Amuarrain frijituak


2007ko otsailaren 21ean

OSAGAIAK:

8 amuarrain ertain
Urdaiazpiko serranoa edo iberiarra, 8 xerra
Irina
Gatza
Oliba olioa, frijitzeko
2 baratxuri ale

Ongi garbituko dizkigute amuarrainak arrandegian, tripak kendurik. Gatz pixka bat eman eta urdaiazpiko xerra bana sartuko diegu sabel barruan. Oliba olioa isuriko dugu zartaginean, bi hatzeko neurria harturik. Su eztian gozatuko ditugu baratxuriak, erre gabe olioa ongi kutsa dezaten. Minutu gutxi batzuen ostean, baratxuriak atera, sua biziagotu eta amuarrainak sartuko ditugu, irinetan azaletik igurtzi eta gero. Buelta eta buelta frijituko ditugu ondoren. Minutu bat alde bakoitzeko, tamainaren arabera. Bizpahiru txandatan egingo ditugu amuarrainak, olioaren tenperatura apal ez dadin. Xukatu eta berehala zerbitzatu egingo ditugu, gorri eta kraskatsu. Gaiarrek bere Erronkariri 'uskaraz' kantatzen zionean baino gusturago geldituko gara gu amuarrainak jandakoan.

Entsaladak maneatzeko era

Ezin dugu esan gabe utzi zenbaterainoko garrantzia duen entsalada ongi gobernatzen jakiteak. Operazio xume hori gaizki egiteak lehendik egindako lan guztia lardaskatu eta pikutara bidaltzen du. Alferrik arituko ginen letxugak garbitzen, tomateei azala kentzen, poteak irekitzen, eta abar. Entsaladei eragin egin behar zaie, alde guztietatik berdin gozatu, bizitu eta zerbaiten gustua izan dezaten. Olio hari bat gainetik botatzeak lau hosto busti besterik ez du egiten, eta barregarri gobernatu. Entsalada-ontziek zabalak eta sakonak izan behar dute. Ez erabili sekula ontzi berorik hostoak edo kimuak prestatu behar baditugu, egosi eta belaxkatu egingo baitira. Jarri ontzian gobernatu behar ditugun osagaiak. Ongi xukaturik, garbitu baldin baditugu; inolako hezetasunik gabe, lehenbizi egosi baditugu (erremolatxa, patata, etab). Eragiteko tresnarik hoberenak eskuak edo zurezko koilara-sardeak dira. Gobernazioa kontu handiz isuri eta etengabe eragin. Hostoak berdin blaitu behar dira eta ez jarri ozpin-saltsa soberan igeri, astun eta maskal bihurtzen baitira horrela entsaladak. Azkenean probatu nola dauden gatzez eta zuzendu, gatza edo piperrauts eho berria gehituz. Osagai astunagoak tartean badira (hegaluzea, eltzekariak, patata, olibak, azenario arraspatua, etab.) eta letxuga ahulagoak, garrantzizkoa da ontzian lehenik haiek jartzea, pixka bat gobernatu, eta azkenean gainean jartzea hostoak, eta haiei beste gobernazio pixka bat ematea. Horrela ez dira zapaltzen, eta behetik gora hartuta platereratzen dira, lehenbizi puska astunak eta, gainetik, dagozkien hostoak.


Azkenak
Oinarrizko elikagaien BEZa igo egin da Hego Euskal Herrian

2023ko urtarriletik indarrean da oinarrizko elikagaiei –duela hiru hilabetetik, oliba olioa talde horretan dago– BEZik ez aplikatzeko neurria.


EHUk eskolak ematea debekatu dio, behin-behinean, “mezu faxistak” zabaldu dituen irakasleari

Euskal Herriko Unibertsitateak jakinarazi duenez, gutxienez astebetez ez du eskolarik emango Zuzenbide Fakultateko irakasleak. Astelehen goizean Leioako campuseko ehunka ikaslek sare sozialetan frankismoa goraipatzea eta mezu xenofobo, matxista eta homofoboak hedatu izana salatu... [+]


Turistifikazioaren Aurkako Urria antolatu dute, hiri bizigarri baten alde

Turismoaren Nazioarteko Egunean, joan den ostiralean, aurkeztu zuen Bizilagunekin plataformak Turistikazioaren Aurkako Urria egitasmoa.


2024-09-30 | ARGIA
Barakaldoko tiroketaren harira zazpi pertsona atxilotu dituzte

Gizon bat hil eta beste bi pertsona zauritu dituzte igandean, Barakaldon izandako tiroketan. Ertzaintzak zazpi lagun atxilotu ditu –bost gizon eta bi emakume–, eta ikerketa zabalik da oraindik.


2024-09-30 | ARGIA
Israelek dozenaka lagun hil ditu Libanon eta Yemenen, Hezbollah eta Hamaseko buruak tartean

Israelen bonbardaketek ez dute etenik. Beirut (Libano) eta Yemengo hainbat azpiegitura izan ditu jo-puntuan azken egunotan, eta dozenaka herritar hil erasoetan. Horien artean, Hezbollah erakunde xiitako buruzagi Hassan Nasrallah eta Segurtasun Prebentiboko komandante Nabil... [+]


Eguneraketa berriak daude