Nekazal Borrokaren Nazioarteko Eguna izan da asteburuan, eta Nafarroako Elikadura Burujabetzaren Aldeko Mugimenduak elkarretaratzea egin du Iruñean, Caparrosoko behitegi erraldoiaren aurka, eta trantsizio agroekologikoa sustatzeko politiken alde.
Gogoz kontra, baina berriki, Nafarroako Gobernuak baimena eman dio Caparrosoko behitegiari animalia kopurua bikoizteko, 3.450 behitatik 7.200era, Nafarroako Justizia Auzitegi Nagusiak iaz ustiategien tamaina mugatzeko dekretua baliogabetu ondoren.
Erabaki hori salatzeko, Nafarroako Elikadura Burujabetzaren Aldeko Mugimenduak abeltzaintza proiektu erraldoien aurka protesta egin zuen, larunbatean.
Asko dira abeltegi handien ondorio kaltegarriak, salatzen dutenez: energia eta ur kopuru handiak kontsumitzen dituzte, eta hondakinak tonaka isurtzen dituzte, lurzorua eta ura kutsatuz; inbertsio handiak behar dituzte eta ekoizle handiek bakarrik egin ditzakete; guztiz mekanizaturik daudenez, oso enplegu gutxi eta prekarioa sortzen dute; lurrak bereganatzea eragiten dute, nekazariak beren lurretatik botata; eta animaliak pilatzearen ondorioz, osasun publikorako arrisku larriak sortzen dituzte, besteak beste.
Hortaz, premiazkoa ikusten dute nekazaritza eta abeltzaintza eredu industriala laguntzeari uztea, eta horretara dei egin diote, bai Nafarroako Gobernuari, baita kontsumitzaileei ere. Era berean, Eroski supermerkatuari exijitu diote utz diezaiola Caparrosoko behitegiko esnea saltzeari.
Trantsizio agroekologikoa sustatzeko politika publikoak behar direla diote, eskala txikiko nekazaritza sistema baterantz egiteko; hori lortzeko, baina, ezinbestekoa da gizartearen bultzada, eta horregatik atera dira kalera, elikadura subiranotasunaren eta bizitza erdigunean jarriko duen etorkizun baten alde.
Euskarari Puzka azken kanpainan 16.000 saski saldu dituzte, eta euskararen alde lan egiten duten elkarteentzat bideratuko zaie lortutako etekina.
Bi ordu edo bi ordu eta erdiz haur eta gazte andana hartzen ditu jantokiaren tarteak eskoletan. Jateko, jolasteko eta elkarbizitzeko espazio horretan jantokiko arduradunak esku hartzeko dituen mugez, jarraitzen diren irizpideez, begiraleen rolaz eta duten formazioaz arituko... [+]
Laborantza iraunkor eta herrikoiaren hitzordua den Lurrama azokan izanen da Karine Jacquemart, Frantziako Foodwatch elkarteko zuzendaria. Elikadura-eskubidea herritar orori bermatzeko helburuari tiraka, hainbat ekintza bideratzen dabiltza –herritar mobilizazioak, agintari... [+]
Hego Euskal Herrian energia berriztagarrien makroproiektuen zaparradari zenbakiak jarri dizkiogu erreportaje honetan. Datuek marrazten duten mapan, Nafarroak gori-gori jarraituko du eta Araban daude kontzentratuta EAEn enpresek egin nahi dituzten energia zentralen %75,4. Hori... [+]
Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]
Zer da zuretzat sukaldea? Niretzat, suaren tokia, sua dagoen aldea. Etxearen bihotza da, lapikokoa mimoz eta maitasunez prestatzeko lekua. Gero, mahai inguruan jateko, dastatzeko, partekatzeko eta disfrutatzeko tokia. Sasoikoa jateko sukaldera sartuko gara.
Catering-enpresarik gabe jardun nahi duten eskolentzat bestelako eredu bat arautzea adostu zuen Eusko Legebiltzarrak 2019an. Horren ordez, catering-enpresen bidezko zerbitzua ematera derrigortzen ditu ikastetxeak Eusko Jaurlaritzak berriki argitaratu duen aginduak. Bitartean,... [+]
Haziak nola egin azaltzen duen jakintza praktikoa eta hazietan datzan ikuspegi politikoa. Biak uztartu dituzte Haziak liburuan Miguel Arribas Kelo-k eta Marc Badal-ek. Hamaika auzi baitaude jokoan hazi bakoitzean: biodibertsitatea vs estandarizazioa, autonomia vs menpekotasun... [+]
Liburuaren lehen aurkezpena irailaren 20an izango da, ostiralarekin, 18:30ean Azpeitiko Elikagunean. Bertan izango dira Miguel Arribas Kelo eta Marc Badal egileak, Markel Lizasoain itzultzailea, Maitane Gartziandia diseinatzailea eta Dani Blanco argazkilaria. Egileen azalpenak... [+]
Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]
Baserritarrek badute oporrik? Galdetu dute eskolan. Ezezkoa erantzun dute ikasleek. Orduan, egunero lanean, baserritar izan nahiko zenukete etorkizunean? Eta inork baserritarra izan nahi ez badu, nork egingo du guretzako janaria? Airean gelditu da galdera.
Pertsonaren osasun... [+]
Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]
Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]