Janari merkearen zepotik nola aterako?

  • Nolaz antolatu da laborantza guzia janari merkea eskaintzeko helburu bakarrarekin? Azkeneko berrogoi ta hamar urtetan, osoki aldatu egin dira asko gauza. Kontsumitzaileak ilabeteroko «gastuen» hiruetarik bata alokairuen ordaintzeko dauka, eta heren erdi bat doi doia atxikitzen du bata bestekoan janarien erosteko. Merke merkea hornituz janaria herritarrei, diru gehiago gelditzen da beste gastu eta erospenentzat, gainerateko ekonomia hazten da.


2017ko uztailaren 07an - 10:17
Leclerc hipermerkatuan 'Bio' sail zabala: sekulako tira du azken urte hautan biologikoak, saltegi haundiek ere ari diete leku berezia uzten bio ekoizpenei.

Heldu da gure Itsasuko herrirat uste baino lasterrago uhain berdearen ezpaina. Badaukagu guk ere saltoki berria, erosgai ekologikoak eta biologikoak ekartzen dauzkiguna. Deitua dute Ona’ta bio. Sekulako tira du azken urte hautan biologikoak, bereziki janariaren sailean. Saltegi haundiek ere ari diete leku berezia uzten bio ekoizpeneri. Karioxago da naski orainokoan, baina iduri luke ainitzez hobea dela osasunaren begiratzeko.

Labur eta motz erraiteko, goazen urratsean, on izanen da bio den guzia, eta arriskugarria bestelako den dena. Ez ditugu bi hitzez argituko guk hemendik hamaika auzi. Zer den jokoan nahi dugu agertzen hasi. Nolaz antolatu da laborantza guzia janari merkea eskaintzeko helburu bakarrarekin? Ainitz ekoiztu behar dute laborariek bizipidea ateratzeko sal prezio apalak baitituzte, onkailu kimikoak eta peztizidak eskulan gastuen mendratzeko eta errendamenduaren hobetzeko baizik ez dira. Eta gogoan atxiki behar da elikadura edo janariaren sektore guzia antolatzen duen eragile edo aktore nagusia agro industria dela. Saltegi haundien sareak ere baduela gaitzeko ardura. Laborariei nahi duten prezioan biltzen baitituzte lehengaiak. Kontsumitzailei hautu zabalaren ilusio maltzurra emanez, nahi dutena sakatzen baitiote, publizitatearen bidez konparazione. Industria eta saltegien legearen menpe gaude laborari eta kontsumidore guziz gehienak.

Azkeneko berrogoi ta hamar urtetan, osoki aldatu egin dira asko gauza. Kontsumitzaileak ilabeteroko «gastuen» hiruetarik bata alokairuen ordaintzeko dauka, eta heren erdi bat doi doia atxikitzen du bata bestekoan janarien erosteko. Guziz aldrebeskoak ziren aitzinetik ilabeteroko gastu zati horik: heren bat zoan janariari, heren erdia alokairueri. Merke merkea hornituz janaria herritarrei, diru gehiago gelditzen da beste gastu eta erospenentzat, gainerateko ekonomia hazten da.

Zernahi gostatzen dira aldiz janari industrialaren ondorioak. Duela guti oraino urtero 65 miliar bazoatzin Frantzia bezalako herrialde batean irauten duten eritasun eta gaitzen artatzeko. Diru zama ikaragarriak behar dira uraren garbitzeko edo ondarkinen tratatzeko, besteak beste. Eta hori dena diru publikoz ordaintzen da, gu guzien diruz. Badu nahitaez sekulako gastua herritarrentzat janari industrial merkeak.

Nola aterako gira denak, laborariak eta erosleak, zepo ikaragarri huntarik?

Bakotxari doakigu nahitaez indar dobleak egitea ekoiztean edo erostean. Ekoizleak edo laborariak arta bereziz hazten ahal ditu bere kabalak, eta baliatzen ahal halaber bere lurrak. Baita zuzeneko merkatuan saltzen ahal dio bere lanaren emaitza erosleari…

Eroslea ere axolatua ibil daiteke jaten duenaz, diruak edo gogoak laguntzen dutela frangotan eskutik eskurat erosteko janariak. Baitezpadakoa

hau guzia, ez duelarik ordea berehala edo egundaino herritar guziei eskainiko janari sendoa eta gozoa, asko baitira neke gorrian bizi direnak, lanik gabe eta bizipiderik gabe.

Ardura orokorrak eta kolektiboak hor dira, eta zenbatez larriagoak, hautetsi eta Herri buruzagiek dituztela giderrak, hurbileko ekoizpenekin oinarrizko elikadura osasuntsua lehenesteko. Eta elikadura honi doakion laborantza berriz asmatzeko, antolatzeko eta sustatzeko.

Ez dugu nahi jende xehearentzat janari industrial arrunta eta osagarriarentzat erdi arriskugarria, laborariak erdi ordaindu gabe ekoiztua.

Denentzat nahi ditugu lehenbaitlehen janari onak, biologikoak, hurbilekoak. Laborariari beren lanaren sari duina uzten dutenak.

