Bio-industriatik desberdintzeko agroekologia-identifikatzailea sortzen

  • Agroekologiaren aldeko EHKOlektiboa duela hamar urte inguru sortu zenetik, urtero antolatu ditu elkarteko kide guztiak batzeko eta martxan dituzten proiektuen inguruan erabakiak hartzeko topaketak. Iaz konfinamenduak bete-betean harrapatu zituen eta ez zuten elkartzerik izan, baina aurtengoan lortu dute oztopoei aurre egin eta XIV. topaketak aurrera eramatea. Hori bai, aurrekoetan bezala gune bakar batean elkartu beharrean, hainbat herrialdetako bost etxaldetan egin dituzte topaketak oraingoan: Etxanon, Azpeitian, Itsason, Oibarren eta Ezpeletan.


2021eko apirilaren 16an - 08:00

“Agroekologiari lotutako identifikatzailea lortzeko lanean buru-belarri gabiltza aurten, eta topaketetan horri forma ematen aritu gara”, azaldu du Aintzira Oñederra EHKOko talde eragileko kideak. Berme Sistema Partehartzailea (BSP) da bio-industriatik desberdintzeko elkarteak aukeratu duen identifikazio tresna, eta sistema hori sortzeko bidea lantzen ari dira orain. Azken batean, egungo zigilu ekologiko ofizialetatik harago joan eta agroekologiarekin lotutako beste irizpide batzuk kontuan izanen dituen identifikatzailea adostea da asmoa: ekoizpen ekologikoan aritzeaz aparte, gertuko eta giza neurriko etxaldea izateari eta ekonomia sozial eta eraldatzailean parte-hartzeari ere bere garrantzia ematen diote, esaterako.

Elkarlana eta kideen parte-hartzea dira identifikatzailea sortzeko EHKOlektiboaren tresnak. “Kontrol eta zertifikazioen alternatiba herrikoia proposatzen dugu, elkarlanean eta parte-hartzean oinarritzen den hartu-eman sarea. Gu geu gara agroekologiaren bidean joateko irizpideak proposatzen ditugunak”, diote aurkezpen bideoan. Aurtengo topaketen helburu nagusia identifikatzailearen definizioa sakontzea izan da: “Kontzeptu abstraktua iruditzen zaigu askotan agroekologiarena; horregatik, gure baloreak eta irizpideak ongi definituz gero, desberdintzeko eta gure etxaldeetan egiten duguna argi azaltzeko aukera izanen dugu”, adierazi du Oñederrak.

Hona hemen Berme Sistema Partehartzaileaz egin duten bideoa:

Baserritarrak eta kontsumitzaileak elkar hartuta

Lehen sektoreko hainbat esparrutan diharduten Euskal Herri osoko nekazari eta abeltzainak biltzen dira EHKOlektiboan, baina baita herritar eta kontsumitzaileak ere. “Agroekologiaren ikuspegia elikadura sistema osoan landu behar dela uste dugu, eta ahalegin berezia egiten ari gara kontsumotik ere jendea erakartzeko”, dio talde eragileko kideak. Aurtengo topaketetan ere, ekoizleek eta herritarrek hartu dute parte, eta jasotako erantzunarekin pozik agertu dira antolatzaileak.

Udazkenean emanen diote jarraipena kolektiboko kideek apirileko topaketetan jorratutako bideari, pazientziaz eta pauso txiki baina seguruz egin beharreko lana dela uste baitute. “Agroekologia hiru arlotan definitzen dugu guk: etxaldeetako maneiuari, bertakotasunari eta arlo sozialari lotuta. Ez dio egoera konkretu bati egiten erreferentzia, bide bati baizik. Iritsiko gara identifikatzailea lortzera, baina bidean baditugu beste etxeko lan batzuk oraindik”, biribildu du kideak. 


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2024-11-25 | Garazi Zabaleta
Gaztaina feria basaburuan
Gaztainadiak eta gaztainaren kultura protagonista

Nafarroako beste zenbait herritan bezala, duela lauzpabost urte hasi ziren Basaburuan gaztainondoen inguruko lanketarekin. “Bertako gaztain barietateei lotutako ikerketa abiatu zuen Nafarroako Gobernuak, eta orduan hasi zen hemengo herrietan ere gaztainaren historia... [+]


2024-11-18 | Garazi Zabaleta
Bizi Baratzea
Durangoko Azoka, bagoaz

Euskal literaturaren eta kulturaren topaleku garrantzitsuenetakoa da abenduaren 5etik 8ra egingo den Durangoko Azoka, eta 59. edizio honetan ere, Bizi Baratzeak bere postua izanen du, ARGIAkoaren ondoan.


