2014ko ekainean eman zituen lehen urratsak Sasi Artalde elkarteak, 9 hazle eta 640 sasi ardirekin, mutur gorri ttipi ere deituak direnak. Gaur 18 kide dauzka elkarteak, 1.282 ardirekin, Ezpeleta eta Hazparne aldetatik hasita Aldude-Urepelerainoko eremuak estaliz. Orain urrats bat aitzinago derama Sasi Artalde elkarteak. Kalitateko haragia ekoizten dute hazleek eta haragi hori “Sasiko” markaren pean merkaturatu nahi dute.
2014ko ekainean eman zituen lehen urratsak Sasi Artalde elkarteak, 9 hazle eta 640 sasi ardirekin, mutur gorri ttipi ere deituak direnak. Gaur 18 kide dauzka elkarteak, 1.282 ardirekin, Ezpeleta eta Hazparne aldetatik hasita Aldude-Urepelerainoko eremuak estaliz. Jean Lassalle hazpandarra da elkarteburu eta elkarteak Sarako Herriko Etxean dauka egoitza soziala. Joan den astean, hedabideeri Itsasun finkatua izan zaiku hitzordua, Christian Aguerre-ren Haranea etxaldean, elkarte horren ibilbidearen eta abiatzen duen Sasiko markaren berri emateko.
Euskal mendi ertaineko aspaldiko arraza
Aspaldikoa da sasi ardia. Iduri luke, Gabriel Durruty hazpandarrak erran daukunaz, ardi arraza horrek Sara, Oiartzun eta Lesakaren inguruetan zukeela kafira, Goizuetarainoko mendi lerroa estaltzeraino. Hots, euskal mendi ertainetan hazten den ardia da. Eta izendapenak dioen bezala, sasiz eta belar tzarrez bereziki asetzen dena da, bazterrak gisa hortan garbi atxikiz. Itxuraren eta portaera edo jokabidearen aldetik, erran dezakegu ardi fina dela, beharri zut eta ttipitakoa, muturra hiruki formakoarekin, aski basa haatik eta larreak komeni zaizkiona.
Bainan desagertzen ari zen. Hara zergatik Sasi Artalde elkartea duten Ipar Euskal Herriko hazle batzuk muntatu, ardi mota hori beiratzeko eta garatzeko xedez. Hortarako, behar diren laguntzak ardietsi dituzte. Batetik Hegoaldeko hazleen ganik, han ardi mota horren hazleak elkartuak dira Sasi Ardi Konfederazioan 2002az geroztik eta nunbaitan 3.200 sasi ardi badituzte. Bestalde Euskal Herriko Laborantza Ganbararen ganik ere laguntza tekniko handia eskuratu dute, egitura hortako langile bat alor berezi hortaz dela arduratzen, Leire Atxoarena arrosatarra. Bertzalde, elkarteak jo du ere Akitaniako Abere Arrazen Kontserbatoriora. Huntako Flora Dartiailh andereak erran daukunaz, kontserbatorio horrek ahal den guzia egiten du Akitaniako arrazak, bereziki kopuru ttipitakoak, salbatzeko eta garatzeko. Kontserbatorioak urte guziz inbentarioak egiten ditu, tropak kondatzen, beharrak zerrendatzen, hazleen lan baldintzak hobetzeko eta sasi ardien ingurumen berezia beiratzeko.
EHLGko Beñat Molimos-en arabera, bioaniztasunarentzat osoki probetxu den kabala da sasi ardia (Pariseko laborantza ferian primatua izan da hain zuzen horregatik, 2017an), ardi hori hazten baita laborantza konbentzionalak bazterrera utziak dituen eremuetan: “Sasi ardirik ez balitz gune horietan, bazterrak zikinagoak laitezke”. Eta hauxe zuen gehitzen Panpi Olaizola ezpeletar hazleak: “Sasi ardieri esker, horiek diren tokietan sute egiterik ez ginuke edo biziki gutiago!” Dena den, egitura horien guzien lanari esker, Frantziako laborantza ministeritzak Sasi ardi arraza onartu du 2016an, ezagupen horrek ateak zabalagoki idekitzen dizkiola elkarteari.
Sasiko haragia
Orain urrats bat aitzinago derama Sasi Artalde elkarteak. Kalitateko haragia ekoizten dute hazleek eta haragi hori Sasiko markaren pean merkaturatu nahi dute, marka hori 2017an INPI Jabego Intelektualaren Institutu nazionalean delakoan erregistraturik. Kargu kaiera zorrotz bati jarraikirik, bi moldetan da nagusiki merkaturatzen: zikirokia eta bildoskia. Panpi Olaizola ezpeletarra zikiro hazlea da. Bildots ohots ederrenak marrotako atxikitzen ditu eta besteak zikiratzen. Bi urte eterdiz edo gehienik hiru/lau urtez hazten ditu zikiroak larretan, hauk urtean sei hilabetez segidan egon daitezkela sasietan gostura alhan, libertatean. Udazkenean biltzen ditu, zaldare doi batekin aitzina hazten, gutirekin. Ondotik Donibane Garaziko abere hiltegian hilarazten ditu. Guti gostatzen den zikiroa da eta kalitate handiko haragia ematen du, “gostu finekoa, izigarri ona”.