Bidali zure iritzi artikuluak iritzia@argia.eus helbide elektronikora

ARGIAk ez du zertan bat etorri artikuluen edukiarekin. Idatzien gehienezko luzera 4.500 karakterekoa da (espazioak barne). Idazkera aldetik gutxieneko zuzentasun bat beharrezkoa da: batetik, ARGIAk ezin du hartu zuzenketa sakona egiteko lanik; bestetik, egitekotan edukia nahi gabe aldatzeko arriskua dago. ARGIAk azaleko zuzenketak edo moldaketak egingo dizkie artikuluei, behar izanez gero.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Iritzia
Ulertu nahi nuke…

Jakin nahi nuke nola bozkatu duten ene herriko bizilagunek azken hauteskundeetan. Jakin nahi nuke norekin hartzen dudan goizeko kafea herriko ostatuetan. Ulertu nahi nuke zergatik izan diren emaitza horiek Iparraldean.


2024-09-04 | Mikel Zurbano
Kataluniako finantzaketa bereizia

Salvador Illa Generalitateko president izendatzeko oinarrietako bat PSC-ERC arteko ituna izan da. Ez da itun subiranista inondik ere, baina hainbat alorretan ate berriak zabal litezke, ohikoa den PSC-PSOEren balaztaren estrategia politikoa berriz ere nagusitzen ez bada,... [+]


Teknologia
Kultur bideak

Mexikoko Meridako lurraldean polemika handia izan da aurten, Poseidon jainko grekoaren omenezko eskultura bat jarri delako hondartza batean. Merida Yukataneko penintsulan dago, non Maia herria bere kultura zaintzen saiatzen den, mundu osoko turismo masiboak bultzaturiko... [+]


Materialismo histerikoa
Desegoki(tuta)

Irailean hasten eta ekainean bukatzen dira, berez, nire zikloak (gure jartzera nindoan, baina plurala erabiltzen dudan bakoitzean ipotx batek oihu egiten dit buruan, “zureak izango dira!”), eta hala izan da nire bizitzan oporrak eduki edo ez, ordutegipeko lan... [+]


2024-09-04 | Mati Iturralde
Uda baten kronika

Udaldian, erretiratuok ez ohi dugu opor goserik, eta patxadaz aztertu ahal ditugu gure inguruko gorabeherak. Hori dela-eta, gai batzuek harriduraz harrapatu naute, eta honako hauek dira.

Espainia. Eurokopak eta Olinpiar Jokoek uda osoa bete dute. Aldez aurretik, esan behar... [+]


Ibaiak

Mugak Zabalduz karabanarekin, Bosnia Herzegovinako Bihac hirian, Nihad Suljic aktibistak Drina ibaia Balkanetako hilobi handiena dela azaldu zigun. Ahantzi ez daitezen, topatzen diren hilotzak identifikatzeaz eta ehorzketa emateaz arduratzen da, merezi duten duintasuna aitortu... [+]


Zaharrak berri

Dagoeneko ez dakit bero olatuek burmuina kolpatuta gauden, betiko hipokrisia den edo logika sistemiko hutsa den, baina dakigunaren, esaten dugunaren eta egiten dugunaren arteko arrakalak, kezkaz haratago, harridura ere sortzen dit, batez ere uda giroan. Albisteak, ikerketak,... [+]


Harrera bizkorreko gelak etorri berrientzat

Eroriko askoren artean badira lorpenak ere. 35 urte inguruko ama gazte batek galdetzen zidan aurreko batean nola arraio lortzen zuten beraien eskolan etxean euskara jaso ez zuten ikaskideek etxetik euskaldunak ziren neska-mutikoek bezain ongi ikastea eta hitz egitea euskaraz... [+]


2024-08-28 | Ula Iruretagoiena
Lurraldea eta arkitektura
Autobus geltokia

Hiri askotako tren geltokiek XIX. mendeko burdinazko egituraren edertasun gorena azaltzen dute, hiriaren epizentrora iristearen ongietorri goraldiarekin batera. Hirira ate nagusitik sartzea bezalakoa da, arkitektura eta toki perla bat. Hiri askotan, baina, birdentsifikazio edo... [+]


Materialismo histerikoa
Gainkomunikatuz

Zergatik ez utzi. Zutabeak idazten dituenak atzetik izaten ditu beti garaiz erretiratzearen apologetak. Agortu baino lehen. Gaiak, niri, ezin agortu, ez ditudanez; ezertan ez naiz aditua, eta inoiz ez dut izan Euskal Herriari transmititzeko mezurik. Ez lidake azalpenak balioko,... [+]


Folklore Basque-a

Uda hasiera. EHZ festibalaren biharamuna (atx, buruko mina). Ikasturte kargatu baten ondotik, hatsa hartzeko gogoa. Burua hustu. Funtsezko elementuei berriz konektatu. Familian denbora hartu, aspaldiko lagunak berriz ikusi eta eguneroko borrokak (pixka bat) pausan eman... [+]


Eguneraketa berriak daude