Amillubi proiektua hasia da konponketa lanak, landaketak eta formazio saioak egiten

  • Zestoako Iraeta auzoan, Urola ibaiaren meandroan daude Amilibia baserria eta bere lurrak. Horiek modu kolektiboan erosteko dirua biltzen ari da Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkartea. 2025 bukaerarako dute hitzartua azken ordainketa, baina erosketa fasean egon arren, dagoeneko praktikan jartzen hasi dira Amillubi proiektua. Bere helburua elikadura burujabetzaren bidean urratsak ematea da, agroekologia oinarri hartuta. Eta bide horretan, “epe motzeko proiektuak eta epe luzeko ildoak” bereizi dituzte eta azarorako topaketa bat antolatu dute.


2024ko uztailaren 12an - 10:02
Zarata mediatikoz beteriko garai nahasiotan, merkatu logiketatik urrun eta irakurleengandik gertu dagoen kazetaritza beharrezkoa dela uste baduzu, ARGIA bultzatzera animatu nahi zaitugu. Geroz eta gehiago gara, jarrai dezagun txikitik eragiten.

Baserria eta lurra erosteko kontratua sinatu orduko, hiru norabidetan abiatu dituzte lanak Amillubi proiektuan.

Batetik, azpiegiturak konpontzeari eta eraikitzeari ekin diote, espazioak erabilgarri egiteko. Hainbat lan egin dituzte zentzu horretan: baserri inguruko belarrak mantendu, aterpea bilgune izateko txukundu, biltegia izango den espazioa hustu eta konponketak egin, ur sistema muntatu, komuna jarri, elektrizitate sistema berritu, ur zikinak kudeatzeko fitodepurazio sistema martxan jarri…

Bestetik, laborantza lanekin hasi dira eta azaldu dutenez, ekoizpenetik lortzen duten dirua baserria eta lurrak erostera bideratuko dute. Hauek dira egin dituzten lur lanak: porru landare ekologikoak egiteko mintegia prestatu dute; helburua bertan 120.000 porru landare ekologiko egitea da,  hauen portzentai haundiena baratzea duten ekoizlei saltzeko. Horrez gain, artoa eta babarruna (5.000 metro koadro) eta babarrun motza (800 metro koadro) erein dituzte. Ekoizpen horren zati bat Aleka elkartearentzat izango da, Euskal Herriko hazi ekologikoak lantzen eta saltzen dituenarentzat, eta beste zatia kontsumo elkarteetan salduko dute.

Hirugarrenik, hainbat formazio eta sentsibilizazio saio egin dituzte Amillubin. Horietako bat izan zen Emakumeentzako* makinaria ikastaroa, Biolurrek eta Bionekazaritza elkarteak elkarrekin eman zutena. Egin duten beste ekintzetako bat Biolurreko baratzezainen III. Foroa izan da, tipula eta porruaz ezagutza zabaltzeko.

Azaroaren 22-23an topaketak Amillubi proiektuaz hausnartzeko

Epe luzera begira ere, lehen sektorearen beharrei erantzun nahi diete martxan jarriko dituzten proiektuekin. Udazkenero topaketa egiteko asmoa dute, bertan Amillubi proiektuaz hausnartzeko eta aurrera begirako ildoak lantzeko eta aurten, ekimen hau azaroak 22-23an izatea aurreikusi dute. Dagoeneko etorkizuneko lan lerro hauek begiz jo dituzte: ekoizleei lurra baldintza egokietan uztea bermatzea; laborarientzat, modu kolektiboan, lan baldintza duinak sortzea; laborantzan hasi nahi dutenentzat proba leku izatea; laborantza agroekologikoaren esperimentazio gunea martxan jartzea; eraldaketa gune bat sortzea; partekatuko den tresneria gordetzeko gunea izatea; elikagaien hornikuntza-unitatea sortzea.

Nola lagundu proiektu eta ekintza hauek?

Martxan jarri dituen proiektuetan ikusten denez, elikadura burujabetzaren bidea modu kolektiboan eraikitzeari ekin dio Amillubi proiektuak. Berau bultzatu nahi duten herritar eta kolektiboek hainbat bide dituzte zabalik: diru ekarpenak eginda (Biolurren kontu honetan ES37 1550 0001 2400 1666 3726); bolondres sarean parte hartuta, adibidez auzolanetan edo norberaren jakintzak partekatuta (info@amillubi.eus helbidera idatzi edo 943 76 14 47 zenbakira deitu); edo nork bere herrian Amillubi proiektua ezagutzera emateko hitzaldia antolatuta (harremanetan jartzeko, helbide edo telefono berera zuzendu).


