argia.eus
INPRIMATU
Ahatea erreta
Hasier Etxeberria 2007ko otsailaren 21a

OSAGAIAK:

Ahate eder bat, garbia eta erretzeko prestatua, edo 2 ertain (erretzeko arraza egokia da Barberie delakoa)
Baratxuri-buru bat
Gatza eta piperbeltza, eho (xehetu) berria
2 baso bete ur
Gatza

Labe-erretilu batean ipiniko ditugu baratxuri aleak barreiatuta, hegaztia garbitzerakoan bereizi ditugun lepoa eta hegal-muturrak, eta ahatea, alde baten gainean. Urez garaztatuko dugu guztia. Labea 200 graduko tenperaturan jarri eta hantxe edukiko dugu erretilua 25 bat minutuan. Haien ostean, labeko atea ireki, bere zukuaz garaztatu eta erretako aldearen gainean jarriko dugu ahatea, horrela beste 25 bat minutu egin ditzan. Ondoren, labea ireki eta bere paparraren gainean jarriko dugu ahatea, mokoz behera, eta beste 25 bat minutuan edukiko dugu jarrera horretan.
Bere zuk.uan bustiko dugu berriro hegaztia. Azkenik, epe horren ondoren, mokoz gora jarriko dugu hegaztia, paparra gora beraz, eta erretzen utziko dugu, ongi gorritu arte. Beharko balitz, ur pixka bat erantsiko genuke hegaztia erre bitartean, lehor ez dadin. Heze egon behar du beti erretiluak.
Ahatea plater batean ipini eta aluminio-paperaz bilduko dugu ondoren. 10 minutuan edukiko dugu horrela, pausatzen. Hegaztia puskatzerakoan, 2 hankak eta bi paparrak bereiziko ditugu lehenik, eta bitan egingo dugu ondoren puska horietako bakoitza, duten tamainagatik. Beraz, 8 puska bereiziko ditugu guztira.
Erretilu bero batean banatuko ditugu, ogi txigortuen ondoan. Baratxuri erreen mamian busti ahal izango ditugu ogi txigortu horiek.

Gazta nola gorde
Ongi itxia gorde behar da beti gazta, ontzi tapadun batean, zapore arrarorik har ez dezan. Hozkailuko alde epelenean gordeko dugu, beheko aldean. Hutsean ontziraturiko puska bat saltzen badigute, ez dezagun mahaira atera arte ireki. Beste hainbestekoa esango dugu oihaletan edo zatar-paperean bildurik, edo kartoizko edo lastozko kaxen barruan estuturik, aurkezten diren gaztez. Kontsumitu bitartean, ez dezagun gazta agerian utzi.
Jan baino gutxienez bi ordu lehenago edukiko dugu gazta giroko tenperaturan, jaterakoan krematsu egon dadin. Ez du hotza behar, gazta batentzat hotza jatea baino gauza okerragorik ez dago. Eta oso krematsuak badira, kanpoan utziko ditugu, baina bilduak, desitxuratu egin baitaitezke bestela, arraildu, lehertu. Eta horrek ez du erremediorik.