Alarma egoeran tokiko baserritarren produktuak eskuratzeko webgunea

  • Koronabirusaren ondorioz merkatu eta plaza asko itxi diren honetan, baserritarren egoera samurtzeko webgune bat sortzea proposatu zien Ana Juadristi informatikariak. EHKOlektiboko kideekin harremanetan jarri eta baserritarrei produktuak internetez erosteko gunea sortzeari ekin zioten. Martxan da webgunea: baserrien fitxak sortzen ari dira orain, katalogoa definitzen, baserritarrekin prezioak adosten... Sistemak ongi funtziona dezan hamaika hari daude oraindik lotzeko, eta horretan laguntzeko jendea behar dute.


2020ko martxoaren 26an - 08:00

Koronabirusaren hedapena saihesteko alarma egoera ezarri eta gutxira audio mezu bat jaso genuen gutako askok mugikorrean: “Mezu hau bidaltzen dugu egoera berezi honetan elkartu garen baserritar eta hainbat arlotako eragileek, martxan jarri nahi dugun ekimen baten berri emateko. Asmo zehatz bat dugu: tokiko baserritarron elikagaiak jendartearengana iritsaraztea”. EHKOlektiboko kide baten mezua zen, baina egitasmoa Euskal Herriko baserritar guztiei zabaldu diete. Jada martxan dago eta badu izena: Baserriko Plaza.

Azoka sarean: baserrikoplaza.eus

Ana Juaristi Olalde informatikariak sortu du baserrikoplaza.eus webgunea, software librearen munduan diharduten beste kide batzuekin elkarlanean. “Josebe Blanco ekoizlearen txio bat ikusi nuen: merkatu eta plazak itxi diren honetan genero asko alferrik galtzen ari zela eta baserritarrak gaizki zebiltzala zioen”. Hori ikusita, baserritarren egoera samurtzeko bere ekarpena egin zezakeela pentsatu eta webgune bat sortzeko proposamena egin zien Olaldek. EHKOlektiboko kideekin harremanetan jarri eta baserritarrei produktuak internetez erosteko gunea sortzeari ekin zioten.

Webgunea martxan dute dagoeneko. Baserrien fitxak sortzen ari dira orain, katalogoa definitzen, baserritarrekin prezioak adosten eta sortzen ari zaizkien lan guztiak kudeatzen. “Egokiena litzateke herri guztietan bolondres taldetxo bat sortzea hau guztia bere inguruan antolatzeko, produktuak fisikoki banatzeko mugimenduak mugatuak ditugun honetan hori ere elkarlanean antolatu behar genuke eta”. Momentuz, kudeaketa horiek antolatzen ari dira, eta herrietako zaintza sareekin ere kontaktuan daude.

Txarretik gauza onak ateratzeko aukera

Herrietan bertako ekoizle txikien produktuak zabaltzeko lanean ari direnentzat tresna berri eta erosoa da Baserriko Plaza. Urgentziazko egoera honetan sortu bada ere, Juaristik ez du baztertzen baserritarrentzako tresna egokia bada eta ongi funtzionatzen badu aurrera begira ere mantentzeko aukera: “Beraiek nahi duteneraino irits daiteke, baserritarrek ikusi beharko dute tresna honek balio dien, gerora erabiltzen jarraitu nahi duten... Dena dela, egia da momentu honetan helburu nagusia krisialdi honen kurba ahal den moduan txikitzea dela”.

Erreminta honek funtziona dezan nahitaezkoa da Euskal Herriko eskualdeetako ekoizle eta baserritarrak bertan egotea, eta herritarrei proiektua ezagutaraztea. Bestetik, sistemak ongi funtziona dezan hamaika hari daude oraindik lotzeko, eta horretan laguntzeko jendea behar dutela dio Juaristik: informatikariak, baserritarrei webguneko fitxak betetzen lagunduko dietenak edota herrietako banaketak antolatzeko jendea... baserrikoplaza@gmail.com helbidea, 688 867020 telefonoa edo webgunean jarri duten fitxa dira harremanetarako bideak.

 


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2024-12-23 | Garazi Zabaleta
Ekin Dulantzi
Nekazaritzako elikagaien test gunea Dulantzin

Gero eta nekazaritzako test gune gehiago ditugu inguruan, hau da, nork bere proiektua martxan jarri aurretik nekazaritzan eta abeltzaintzan trebatzeko guneak. Nafarroako Zunbeltz espazioa eta Gipuzkoako eta Ipar Euskal Herriko Trebatu dira horietako zenbait adibide, gurean... [+]


2024-12-16 | Garazi Zabaleta
Xiberoko kolektiboa
Baratze kolektiboa Maulen, harreman sozialak ereiteko

Herritarrak elkarren artean saretzea eta bizitza sozialerako espazioak bultzatzea da Xiberoko Kolektiboa elkartearen lan ildoetako bat. Bide horretan, baratze kolektiboa sortzeko aukera suertatu zitzaien 2020an Maulen, eta zalantzarik gabe, proiektuari ekitea erabaki zuten... [+]


