Amillubi proiektua hasia da konponketa lanak, landaketak eta formazio saioak egiten

  • Zestoako Iraeta auzoan, Urola ibaiaren meandroan daude Amilibia baserria eta bere lurrak. Horiek modu kolektiboan erosteko dirua biltzen ari da Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkartea. 2025 bukaerarako dute hitzartua azken ordainketa, baina erosketa fasean egon arren, dagoeneko praktikan jartzen hasi dira Amillubi proiektua. Bere helburua elikadura burujabetzaren bidean urratsak ematea da, agroekologia oinarri hartuta. Eta bide horretan, “epe motzeko proiektuak eta epe luzeko ildoak” bereizi dituzte eta azarorako topaketa bat antolatu dute.


2024ko uztailaren 12an - 10:02

Baserria eta lurra erosteko kontratua sinatu orduko, hiru norabidetan abiatu dituzte lanak Amillubi proiektuan.

Batetik, azpiegiturak konpontzeari eta eraikitzeari ekin diote, espazioak erabilgarri egiteko. Hainbat lan egin dituzte zentzu horretan: baserri inguruko belarrak mantendu, aterpea bilgune izateko txukundu, biltegia izango den espazioa hustu eta konponketak egin, ur sistema muntatu, komuna jarri, elektrizitate sistema berritu, ur zikinak kudeatzeko fitodepurazio sistema martxan jarri…

Bestetik, laborantza lanekin hasi dira eta azaldu dutenez, ekoizpenetik lortzen duten dirua baserria eta lurrak erostera bideratuko dute. Hauek dira egin dituzten lur lanak: porru landare ekologikoak egiteko mintegia prestatu dute; helburua bertan 120.000 porru landare ekologiko egitea da,  hauen portzentai haundiena baratzea duten ekoizlei saltzeko. Horrez gain, artoa eta babarruna (5.000 metro koadro) eta babarrun motza (800 metro koadro) erein dituzte. Ekoizpen horren zati bat Aleka elkartearentzat izango da, Euskal Herriko hazi ekologikoak lantzen eta saltzen dituenarentzat, eta beste zatia kontsumo elkarteetan salduko dute.

Hirugarrenik, hainbat formazio eta sentsibilizazio saio egin dituzte Amillubin. Horietako bat izan zen Emakumeentzako* makinaria ikastaroa, Biolurrek eta Bionekazaritza elkarteak elkarrekin eman zutena. Egin duten beste ekintzetako bat Biolurreko baratzezainen III. Foroa izan da, tipula eta porruaz ezagutza zabaltzeko.

Azaroaren 22-23an topaketak Amillubi proiektuaz hausnartzeko

Epe luzera begira ere, lehen sektorearen beharrei erantzun nahi diete martxan jarriko dituzten proiektuekin. Udazkenero topaketa egiteko asmoa dute, bertan Amillubi proiektuaz hausnartzeko eta aurrera begirako ildoak lantzeko eta aurten, ekimen hau azaroak 22-23an izatea aurreikusi dute. Dagoeneko etorkizuneko lan lerro hauek begiz jo dituzte: ekoizleei lurra baldintza egokietan uztea bermatzea; laborarientzat, modu kolektiboan, lan baldintza duinak sortzea; laborantzan hasi nahi dutenentzat proba leku izatea; laborantza agroekologikoaren esperimentazio gunea martxan jartzea; eraldaketa gune bat sortzea; partekatuko den tresneria gordetzeko gunea izatea; elikagaien hornikuntza-unitatea sortzea.

Nola lagundu proiektu eta ekintza hauek?

Martxan jarri dituen proiektuetan ikusten denez, elikadura burujabetzaren bidea modu kolektiboan eraikitzeari ekin dio Amillubi proiektuak. Berau bultzatu nahi duten herritar eta kolektiboek hainbat bide dituzte zabalik: diru ekarpenak eginda (Biolurren kontu honetan ES37 1550 0001 2400 1666 3726); bolondres sarean parte hartuta, adibidez auzolanetan edo norberaren jakintzak partekatuta (info@amillubi.eus helbidera idatzi edo 943 76 14 47 zenbakira deitu); edo nork bere herrian Amillubi proiektua ezagutzera emateko hitzaldia antolatuta (harremanetan jartzeko, helbide edo telefono berera zuzendu).


