Berriki egindako esperimentuan, Utah-ko Unibertsitateko (AEB) ikerlari talde batek ura –48ºC-ko tenperaturan egoera likidoan mantentzea lortu zuen. Hortik behera ura bat-batean izoztu zen, baina nola lortu zuten tenperatura horretan ura egoera likidoan egotea?
Ura 0ºC-tik behera egoera likidoan mantentzen dena, kasu ugari topa ditzakegu naturan; lainoan, adibidez, inguruko airearen tenperatura gradu askotan negatiboa izanik ur-tantak topa daitezke. Gakoa uraren purutasun-mailan datza, hau da, uretan normalean dauden ezpurutasunek (gatzak, hondarrak, eta abar) eragiten dute urak 0ºC-ren inguruan izoztea. Zenbat eta ur puruagoa izan orduan eta izozte-puntu baxuagoa lortuko da; Utah-ko ikerlariek –48ºC-tan finkatu dute, oraingoz, izozte-tenperatura.
Ez dirudi aplikazio praktiko izugarririk izango duenik saiakera honek, baina gutxienez, hobeto ulertuko dugu zergatik, batzuetan, euri-urak lurra ukitzean bat-batean izozten diren.