2024-11-11 | Garazi Zabaleta
Kosmetikoak sendabelarrekin
Kosmetika industrialaren aurrean, egin ezazu zuk zeuk

Garbiñe Larreak Kosmetikoak sendabelarrekin liburua argitaratu berri du ARGIArekin. "Egin ezazu zuk zeuk" filosofia kosmetikoen mundura ekarrita, egunerokoan behar diren produktuak egiteko liburu teoriko-praktikoa da. Eskuragarri dago azoka.argia.eus webgunean.


2024-11-04 | Garazi Zabaleta
Mimogoxo
Edertasuna baino osasuna helburu duen proiektua Ezkion

Naturopatiaren eta iridiologiaren mundutik iritsi zen Eztizen Agirresarobe Pineda ezkiotarra kosmetika naturalaren mundura: “Hirugarren urtea dut naturopatia eta iridiologia ikasketetan, baina lehenagotik ere egiten nituen ukenduak, kakaoak, eta antzekoak”, azaldu... [+]


2024-10-28 | Garazi Zabaleta
Artotxiki
Artobeltza, artatxikia, kinoa eta produktu beganoak Lizarraldean

Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]


2024-10-21 | Garazi Zabaleta
"Haziak" liburua
“Liburuarekin jendea animatu nahi dugu haziak ekoizten hastera”

Hazien munduan buru-belarri ari dira urte askotatik Miguel Arribas Kelo eta Marc Badal, Haziak liburuaren egileak. Hazien ugalketari buruzko azalpen praktikoez gain, elementu historiko, ekonomiko, politiko eta kulturalak jaso dituzte; beraz, baratzerik ez dutenentzat ere... [+]


2024-10-14 | Garazi Zabaleta
Larretik
Pirinioetako abeltzainek hiltegi proiektua jarri dute abian, zirkuitua bertan ixteko

Lehen sektorea bultzatzeko eta indartzeko lanean dihardute Nafarroako Pirinioetan azken urteotan, eta lanketa horren baitan sortu zuten Pirinioetako Mahaia. Diagnostikoa ondu dute azken urteotan, eskualdean lehen sektoreari lotuta dituzten hutsuneak identifikatzeko, eta ondorio... [+]


2024-10-07 | Garazi Zabaleta
Sareko
Bertako elikagai ekologikoak identifikatzeko bilatzailea

EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]


2024-09-30 | Garazi Zabaleta
Elikaenea
Bergarako azoka plaza biziberritzeko proiektua

Urteak dira Bergaran kontsumoaz eta lehen sektoreaz lanketa zabala egiten hasi zirela. Ereindajan kooperatibaren eta Elikadura Mahaiaren sorrerak bultzada izan ziren lanketa orokor horretan. Azken urteotan, azoka plazaren inguruko hausnarketa prozesuan buru-belarri aritu dira... [+]


2024-09-23 | Garazi Zabaleta
Birika permakultura
“Lurra lantzen hasi aurreko diseinua gakoa da permakulturan”

2014an sortu zuten Birika Permakultura proiektua Leioako lursail okupatu batean. Jurgi Uriarte Idiazabalek eta beste bi kidek jarri zuten martxan egitasmoa. “Lursail hartatik bota egin gintuzten gerora, aparkalekua egin behar zutelako, eta, etenaldi baten ondoren, bakarrik... [+]


2024-09-16 | Garazi Zabaleta
Barazki bizidunak
Barazki ekoizpen proiektua Berrobin

Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]


2024-09-08 | Garazi Zabaleta
Hobbea
Zereal ekoizleen eta okinen mugaz gaindiko harremanak sustatzen

Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]


2024-09-02 | Garazi Zabaleta
Habelarte
Leitzako festetako sukaldea, baserritar agroekologikoen eskutik

Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]


2024-08-26 | Garazi Zabaleta
Baztan
Elizondoko zahar-etxean menu osasuntsu eta jasangarrien bila

Aurreko urte bukaeran Elizondoko zahar-etxearen kudeaketa publifikatzeko jauzia eman zuen Baztango Udalak, eta geroztik, haren esku gelditu da egoitzaren antolaketa. Eskualdaketa horrekin batera, elikaduraren alorrean eraldaketa sustatzea izan da udalaren erabakietako bat... [+]


2024-07-22 | Garazi Zabaleta
Erroak landaretegia
Fruta-arbola, fruitu ttipi eta landare mintegi ekologikoa

Mahaño Lanathoua 2017an hasi zen aitaren lurretan arbolak landatzen, oihan baratzea lantzeko ideiarekin. “Hasieran asmoa ez zen horretatik ekonomia bat sortzea, gure buruaskitasunerako bidean pausoak ematea baizik”, gogoratu du laborariak. Baina, landaketekin... [+]


Eguneraketa berriak daude