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
“Ebaki eta bota” teknika

Baso naturaletan estratu eta funtzio ezberdinak betetzen dituzten espezieak aurkitzen ditugu. Batzuek gaina hartuko dute, eta mende ugari bertan igaroko dituzte. Beste batzuek lehen urratsak emango dituzte, baso-kideengatik sakrifikatuko dira eta beraien gorpu ustelak sistemari... [+]


2024-06-19 | Estitxu Eizagirre
Nola biziberritu herriko azoka? Bergarako esperientzia

Bergaran Elikadura Mahaia martxan dute eta bertatik hainbat ekintza ari dira aurrera eramaten herriko azoka indartzeko eta baserritarren erreleboa lantzeko. Elikadura Mahaiko kide dira Jon Ruiz de Egino baratzezaina, Eskubaratz proiektuko kidea. Eta Aitziber Plazaola dendaria,... [+]


2024-06-17 | Garazi Zabaleta
Lurbizi
Lurraren bankua sortzen, nekazaritzarako oinarrizko baliabidea bermatzekoa

Oiartzunen nekazaritza bultzatzeko eta elikadura burujabetzarako bidean pausoak emateko sortu zen Lurbizi egitasmoa, 2016 urte inguruan. “Herritar talde batek denbora zeraman herrian nekazaritzaren eta lehen sektorearen egoera kaxkarraz hausnartzen”, adierazi du Ibon... [+]


2024-06-03
Agroekoop
Arabako gari zaharrak berreskuratzeko proiektua

Arabako Bionekazaritza elkartearen eta Euskadiko Hazien Sarearen arteko lankidetzatik sortu zen duela urte pare bat Agroekoop kolektiboa. “Arabako agroekologiaren bueltako elkarteak lotzeko eta indartzeko, eta sinergiak sustatzeko asmoz sortu genuen”, adierazi du... [+]


2024-05-31 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektuak lehen helburua gainditu du, herritar eta eragileengandik 180.000 euro batuta

Zestoako Amilibia baserria eta bere lurrak eskuratzea eta bertan elikadura burujabetzari loturiko laborantza proiektu agroekologikoak martxan jartzea; horixe du helburu Biolur elkarteak. Horretarako, besteak beste, abenduan ekin zion interneteko diru bilketa kanpainari eta... [+]


2024-05-06 | Jakoba Errekondo
Intsusa lore edariak

Edanari emateko prest? Uda atari hau aproposa da gero berokoak etortzean ez lehortzeko edariak destilatzeko. Hezetasunari eustea garrantzitsua da gorputzari bere onenean atxikitzeko, eta etxean sortutako mamarekin bada zer esanik ez.


2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
“Lurra taupaka” festara deitu du Amillubi proiektuak, maiatzaren 11n

Laborantza lur emankorrak ondasun kolektibo bilakatu nahi ditu Amillubi proiektuak. Horretarako herritarren eta hainbat kolektibo eta erakunderen ekarpenak biltzen ari da eta maiatzaren 11rako egun osoko festa antolatu du Amillubin bertan, egitasmoari bultzada emateko.


2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
Marta Barba Gassó:
“Tomate hidroponikoa lur faltagatik jarri da eta lur falta monolaborantzaren ondorio da”

Tomateaz tesia egina du Marta Barba-k eta Egonarria saioan Eli Pagolarekin elkarrizketan azaldu du zer den hidroponia teknika. Bere hitzetan, gakoa da aztertzea "noiz eta zergatik" sartu zen hidroponia Euskal Herrian: "Lur arazoak daudelako. Eta lur arazoak daude... [+]


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


“Eskolan ortu xume bat lantzeak testuingurua ematen digu planetan ditugun arazoez aritzeko”

Gasteizko Haur eta Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako baratzeak ikertu ditu Iratz Pou EHUko ikasleak. Zenbat eskolek dute ortua? Nolako erabilera ematen diote, zein helburu eta asmorekin? Probetxu pedagogiko eta didaktikoa ateratzen al diote baratzeari? Pourekin eta Igone Palacios... [+]


2024-04-03 | Estitxu Eizagirre
Juanma Intxaurrandieta, ekonomia irakasle eta INTIAko kudeatzaile ohia
“Merkatu globalean elikagaien prezioa oso hauskorra da, zuzenean erosita egonkorragoa”

Elikagaien prezioak zergatik igo dira hainbeste? Nola ezartzen dira prezioak? Juanma Intxaurrandieta Nafarroako Unibertsitateko ekonomia irakaslea eta INTIAko kudeatzaile ohia da, egun erretiratua. Eli Pagolak Egonarria saioan egin dion elkarrizketan, hizkuntza arruntean eta... [+]


1.300 urtez, elkarrekin lurra landu eta bizi

Gaubea haranean, Tobillas herriaren alboan, Serna deitzen dioten nekazaritzarako lursail bat dago. Baina ez da baratze soil bat: historiak eta arkeologiak diote 1.300 urteko bizia duela eremu horrek. Herritarren langintza kolektibo baten emaitza izateaz gain, parada ematen du... [+]


Eguneraketa berriak daude