Cesar Del Rio abeltzaintzan ari da Aezkoako Hiribeerrin. 50 behi dauzka itsas mailatik 950 metrora daukan etxaldean. Eskualde honetan Pirenaika arraza da nagusi aspalditik hona.
Zure etxaldea aurkezten ahal daukuzu?
Iriberrin laborari naiz, Aezkoan. 1997an instalatu nintzan etxean. Amaren segida hartu nuen. Behiekin lan egiten zuen eta nik ere bai. Baditut 50 ama Pirenaika, bi zezen eta zezengaia. Ene etxaldea 50 hektara pentzez osatua da. Mendian, 40 bat hektara komunalak erabiltzen ditut ere. Herria 950 metrako alturan da, mendia aldiz 1400 metraz goiti.
Nola eramaiten duzu tropa?
Zezenak urtarrilatik abuzturat uzten ditut behiekin. Abuztutik aurrera ez. Behiak erditzen dira otsailan, martxoan, apirilan. Maiatzan eta ekainean, behiak pentzetan uzten ditut, zezenak hartzeko. Uztailetik urrirat mendian ditut. Eguraldiaren arabera, abuztu bukatzean aretxeak jausten ditut. Mendirat doaz behiak eta aretxeak, bai eta zezenak. Aldiz bigainak (migak) pentze batean atxikitzen ditut, zezenak ez harrapatzeko. Bi urte pasa dutelarik, zezenan ezartzen ditut, hiru urtetan erditzeko. Ez goizago, behia haundiago gelditzeko.
Zuk ahatxeak gazterik saltzen dituzu?
Kentzen ditut aretxeak, arrak, 5 edo 6 hilabetetan eta saltzen ditut loditzerat eramaiten dituen gizon bati. Bizpahiru atxitzen ditut
zezengaietako. Emeak atxikitzen ditut hazkuntzarako. Sei hilabetetan saltzen dituztan aretxeak 600-700 eurotan erosiak zaizkit.
Nola selekzionatzen duzu Pirenaika ona ?
Atzera begiratu behar da hortarako. Ama nolakoa den, amaren ama ere... Nola egoiten den mendian, ahatxearekin delarik lodia
egoiten denez mendian, esnea baduenez, titia nolakoa duen, zer jarrera duen, nolako burua, hankak indartsuak, etab.
Zure behi guziek ahatxea egiten dute urtean behin...
Bai Pirenaika behiak aretxea egiten du urtero. Maiatz-ekainean, pentze onean sartzen badira, segur susaltzen direla. Hemen baditut
13 eta 17 urteko behiak. Esnea ere badute aski. Sobratzen da batzutan, orduan, titi guziak hartzeko, aretxea tokiz aldatzen dut edo
eskuz deizten dut gelditzen dena.
Nola bazkatzen dituzu behiak?
Kasik ez dut pentsurik (zaldarerik) emaiten. Aretxea kentzen dutanean bai pixka bat emaiten dut. Bainan bestela, belarra. Ainitz belar emaiten dut. Pentze ainitz eramaiten ditut.
Hazle gehienek Pirenaika behiak dituzue hemen. Behi Blondarat pasatzeko enbeiarik ez duzu?
Ez. Niri gustatzen zait Pirenaika arraza. Bere jarrera, mendian ibiltzeko gaitasuna... Hemengo arraza da. Arraza gogorra da. Esnea badu ere. Nahiz esnea eta jarrera izaitea zaila den. Haragia hartzeko, arraza errexa da. Errape onarekin izaitea, selekzionatzearen
ondorioa da.
Haragi ona egiten duela, salmenta zuzenari lotzeko ideiarik ez duzu?
Hasieran loditzen ginuen bezeroeri saltzeko. Gelditu dut. Aurreratu behar zen diru asko. Ez zuen pena merezi.
Nola da laborantxa herri huntan?
Galtzen ari da. Hiriberrin 16 laborari badaude, 5-6ek kanpoan ere lana badaukate, besteak laborantzatik bizi dira. Gazte bat instalatu
da orain bainan ez da besterik. Hori zaila da bizitzeko, zaila da herriarendako ere. Pirineo alde hau guzia horrela da.
Mari Carmen Arrese: “Hamabost urte arte aretxeak egiten dituzte”
Mari Carmen Arresek ere behi Pirenaikak hazten ditu Hiriberrin. Semeak etxaldearen segida hartuko du. Mementoan elgarrekin
lan egiten dute. 60 behi ama dituzte eta 60 hektara. Hego Euskal Herrian behi hazkuntza berezituek duten molde nagusian lan
egiten dute ama-semek, hots ahatxeak gizentzen 12 hilabetez. “Orai arte denak, eme edo arrak, gizentzen ginituen. Aurten bizitako salduko ditugu emeak, pentsuak ainitz balio du eta izitzen da”, zehaztu du Mari Carmenek.
“Ternera de Navarra” izendura pean saltzen dituzte ahatxe gottortuak. Labelak Pirenaikak ala Blondak onartzen ditu. Kotxoek 13 hilabete ukan behar dute gehienez hiltzean, urrixek 14. Adin hortan, 4€/kg saltzen dute kabalea, kotxoak 320 eta 370 kg artean duela karkasan. Erreformako behirik ez da saltzen, behi egina ez da gizentarazten ere ez. “Hil arte atxikitzen dira, aretxeak egiten dituzteno! Hamabost urte arte aretxeak egiten dituzte”, dio hiriberriko laborariak.
