argia.eus
INPRIMATU
Sukaldean: Arkume hankak saltsan
Hasier Etxeberria 2007ko otsailaren 21a

Osagaiak:
24 arkume hanka, zuri-zuriak
30 baratxuri ale, zuritu gabe
Porru bat, pikatua
Tipulin bat, pikatua
Litro erdia ardo beltz
Oliba olioa
Ura
Irina eta arrautza joa
Gatza

Gatza eman eta kazola batean oliba olio xorta bat isuri ondoan, alde guztietatik gorrituko ditugu hartan arkume hankak. Ongi xigortuta utziko ditugu. Arkume hankak atera, koipe soberakina erretiratu eta baratxuriak, porrua eta tipulina jarriko ditugu kazolan. Barazkiak ongi potxatu eta berriro sartuko ditugu arkume hanka gorrituak. Irauli batzuk eman eta ardoa isuriko dugu ondoren. Urritzen utziko dugu guztiz. Ur beroaz estaliko dugu hurren guztia, 3 hatz gainetik. Gatz pixka bat eman eta kazola estalia utziko dugu guztia egosten bi ordu eta erdiz, erdi irakinean. Kazola ez da ur eskas geldituko, gaiak estaliko ditu beti eta lurrindu ahala berritu beharko da. Xamur daudelarik, kazolatik aterako ditugu arkume hankak. Egosi diren salda iragaziko dugu ondoren, eta kazola garbi batean jarriko dugu ezti-ezti irakiten. Beren epelean utziko ditugu hankak eta, kontu handiz ez hausteko, saiatuko gara hezur eta kartilago guztiak banan-banan kentzen, hanka itxura gorderik beti ere. Hezurgabetu ahala, irin-arrautzatan pasa eta oliba olio ugaritan frijituko ditugu, ongi gorritu arte. Xukatu eta beren zukuan sartuko ditugu ondoren arkume hankak, gelatina aska dezaten eta saltsa lodituz joan dadin. Gatz-puntua neurtu eta zuzenduko dugu gero. Jan aurretik, komeni da hozten uztea, pausa daitezen, eta ordu batzuk, edo egun bat edo bi, igaro direnean berotuko ditugu berriz. Alde handia dute.

Frijituetarako orea nola egin

Osagaiak
3 arrautza
90 gr. irin
Legami hauts zimiko bat
Garagardo hotz zorrotada
Gatza

Arrautza gorringoak eta zuringoak bereizi. Katilu batean ongi jo, irabiatzeko hagaxkekin edo sardexka batekin, gorringoak, legamia eta irina. Aldez aurretik gatz pixka bat emango diogu. Ongi nahasi garagardo hotz-hotza bota bitartean. Beste katilu batean zuringoak jo, elurraren itxura eman arte eta poliki-poliki nahasi lehendik prestatutako orearekin, zurezko edo gomazko zalia erabiliz. Ez da txarra inola ere pikor batzuk gelditzea orean. Prestatua dugu orea. Orain nahi duguna irineztatu eta ore horretan bilduta oliba olio ugari eta beroan frijitu. Hortxe gure fritoak.