argia.eus
INPRIMATU
Osasuna: Gosaria, eguna ondo hasteko modurik onena
Jabier Agirre 2007ko otsailaren 21a

Gosaria da eguneko jatordurik garrantzitsuena, aurreko egunetik datorren baraua hausten duelako, eta horregatik, ondorengo orduetan egin beharreko lanei eta obligazioei aurre egiteko indarrak bertan pilatu behar ditugu. Zoritxarrez gure artean ez zaio gosariari behar adinako garrantziarik ematen.
Ikerketa ugarik frogatu duenez, gosari egokiak kontzentrazioa gehitu egiten du, eta indar fisikoa eta mentala indartu eta erraztuko ditu goiz osorako. Horrexegatik, eguneko lehen jatorduak egun osoko kaloria guztien %25 eman behar liguke, energia hori ezinbestekoa baita gorputzarentzat. Aurretik 8 bat ordu eman ditugu ezer jan gabe, eta goiza oso luzea da, eta gauza asko egin ohi ditugu eguerdiko otordua baino lehen -lana, ikasi, erosketak, eta abar-.
Gosari idealak denetik eduki behar luke: esnekiak ugari -kaltzioa eta proteinak ematen dizkigute-, baita fekulak eta pastak ere -hortik jasoko ditugu karbohidratoak, edo erregai azkarra-, eta ez ahaztu frutak -bitamina, mineral eta zuntzen iturri aberatsak-. Hona hemen gosari-adibide praktiko batzuk:
- Ogi xigortua oliba-olio birjinarekin, york urdaiazpikoa eta jogurt-irabiatua marrubiekin.
- Esne-katilukada eder bat, zerealekin -mueslia, esaterako- eta platano edo bestelako fruta-zatiak, nahasian.
- Gazta-ogitartekoa -gazta biguna bada hobe, Burgos adibidez-, laranja-zuku natural egin berriarekin.
- Sandwich begetala, kafesnea eta kiwi bat, xerratan ebakia.
- Fruta-mazedonia, jogurt edo mamiarekin, eta gailetak.
- Biskote integralak gurinarekin, indioilarra bezalakoen hestebeteak, eta tea limoiarekin.
Gosaritan egin behar ez dena, inolaz ere, kale egitea da. Opilak baino hobe da fruta-pieza bat edo zuku naturalak hartzea. Eta oso goiz gosaltzen baduzu, goiz erdian zerbait hartzea komeni da -fruta pixka bat, edo jogurten bat, esaterako-.