Udaleko 12 haur-eskoletako jantokiak kudeatzea udalak bere gain hartu du berriz. Menu osasuntsuagoak txertatzeko txostena eskatu dio INTIAri eta lan honek bertako ekoizleei garaiko elikagai ekologikoak zuzenean erostearen alde egiten du.
2017an udalaren esku geratu dira 12 haur-eskoletako 11 jantokiak (Jose Maria Huarte haur-eskola da salbuespena, egun erdiko zaintza soilik eskaintzen baitu, bazkaririk eman gabe). Orain arte 6 haur-eskola hauetako jantokiak Aibak enpresak kudeatzen zituen: Mendillorri, Hello Buztintxuri, Mendebaldea, Goiz Eder, Izartegi eta Hello Azpilagaña.
Osasuntsuagoa izateko, bertakoa
Menu osasuntsuagoak txertatzeko prozesua martxan du udalak, eta INTIAk (gaztelerazko sigletan, Nafarroako Agroekologiako Azpiegitura eta Teknologia Institutua) egin du proposamena aurkezten duen txostena.
Txosten honek ekoizleei zuzenean erostearen alde egiten du, bertako produktuak, garaian garaikoak eta ekologikoak lehenetsiz. Menuetan aldaketak ekarriko dituen produktu zehatzak proposatzen ditu.
Enpresek urrundik garraioz ekarritako elikagaien aldean, sistema berriak onurak ekarriko ditu bai osasunean, bai zaporean, bai gizartean, bai ingurumenean eta bai bertako ekonomian.
Kontratazio publikoan parte hartu ahal izango dute elikadura kate osoko enpresa txikiek, autonomoek eta irabazi asmorik gabekoek, "kontratu erreserba" bidez, beren neurri eta beteko duten funtziora egokituta.
Oinarrizko elikagaiak aldaketaren ikur
Txostenak dio oinarrizko elikagaiek protagonismoa eta kalitatea berreskuratu behar dutela. Ogia, esnekiak, olioa eta patata kalitate gorenekoak izan behar direla eta aldaketaren ikur gisa hartuko direla.
Hello Buztintxuri eta Donibane, aldatzen hasteko egokienak
Jantokia duten 11 haur-eskoletako sukaldeko langileekin eta zuzendaritzekin bildu da INTIA eta ondorioztatu du froga piloturako prestatuenak Hello Buztintxuri eta Donibane haur-eskolak direla. Lehen hilabeteetan, menu zehatzak diseinatu bitartean, orain arte bezala jarraituko dute.
Garestiagoa baina bideragarria
Haur-eskola hauetan menuak lau adin taldetan banatzen dituzte: edoskitzaileak (4tik 10 hilabetera), oinezkoak (11tik 19 hilabetera), ertainak (20tik 23 hilabetera) eta handiak (24tik 31 hilabetera).
INTIAren txostenak menu bakoitzaren bataz besteko egungo kostua eta proposatzen dituzten elikagaiak sartuta kostako litzakeenaren zenbakiak eman ditu: edoskitzaileen menua, batez beste, egun 0,762 euro da eta proposatzen dutena 1,057 euro lirateke.
Oinezkoena egun 0,186 euro eta proposatzen dutena 0,319 euro. Ertainena egun 0,319 euro eta proposatzen dutena 0,506 euro. Eta handiena egun 1,073 euro eta proposatzen dutena 1,468 euro.