2024-12-09 | Garazi Zabaleta
Errastiko ogia
Aurrekoen jakintza eta makrobiotika uztartuta sortutako ogia

Arrasateko Beroña auzoan dago kokatuta Xabi Abasolo Etxabek eta Naiara Uriarte Remediosek bultzatutako Errastiko Ogia proiektua. Bakoitza bere bidetik iritsi ziren okintzaren mundura, baina eredu ekologikoan eta ama orearekin ekoizteko oso ongi uztartu dituzte bi gazteen... [+]


2024-11-25 | Garazi Zabaleta
Gaztaina feria basaburuan
Gaztainadiak eta gaztainaren kultura protagonista

Nafarroako beste zenbait herritan bezala, duela lauzpabost urte hasi ziren Basaburuan gaztainondoen inguruko lanketarekin. “Bertako gaztain barietateei lotutako ikerketa abiatu zuen Nafarroako Gobernuak, eta orduan hasi zen hemengo herrietan ere gaztainaren historia... [+]


2024-11-18 | Garazi Zabaleta
Bizi Baratzea
Durangoko Azoka, bagoaz

Euskal literaturaren eta kulturaren topaleku garrantzitsuenetakoa da abenduaren 5etik 8ra egingo den Durangoko Azoka, eta 59. edizio honetan ere, Bizi Baratzeak bere postua izanen du, ARGIAkoaren ondoan.


2024-11-11 | Garazi Zabaleta
Kosmetikoak sendabelarrekin
Kosmetika industrialaren aurrean, egin ezazu zuk zeuk

Garbiñe Larreak Kosmetikoak sendabelarrekin liburua argitaratu berri du ARGIArekin. "Egin ezazu zuk zeuk" filosofia kosmetikoen mundura ekarrita, egunerokoan behar diren produktuak egiteko liburu teoriko-praktikoa da. Eskuragarri dago azoka.argia.eus webgunean.


2024-11-04 | Garazi Zabaleta
Mimogoxo
Edertasuna baino osasuna helburu duen proiektua Ezkion

Naturopatiaren eta iridiologiaren mundutik iritsi zen Eztizen Agirresarobe Pineda ezkiotarra kosmetika naturalaren mundura: “Hirugarren urtea dut naturopatia eta iridiologia ikasketetan, baina lehenagotik ere egiten nituen ukenduak, kakaoak, eta antzekoak”, azaldu... [+]


2024-10-28 | Garazi Zabaleta
Artotxiki
Artobeltza, artatxikia, kinoa eta produktu beganoak Lizarraldean

Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]


2024-10-21 | Garazi Zabaleta
"Haziak" liburua
“Liburuarekin jendea animatu nahi dugu haziak ekoizten hastera”

Hazien munduan buru-belarri ari dira urte askotatik Miguel Arribas Kelo eta Marc Badal, Haziak liburuaren egileak. Hazien ugalketari buruzko azalpen praktikoez gain, elementu historiko, ekonomiko, politiko eta kulturalak jaso dituzte; beraz, baratzerik ez dutenentzat ere... [+]


2024-10-14 | Garazi Zabaleta
Larretik
Pirinioetako abeltzainek hiltegi proiektua jarri dute abian, zirkuitua bertan ixteko

Lehen sektorea bultzatzeko eta indartzeko lanean dihardute Nafarroako Pirinioetan azken urteotan, eta lanketa horren baitan sortu zuten Pirinioetako Mahaia. Diagnostikoa ondu dute azken urteotan, eskualdean lehen sektoreari lotuta dituzten hutsuneak identifikatzeko, eta ondorio... [+]


2024-10-07 | Garazi Zabaleta
Sareko
Bertako elikagai ekologikoak identifikatzeko bilatzailea

EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]


2024-09-30 | Garazi Zabaleta
Elikaenea
Bergarako azoka plaza biziberritzeko proiektua

Urteak dira Bergaran kontsumoaz eta lehen sektoreaz lanketa zabala egiten hasi zirela. Ereindajan kooperatibaren eta Elikadura Mahaiaren sorrerak bultzada izan ziren lanketa orokor horretan. Azken urteotan, azoka plazaren inguruko hausnarketa prozesuan buru-belarri aritu dira... [+]


2024-09-23 | Garazi Zabaleta
Birika permakultura
“Lurra lantzen hasi aurreko diseinua gakoa da permakulturan”

2014an sortu zuten Birika Permakultura proiektua Leioako lursail okupatu batean. Jurgi Uriarte Idiazabalek eta beste bi kidek jarri zuten martxan egitasmoa. “Lursail hartatik bota egin gintuzten gerora, aparkalekua egin behar zutelako, eta, etenaldi baten ondoren, bakarrik... [+]


2024-09-16 | Garazi Zabaleta
Barazki bizidunak
Barazki ekoizpen proiektua Berrobin

Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]


2024-09-08 | Garazi Zabaleta
Hobbea
Zereal ekoizleen eta okinen mugaz gaindiko harremanak sustatzen

Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]


Eguneraketa berriak daude