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
Eskola-jantokietan catering-enpresen zerbitzua blindatu du Jaurlaritzak

Catering-enpresarik gabe jardun nahi duten eskolentzat bestelako eredu bat arautzea adostu zuen Eusko Legebiltzarrak 2019an. Horren ordez, catering-enpresen bidezko zerbitzua ematera derrigortzen ditu ikastetxeak Eusko Jaurlaritzak berriki argitaratu duen aginduak. Bitartean,... [+]


2024-09-18 | Estitxu Eizagirre
Haziak eta etorkizuneko auziak

Haziak nola egin azaltzen duen jakintza praktikoa eta hazietan datzan ikuspegi politikoa. Biak uztartu dituzte Haziak liburuan Miguel Arribas Kelo-k eta Marc Badal-ek. Hamaika auzi baitaude jokoan hazi bakoitzean: biodibertsitatea vs estandarizazioa, autonomia vs menpekotasun... [+]


2024-09-16 | Estitxu Eizagirre
‘Haziak’ liburua irailaren 20an aurkeztuko da, Azpeitiko Elikagunean

Liburuaren lehen aurkezpena irailaren 20an izango da, ostiralarekin, 18:30ean Azpeitiko Elikagunean. Bertan izango dira Miguel Arribas Kelo eta Marc Badal egileak, Markel Lizasoain itzultzailea, Maitane Gartziandia diseinatzailea eta Dani Blanco argazkilaria. Egileen azalpenak... [+]


2024-09-16 | Garazi Zabaleta
Barazki bizidunak
Barazki ekoizpen proiektua Berrobin

Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]


Baserritarren oporrak

Baserritarrek badute oporrik? Galdetu dute eskolan. Ezezkoa erantzun dute ikasleek. Orduan, egunero lanean, baserritar izan nahiko zenukete etorkizunean? Eta inork baserritarra izan nahi ez badu, nork egingo du guretzako janaria? Airean gelditu da galdera.

Pertsonaren osasun... [+]


2024-09-08 | Garazi Zabaleta
Hobbea
Zereal ekoizleen eta okinen mugaz gaindiko harremanak sustatzen

Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]


2024-09-02 | Garazi Zabaleta
Habelarte
Leitzako festetako sukaldea, baserritar agroekologikoen eskutik

Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]


2024-08-26 | Garazi Zabaleta
Baztan
Elizondoko zahar-etxean menu osasuntsu eta jasangarrien bila

Aurreko urte bukaeran Elizondoko zahar-etxearen kudeaketa publifikatzeko jauzia eman zuen Baztango Udalak, eta geroztik, haren esku gelditu da egoitzaren antolaketa. Eskualdaketa horrekin batera, elikaduraren alorrean eraldaketa sustatzea izan da udalaren erabakietako bat... [+]


2024-08-12 | Estitxu Eizagirre
Baratze-oihana
Bizitzaren ederra lantzen buruaskitasunerantz

Odei Etxeberri Bimboire, Gorka Roca Torre eta beraien seme Oihan eta Miru buruaskiak dira elikaduran. Horretarako, aztertu behar izan dute gorputzak zer elikagai eta zein kopurutan behar dituen; horiek zein janaritan dauden; urtaro bakoitzean horiek denak eskuratzeko zer landu... [+]


Su artifizialak

Bitxia egiten zait oso askok su artifizialei dieten miresmena. Ikuskizunak sortzen duen itsutasun eta gorreria aukeran nonahi. Ni uxatu egiten nau giro piroteknikoak. Baina onartzea besterik ez daukat gehiengo batek horretan murgilduta bizi nahi duela; besteak beste, sistema oso... [+]


“Ebaki eta bota” teknika

Baso naturaletan estratu eta funtzio ezberdinak betetzen dituzten espezieak aurkitzen ditugu. Batzuek gaina hartuko dute, eta mende ugari bertan igaroko dituzte. Beste batzuek lehen urratsak emango dituzte, baso-kideengatik sakrifikatuko dira eta beraien gorpu ustelak sistemari... [+]


2024-06-19 | Estitxu Eizagirre
Nola biziberritu herriko azoka? Bergarako esperientzia

Bergaran Elikadura Mahaia martxan dute eta bertatik hainbat ekintza ari dira aurrera eramaten herriko azoka indartzeko eta baserritarren erreleboa lantzeko. Elikadura Mahaiko kide dira Jon Ruiz de Egino baratzezaina, Eskubaratz proiektuko kidea. Eta Aitziber Plazaola dendaria,... [+]


2024-06-17 | Garazi Zabaleta
Lurbizi
Lurraren bankua sortzen, nekazaritzarako oinarrizko baliabidea bermatzekoa

Oiartzunen nekazaritza bultzatzeko eta elikadura burujabetzarako bidean pausoak emateko sortu zen Lurbizi egitasmoa, 2016 urte inguruan. “Herritar talde batek denbora zeraman herrian nekazaritzaren eta lehen sektorearen egoera kaxkarraz hausnartzen”, adierazi du Ibon... [+]


Eguneraketa berriak daude