argia.eus
INPRIMATU
JAN-NEURRI MEDITERRANEOA, OSASUN ITURRI
Jabier Agirre 2007ko otsailaren 21a

Aurreko astean luzatutako aholkuak osatzeko, hona hemen azken urteotan hainbeste goraipatzen den dieta mediterraneoaren oinarriak:
Jatorri begetaleko janarien nagusitasuna (fruitu lehorrak, frutak, berdurak, ogia, zerealak, lekaleak eta patatak).
Janari freskoak kontsumitu (hau da beren egoera naturalean) eta sasoian sasoikoak.
Oliba olioa erabili, sukaldeko gantz edo koipe nagusi bezala.
Gantz edo koipeak ekarritako kaloriak, eguneko kaloria guztien % 25-35 bitartean egongo dira. Eta gantz saturatuak ez dira % 7-8 baino gehiago izango.
Gazta eta jogurta egunero kontsumitzeko modukoak dira, neurrian noski, gaztak kaloria asko ekar ditzake-eta.
Arraina, hegaztikiak (oilaskoa batez ere) eta arrautzak: astean behin bakoitzetik, eta horiek ere neurriz.
Fruta freskoa, sasoian sasoikoa, eguneroko postre bezala. Eta gozoki edo dultzeak, etxean egindakoak nahiz industrialak izan, astean pare bat aldiz gehienez ere.
Haragiaren kontsumoa gutxitu. Eta haragi gorriak badira, are gehiago (horrelakoak hilean hiruzpalau aldiz jatea nahikoa da).
Ardoa ere neurriz kontsumitu, eta otorduekin normalean.
Elikadurako neurri horiek jarraitzeaz gain, ariketa fisikoa egiten baduzu, zure osasuna irabazten aterako da. Zer-nolako ariketa?
Ibili, ordu erditxo bat, astean hiru aldiz. Aprobetxa ezazu edozein aitzakia, lanera zoazenean edo umeak eskolara eramaterakoan.
Eskailerak oinez igo eta jaitsi. Igogailurik ez erabili.
Igeriketa egitea ere oso gomendagarria da (astean bitan adibidez).