argia.eus
INPRIMATU
HOSTOTIK FRUITUA
Jakoba Errekondo 2007ko otsailaren 21a
Negu-neguko lantzat jotzen bada ere inausketaz arituko gara urte-sasoi beroena den honetan. Frutarbolak jantzita daudenean inausi beharra pekatu gorrienatzat jotzen dute batzuk. Fruta ekoiztera emanak daudenek gero eta garrantzi handiagoa aitortzen diote udaberri-udako lan honi. Jantzi garaiko inausketak bi eratakoak izan ohi dira, adarrak eta hostoak kentzea, alde batetik, eta fruituak bakantzea bestetik.

Berdea kentzeak alde on ugari ditu: eguzki izpiak errazago iristen dira adar lodi nagusien bueltan zintzilika dauden fruituetara hauen kalitatea nabarmen hobetuz, hurrengo urtetan lorea eman behar duten begiak osatzen laguntzen du, landarea sanoago mantentzen da, tratamentu osagarriak eraginkorragoak dira eta neguko inausketa lanak izugarri errazten dira. Inausketa honetan altsuma zuzenak, angulo desegokian hazitako arbak, gaitzek kaltetutako adarrak eta fruituak eta abar kentzen dira.
Fruituak bakantzea ere ona izan daiteke. Garaiz eginez gero -sagarrak, adibidez, 2,5 cm ra heldu baino lehenago- bi urtez behin emateko joera orekatzen da eta urtero uzta izatea lor daiteke. Beranduago eginez gero utzitako fruituak hobeak haziko dira denen jatenak beraientzako soilik izango baitira. Inausketa hauek, hala ere, ezin dira nolanahi burutu. Fruituak hazi eta ontzeko nahikoa hosto izatea nahitanahizkoa da, pipittadunetan fruituko 40-50 hosto eta hezurdunetan 50-75