Xavier Etchart hazpandar hazleak, bere aldetik, bildotsak ditu merkaturatzen. Urtarril/otsailean sortu-eta, hiru eta bost hilabeteren artean dituzten bildotsak ditu saltzen, zaldarerik gabe hazitakoak, “beti gostu fineko haragia” dutela ematen, hunek ere zioenaz. Eta guk ere derauzuegu, haragi hori Haranean jastatu baitugu, Antoine Chepy sukaldariak prestaturik, haragi oso goxoa eta murtxagarria dela. Bainan nun aurki daiteke? Mementoko, hiru harategitan (Hiriart-Solet Hazparnen, Sage Saran, Baserria Donibane Lohizuneko merkatuan), jatetxe batzutan (L’Impertinent Miarritze, Le Chêne Itsasu, Jean Lassalle ostatua Hazparne, Haranea Itsasu) eta ere zuzenki hazleen etxaldetan (Etchart Hazparne, Ithurralde-Olaizola Ezpeleta, Mateo-Oreguy Irulegi). Argitasun gehiago aurki dezakezue eraiki berria den www.sasiko.eus webgunean. Bide on Sasiko markari!
Albiste hau Herria astekariak argitaratu du eta CC-by-sa lizentziari esker ekarri dugu ARGIAra.
Emakume bat ikusi zuen Xabier Arriagak Gernikako kafetegi batean kafesnea esne gaingabetuarekin eta gurinezko opil batekin hartzen. Orduan konturatu zen nolako kontraesanetara ohitu nahi gaituen sistema kapitalistak.
EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]
Apirilean Kanboko Herriko Etxean sartu eta han egindako protestekin lotuta hiru lapurtar atxilotu ditu asteazkenean Frantziako Poliziak. Aske geratu badira ere, otsailean epaituko dituzte. Herriko Etxearen babesarekin, Bouygues enpresak duen etxebizitza eraikuntza... [+]
Filipe Laskarai eta Benjamin Charron atxilotu dituzte jendarmeek asteazken goizean, apirilean Kanboko Herriko Etxean sartu eta han egindako protestekin lotuta. Marieniako lurrekin ez espekulatzea eskatu zuten laborari eta ekintzaileek ekintza hartan.
Ekolurrak irailaren 23a, Europar Batasuneko Nekazaritza Ekologikoaren Eguna, aprobetxatu du tresna berria aurkezteko. Elikagai ekologikoak kontsumitzeko erraztasunak eman nahi dizkie herritarrei, Sareko bilatzailearekin: Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako ekoizle ekologikoen 269... [+]
Hemen gatoz, atzera ere, hausnarra berritzera. Edo behintzat saiatzera. Edo horrekin amestera. Ez dakit, ordea, berritik zer izango dugun; izan ere, antza, munduak lehengo lepotik burua jarraitzen du. Barkatu okerra: gizakiok jarraitzen dugu lehengo lepotik.
Plastikoan bilduta saltzen dizkigute zuritutako sagarra, mandarina, ahuakatea eta abar. Eta ez gaitu lotsagorritzen.
Ameriketako Estatu Batuen ipar ekialdean azken urteotan maila handiko fenomeno batek eragin garrantzitsua izan du osasun publikoan, eta basa animalien osasunaren garrantzia oroitarazten du. Argitaratu berri den ikerketa baten arabera, gertaera hori eta sortu dituen ondorioak... [+]
Haziak nola egin azaltzen duen jakintza praktikoa eta hazietan datzan ikuspegi politikoa. Biak uztartu dituzte Haziak liburuan Miguel Arribas Kelo-k eta Marc Badal-ek. Hamaika auzi baitaude jokoan hazi bakoitzean: biodibertsitatea vs estandarizazioa, autonomia vs menpekotasun... [+]
Hitzordua Noaingo Zentzumenen Parkean izango da. Herritarrak eta ekoizleak elikagai ekologikoen inguruan biltzeko Nafarroako topagune handiena da azoka. Bederatzigarren edizioa da aurtengoa eta laugarren urtez jarraian Noaingo Zentzumenen Parkean egingo da.
Munduko klima gogorrenetakoa du Balutxistanek: basamortuko klimaren muturreko bero eta lehorteak, eta Arabiako itsasotik ekarritako montzoiaren eurite irregularrak, urte batzuetan eskasak eta bertzeetan uholdeak eragiteko modukoak. Hala eta guztiz ere, bertan laborantza badago,... [+]
Ez da ezusteko handirik izan Europako hauteskundeetan, eskuin muturrak gora egin duen bitartean, berdeek orain arteko emaitzarik txarrenetakoak izan dituzte. Zentzu horretan, geroz eta gehiago nabarituko dugu trantsizio ekosozialari lotutako erabakietan ebidentzia zientifikoek... [+]
Nekazaritzaz eta abeltzaintzaz askotan entzuten da lanbide "oso lotua" dela, jai egunik edo oporrik ez dela existitzen. Ipar Euskal Herriko Onetik eta Etxaldia gasnategiek, Berria eta Aldudeko Esne Kooperatibekin elkarlanean, laborariei bakantzak bermatzeko egitasmoa... [+]
Bost hilabete bete dira otsailaren 6an traktoreen mobilizazioak hasi zirenetik. Mirene Begiristainek eta Isabel Alvarezek ekofeminismoaren betaurrekoak jantzita aztertu dituzte mobilizazio hauek eta fokutik kanpo geratu diren laborariak eta aldarrikapenak ekarri dituzte lehen... [+]
Sarako Nicolas Chretien dago Hiru Xilo baratzegintza proiektuaren atzean. Urtarrilean hasi zen baratzea lantzen, eta martxoaren hasieran ekin zion ekoitzitako produktuak merkaturatzeari. “Banuen formazioa baratzegintzan, baina orain arte honekin zerikusirik ez zuten... [+]