Gaztain morkotsek musua eman eta hartzeko ezpainak irekitzen dituzte. Sagarrak jostalari penditzean behera pirrilaka. Intxaurrak kattagorrien biltegien neguko kontabilitatea osatzen. Gurbitz aleak hartzitze aldera euri ttanttak bereganatzen. Otsolizarren aleak zozo eta eskinosoen amu laranga zorrozten. Hurrak muxar habietara prozesioan.
Ganbara ondo antzera duenak badaki, uzta bihotzean, negurako ganbara bete jaten. Uzta guztiak, jaten guztiak ez dira, ordea, fruitu. Hostoak, loreak, sustraiak... denetatik behar eta jaso behar... Kalamua adibide. Landare emearen loretzarra da uztagaia. Aparteko garrantzia hartzen ari da azkenaldi honetan kalamua geure nekazaritzan. Balkoietan, terrazatan, parke eta lorategietan, mendian sasitzatan, errio bazterreko zanpiuratan, etxe-zuloko eskapoletan... nonahi topatuko duzu usain berde gazitxoaren arrastoa.
Udaberriko lehen ilargiarekin erein, apirilean lurra berotzen hasi denean landatu, etengabe ureztatu eta ongarritu, maiatzean eta ekainean kimatu, uztarako komeni ez den hazirik ez hazteko arrak zikiratu eta udazkenean sartu bezain pronto uso-hiltzaileek hain gustuko dituzten hego-haizedun egun bero horietako batean ipurditik atera eta hezetasuna eta argitasunetik urruti buruz behera zintzilikatu. Lan-kate dotorea du bai kalamuak.
Azken katenbegiarekin argi! Lorea izaki ilargia gorantz doanean jaso, loretzarra lizunak gozatu eta zeuretzako mikaztu ez dezan uzta unea cancer, scorpius eta piscis zeinuetatik urrutiratu, egunaren lehen orduek eransten duten aparteko energia eta magnetismoa profitatu... Gros eta Vermot-Desrochesen ilargiaren egutegiaren arabera aurtengo kalamu-uzta unerik onenak urriaren 13 osteguna 14:00etatik 20:00etara eta urriak 22 larunbata 11:00etatik 12:42 artekoak dira. Osasunakin urratu.