongi uztartu dituzte bi gazteen... [+]


2024-11-25 | Garazi Zabaleta
Gaztaina feria basaburuan
Gaztainadiak eta gaztainaren kultura protagonista

Nafarroako beste zenbait herritan bezala, duela lauzpabost urte hasi ziren Basaburuan gaztainondoen inguruko lanketarekin. “Bertako gaztain barietateei lotutako ikerketa abiatu zuen Nafarroako Gobernuak, eta orduan hasi zen hemengo herrietan ere gaztainaren historia... [+]


Eguneraketa berriak daude