Semea instalatu denetik eta hazkuntzaz okupatzen delako orain, salmenta zuzena hasi du Mari Carmenek. “Batek egitea bakarrik ez da posible, sobera lan da”, dio. Mozte eta paketa egiteko gelarik ez dute. Han gaindi, kasik nehokek ez du. Diote normetan izaitea ezinezkoa zaiela. “Dena Iruñean eginarazi behar dut, harakin bati, aire pean ezartzea ere”, azaltzen du Mari Carmenek. Urte bat pasako migaren haragia 5 kiloko kolietan saltzen du, 10€/kg. “Ene klientek 12 hilabeteko kabalea ez dute nahi, 14 hilabetekoa nahiago dute”. Hilabetean behin, miga bat transformatzen du.
Geroari begira, arrangurak badira, bai bazkaren kariotzeak dakarrena bai eta ere PAC berrian, orai arte zuten behi primaren kentzea aipatua baitzaie...
18 urterako plan estrategikoa garatzeko Europako diru-laguntzak jaso ditu Euskal Sagardoaren Jatorri Deiturako proiektuak. Iparraldea batu da jada, eta Nafarroa zein Trebiñu sartzeko urratsak ematen hasiak dira.
Berriz hasi dira laborarien manifestaldiak frantses estatu guzian. Sindikatu desberdinek aldarrikapenak hedatzen badituzte ere, entzun den lehena eta komunikabide nagusietan gomit izan dena, FNSEA "nagusia" izan da. Zer du saltzeko? Gezur andana bat ahal bezainbat boz... [+]
Urteak daramatza martxan Ipar Euskal Herrian Trebatu elkarteak, laborantzan proiektua abiatu nahi duten pertsonek aurrez trebatzeko aukera izan dezaten. Ipar Euskal Herriko proiektua eredutzat hartuta eta ideia berari tiraka, Gipuzkoan ere izen bereko elkartea sortu dute aurten... [+]
Kanboko Marienia eremuan etxebizitzak eraikitzeko proiektua badu Bouygues Immobilier agentziak. "Elkarlanaren bidez" zein "indar harremana" mantenduta, proiektua ezeztatzeko borroka eramateko determinazioa plazaratu dute adierazpen bateratu... [+]
Via Campesinako ordezkaritza bat Palestinan izan da abenduaren 8tik 18ra, bere kide den Palestinako Lan Komiteen Batasuna-k (UAWC) gonbidatuta. Bidaia horrekin herri palestinarrari elkartasuna adierazi nahi izan diote, "Gazan egiten ari diren genozidioaren erdian eta... [+]
Euskal Sagardoa Jatorri Deiturak erronka ezarria dio bere buruari: Euskal Herri osoko sagar eta sagardogileak biltzea. “Sagardoaren kultura lurralde osoan dago, eta lurralde osoan mantendu dira sagardotarako sagarrak”, esan digu Unai Agirrek, sor-markaren... [+]
“Aterako dut sagar zuku bat?”. Galdera horrekin hasi da Barrundiako Ekonomatoko kide Koldo Lopez Borobia, Susana Lopez de Ullibarri eta Santi Txintxurretarekin izandako elkarrizketa. Sagar zukuaren bueltan eta sagarrondoz inguratutako lorategian elkartu gara. Hau ez... [+]
ELB sindikatuak ardien mihi urdinaren eritasuna pairatu dutenendako elkartasunera deitzen du. Abendu hastapenean,departamenduko 650 ardi etxalde hunkiak izan dira. Kasu zenbaitetan, hamarka ardi galdu dituzte hazleek, bereziki marroak. Etxalde batzuek erraterako marroen %80... [+]
Bide honetatik jarraituta, mende amaierarako, 5.000 milioi pertsona baino gehiago biziko dira lur idorretan. Arazo humanitario, ekonomiko eta sozial ugari eragingo lituzke horrek.
Ostegun arratsean abiatu da Lurrama, Bidarteko Estian egin den mahai-inguru batekin. Bertan, Korsika eta Euskal Herriaren bilakaera instituzionala jorratu dute. Besteak beste, Peio Dufau diputatua eta Jean René Etxegarai, Euskal Hirigune Elkargoko lehendakaria, bertan... [+]
Laborantza iraunkor eta herrikoiaren hitzordua den Lurrama azokan izanen da Karine Jacquemart, Frantziako Foodwatch elkarteko zuzendaria. Elikadura-eskubidea herritar orori bermatzeko helburuari tiraka, hainbat ekintza bideratzen dabiltza –herritar mobilizazioak, agintari... [+]
Kanboko bi hautetsi nagusiak (auzapeza eta lehen axuanta) errabiatuak dira. Hiru herritarren kontra plainta ekarri dute, Marieneako pentzearen alde protestatzeagatik. Bigarren aldia da enetzat, goizeko 06:00etan, ohetik ateratzen gaituztela (bizilagunarekin), hamar bat... [+]
Emakume bat ikusi zuen Xabier Arriagak Gernikako kafetegi batean kafesnea esne gaingabetuarekin eta gurinezko opil batekin hartzen. Orduan konturatu zen nolako kontraesanetara ohitu nahi gaituen sistema kapitalistak.
EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]