Axima Refrigeration enpresaren kontrako salaketa jarri zuen CLPB Euskal Herriko Esne Kooperatibak, Aldudeko Gasnategia gaizki eraiki izanagatik. Arrazoi eman die auzitegiak laborariei, eta milioi bat euro ordaindu beharko die enpresak. Kalte immaterialen atala, haatik, Baionako auzitegiaren esku utzi du.
"Erabaki honek CLPB Euskal Herriko Esne Kooperatibari arrazoia ematen dio, eta baieztatzen du atzemandako makurren eta izandako ondorioen erantzulea dela Axima Refrigeration enpresa" irakurri daiteke Aldudeko Gasnategiak bidalitako oharrean. Aldudeko kooperatiba horri milioi bat euro ordaindu beharko dizkio Axima Refrigeration enpresak, 2014an gaizki egindako obrengatik. Martxoaren 29an ukan du epaiaren berri Aldudeko Gasnategiak: 2019an Baionako auzitegiak harturiko epaia berretsi du Paueko Dei Auzitegiak.
Haatik, guztia ez du argitu Dei Auzitegiak. Hain zuzen, arazoak ondorioztatu kalte immaterialak ere leporatzen dizkio enpresari Behe-Nafarroako kooperatibak: 11 milioi euroko kalteak eragin dizkie aktibitateren eta salmentaren esparruetan, kooperatibaren kalkuluei segi. Baionako auzitegiaren esku utzi du zati hori Dei Auzitegiak. Laborariek ez dute begi onez hartu: "Auzi berri bat egin dadin itxoin behar du orain kooperatibak, ekoizle guztiei dirua itzuli ahal izateko".
Egoera ekonomikoa dela eta, CLPBko laborariei ez zaie osoki ordaintzen esnea: "Ekoizleei esker irauten du gasnategiak" urtarrilean CLPPk errandakoaren arabera. 1970. hamarkadan sortu zuten kooperatiba, Ipar Euskal Herriko etxalde batzuetako behi eta ardi esnea biltzeko.
Autonomian aitzina egiteko, gasnategi bat eraikitzeko ideiari lotu ziren 2011n eta 2014an abiatu zuten Alduden kokaturiko aktibitatea. Ipar Euskal Herrian dabiltzan gasnategi handi eta industrialen parean alternatiba bat dute CLPB eta eredu industrialaren kontrako borroka eramaten dabilen egitura gisa ere ezaguna dugu.
Hamahiru sukaldari edo ekoizle saritu ditu “euskal gastronomia tradizionala” sustatzen duen Gipuzkoako elkarteak, VI. edizio honetan. Sariekin nabarmendu nahi izan dute bertako ekoizleekin elkarlanean egindako gastronomia jasangarria.
Ez da ezusteko handirik izan Europako hauteskundeetan, eskuin muturrak gora egin duen bitartean, berdeek orain arteko emaitzarik txarrenetakoak izan dituzte. Zentzu horretan, geroz eta gehiago nabarituko dugu trantsizio ekosozialari lotutako erabakietan ebidentzia zientifikoek... [+]
Gaur egungo ezker mugimenduaren zati handi batek, intuitiboki bada ere, eskala txikiko nekazaritza aldarrikatzen du zalantza askorik izan gabe. Hala ere, txikitasunaren aldarrikapen horrek baditu bere kontraesanak: tamaina txikiko ustiategi batek, definizioz, ezingo du elikagai... [+]
Txikitan kaian arrantzatu ohi genituen ‘pantxito’ gehienak ziurrenik bisiguak izango ziren, baina nekez ikusten genituen bisigu handiak. Izatekotan, jatetxe ezagunetan izango zen, arraindegietako bisigu gehienak kanpotik ekarriak ziren bitartean. Egun, kostaldeko... [+]
Nekazaritzaz eta abeltzaintzaz askotan entzuten da lanbide "oso lotua" dela, jai egunik edo oporrik ez dela existitzen. Ipar Euskal Herriko Onetik eta Etxaldia gasnategiek, Berria eta Aldudeko Esne Kooperatibekin elkarlanean, laborariei bakantzak bermatzeko egitasmoa... [+]
Bost hilabete bete dira otsailaren 6an traktoreen mobilizazioak hasi zirenetik. Mirene Begiristainek eta Isabel Alvarezek ekofeminismoaren betaurrekoak jantzita aztertu dituzte mobilizazio hauek eta fokutik kanpo geratu diren laborariak eta aldarrikapenak ekarri dituzte lehen... [+]
Titulu handia iruditzen zaio “nekazari”. Bera “mahastizain” omen. Baina, izan, da nekazari mahastizaina. Eta da, izan, emakume nekazari mahastizaina. Eta mahatsaren orpotik mama goxoa nola, halaxe aletu ditu Ana Iriarte Bañezek lanbidearen... ez... [+]
Astebete pasatxo eman dut artaldeaz hausnarrean. Lehenago ere eskaini izan dizkiot tarteak artalde kontzeptuari ematen zaion erabilerari, baina orain dela astebete izandako elkarrizketak berritu du hari buruzko hausnarra eta paper honetara ekarri nau.
Bergaran Elikadura Mahaia martxan dute eta bertatik hainbat ekintza ari dira aurrera eramaten herriko azoka indartzeko eta baserritarren erreleboa lantzeko. Elikadura Mahaiko kide dira Jon Ruiz de Egino baratzezaina, Eskubaratz proiektuko kidea. Eta Aitziber Plazaola dendaria,... [+]
Zeraingo Aranburu baserriko jabeak atxilotu dituzte langile eskubideen aurkako delituengatik. Idiazabal gazta egiteko hainbat langile kontraturik gabe zeuzkaten eta zazpi eguneko lan jardunaldiak egin behar izaten zituzten. Hori guztia 300 edo 400 euroren truke.
Sarako Nicolas Chretien dago Hiru Xilo baratzegintza proiektuaren atzean. Urtarrilean hasi zen baratzea lantzen, eta martxoaren hasieran ekin zion ekoitzitako produktuak merkaturatzeari. “Banuen formazioa baratzegintzan, baina orain arte honekin zerikusirik ez zuten... [+]
In extremis heldu naiz orrialde honetara. Patuak hala erabaki du. Izan ere, orain dela bi aste erdi idatzita nuen gaurkoa, baina dokumentua gorde gabe ordenagailua itzali, eta han joan zen egindakoa. Beraz, hemen naiz, abiapuntuan eta gaia guztiz aldatuta. Zoriak halaxe... [+]
Manuela Jauregi arrantzalea da eta duela 25 urtetik hona, bere senarrarekin batera olagarroa eta eguneko arraina harrapatzen aritzen da Getarian, Manuela itsasontzian. Mattin Jauregirekin mintzatu da ontzi barrutik, eta azken urteetan sumatu dituen aldaketak azaldu ditu.
Esnatze horretan hainbat kausa elkartzen dira, eta lurraldean sakabanatuta dauden herrien erresistentzia-ahalmenak bete-betean erantzuten die. Joan den larunbatean, aldarrikapen horien inguruan manifestazio jendetsua egin zen Gasteizen. Kalean frogatu zen berriro posible dela... [+]
Euskal Herriko Laborantza Ganbarako koordinatzailea mintzatu da Egonarria saioan. Laborantzako eredu talkaz hitz egitean eta traktoreak kalera atera direnean, beti aipatzen da ditxosozko erderazko "PAC"-a, hau da, Europako Nekazaritza Politika Bateratua. Europako... [+]